Mano Gargždai



Gargždų miesto 764-asis gimtadienis alsuos tautiškumu (programa)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Gargždų miesto 764-ojo gimtadienio organizatoriai pakvietė į šventinių renginių programos pristatymą. A. Rimkuvienės nuotr. Gargždų miesto 764-ojo gimtadienio organizatoriai pakvietė į šventinių renginių programos pristatymą. A. Rimkuvienės nuotr.

Prieš pat Velykas, balandžio 14-ąją, Gargždų kultūros centras pakvietė žiniasklaidą ir visų prie šventės organizavimo prisidedančių įstaigų atstovus į 764-ojo Gargždų miesto gimtadienio programos pristatymą. Gargždų miesto gimtadienis kartu su tradiciniu festivaliu „O mes – vaikai, o mes – pasaulis“, skirtu Tarptautinei vaikų gynimo dienai, šiemet vyks birželio 3 d.

 

Kultūros švyturio šviesoje spindės tautinis kostiumas

Pristatymas pradėtas praėjusių metų miesto gimtadienio akimirkų, užfiksuotų nuotaikingame vaizdo įraše, demonstracija. 764-ojo miesto gimtadienio tema „Kultūros švyturys – pajusk kultūros šviesą“. Kaip pasakojo Gargždų kultūros centro renginių režisierius Vaidas Kvedaras, pagrindinis šventės sumanymas šiemet – įžiebus kultūros švyturį, pristatyti Klaipėdos rajonui visos Lietuvos regionų tautinius kostiumus, aukštaičių ir Mažosios Lietuvos kalbos kultūrą bei visą šventinę programą. Gimtadienio metu bus siekiama akcentuoti ir pažymėti įvairias progas: Tautinio kostiumo metus, Lietuvių kalbos kultūros metus. Kultūrinę programą praturtins šokio ir dainų ansamblio „Minija“ 45-ečio jubiliejus, sukviesiantis daugiau kaip 170 dalyvių iš visų Lietuvos regionų, taip pat rytinėje dalyje šurmuliuosiantys festivalio „O mes – vaikai, o mes – pasaulis“ dalyviai. Šiemet festivalis vaikus ir jaunimą kvies įsijausti į pasakų personažų ir animacijos temą.

„Vienais metais esame darę festivalį tą pačią dieną kaip ir miesto gimtadienis. Tai pasiteisino tuo, kad tėvai, atvykę su vaikais, visą dieną gali dalyvauti miesto gimtadienio renginiuose. O ir pats miesto gimtadienis yra kvėpuojantis vaikų renginiais“, – sprendimo motyvus sujungti festivalį „O mes  – vaikai, o mes – pasaulis“ ir miesto gimtadienio renginius aiškino Gargždų kultūros centro projektų vadovė Vaida Ubartienė. Tikimasi, kad „Minijos“ 45-mečio proga visi kolektyvai galėtų sušokti bendrą šokį „Spiečiaus kadrilį“.

Tradiciškai šventėje vyks ir Garbės piliečio paskelbimo ceremonija. Tiesa, Savivaldybės taryba dar neturi kandidatų ir nėra nusprendusi, kas šiemet nusipelnė šio garbingo apdovanojimo. Gargždų miesto 764-ojo gimtadienio metu vyks ir Klaipėdos rajono mero inauguracija, kurios metu merui bus įteiktos legalios ir Lietuvos heraldikos komisijos aprobuotos mero regalijos. Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotojos Jolantos Polekauskienės teigimu, regalijos turi būti pagamintos iki gegužės mėnesio pradžios.

Vakaro programoje numatytas muzikinės grupės „Kitava“ koncertas.

 

Renginiai šurmuliuos visame mieste

 Kaip ir kasmet šventę sudarys trys pagrindinės dalys: tautodailininkų mugė, sporto renginiai ir kultūros programa. Kiekvienai jų miesto centre skirta teritorija. Tautodailininkai, kaip ir pernai, šurmuliuos Savivaldybės aikštėje, Kvietinių ir Klaipėdos gatvių prieigose. Planuojama, kad mugės prekeivius ir pirkėjus linksmins kaimo kapelos. Mugės organizavimas patikėtas Gargždų seniūnijai. Kultūrinės programos erdvė – prie Kultūros centro. Tiesa, šiemet organizatoriai žada nustebinti nestandartine balta, kupolo pavidalo, 100 kv. m scena, nuo kurios iki Kultūros centro drieksis podiumas. Taip esą į sceną žengiantys kolektyvai susirinkusiems demonstruos ir skirtingų regionų tautinius kostiumus. Sporto renginiai vyks keliose zonose: Klaipėdos g. ir Sporto centro aikštelėje, Kvietinių g. dalyje, „Minijos“ progimnazijos stadione, prie Sporto mokyklos.

 

Džiugins turtinga sportinė programa

Organizatorių teigimu, šiemet sporto gimtadienio programoje bus dar daugiau, įvairios varžybos tęsis nuo ankstyvo ryto iki vakaro. Pristatyme Sporto centro direktorius Vaidas Liutikas nurodė, kad be tradicinių sporto šakų varžybų, šiemet taip pat vyks greitojo bėgimo ir riedlenčių, paspirtukų, riedžių lenktynės.

Taip pat šventės dalyviams bus pristatytas mini golfas, diskgolfas, vyks smiginio varžybos. Prie „Kranto“ mokyklos esančiuose kortuose varžysis tenisininkai, miesto stadione – sunkiaatlečiai, „Minijos“ progimnazijos stadione vyks pliažo tinklinio kovos.

Išskirtinis šio miesto gimtadienio akcentas – dviratininkų varžybos. Gimtadienio svečių gretas papildys apie 400 dviračių savininkų, o trasose, kurios bus net kelios, varžytis turės galimybę ir vaikai, ir profesionalūs sportininkai.

„Apie 400-ams ne rajono gyventojų, kurie atvažiuos į Gargždus ir pamatys miesto gimtadienį, bus tikrai didelė reklama Klaipėdos rajonui ir miestui“, – sakė V. Liutikas.

60 km dviračių trasa drieksis per Endriejavą, Veiviržėnus, Pėžaičius. 17 km trasa (5 ratai), kuria važiuos ir „Elite“ sportininkai, tęsis J. Basanavičiaus g., Dovilų, Šniaukštų, Maciuičių gatvėmis. Gargždus dviratininkai pasieks senąja Minijos g.

 

Dovanos tautinį kostiumą, kvies puoštis jo detalėmis

Organizatoriai ragina miestelėnus ir svečius pasipuošti tautiniu kostiumu ar jo motyvais ir atvykti į šventę, žygiuoti tradicine, nuo autobusų stoties iki Kultūros centro vyksiančia eisena. Vienas šventės „perliukų“, anot V. Kvedaro, vicemerės V. Riaukienės pasiūlyta idėja – suorganizuoti konkursą, kurio laimėtojams atiteks vienas vyriškas ir vienas moteriškas tautinis kostiumas, pasiūtas pagal konkrečius išmatavimus.

Tautinio rūbo akcentu pasipuoš ir Gargždų kultūros centro pastatas. Direktorė B. Oželienė pasakojo, kad šįkart nebus dengiamas tentas, tačiau tautinės juostos papuoš 6-ias pastato kolonas.

Šventės organizavimui 5800 eurų skyrė Savivaldybė, 2100 eurų jau pažadėjo rėmėjai, tačiau organizatoriai tikisi dar gauti rėmėjų paramos, kad šventė būtų dar įspūdingesnė ir įsimintinesnė.

Kitais – jubiliejiniais metais – gimtadienis šurmuliuos Minijos slėnyje.

 

Preliminari šventinė programa (laikai gali keistis):

8 val. tautodailės mugė

10 val. festivalis „O mes vaikai, o mes pasaulis“

14 val. šventinė eisena

14.30 val. Garbės piliečio paskelbimo ceremonija

15 val. mero inauguracija

15.30 val. šventinis koncertas ir kostiumų pristatymas, madų šou programa

22 val. muzikinės grupės „Kitava“ šou programa

šventinis fejerverkas.

Sporto varžybos vyks visą dieną.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 392 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,