Mano Gargždai



S. Karbauskas apie atlyginimus: „Didesni pinigai motyvuoja mėnesiui“

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos r. sav./ Pixabay nuotr. Klaipėdos r. sav./ Pixabay nuotr.

Antradienį, gegužės 23-ąją, Klaipėdos rajono savivaldybėje vyko pasitarimas dėl seniūnijose dirbančių žemės ūkio specialistų darbo užmokesčio. Merui lankantis seniūnijose specialistai skundėsi neadekvačiai mažu atlygiu už kvalifikuotą darbą. Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas, Žemės ūkio skyriaus vedėja Genovaitė Valauskienė ir Biudžeto ir ekonomikos skyriaus vedėja Irena Gailiuvienė pasitarime aptarė nepasitenkinimo priežastis, bet gerų naujienų darbuotojams nepraneš.

 

Savivaldybės pateiktoje informacijoje matyti, kad žemės ūkio specialisto pagrindinis atlyginimas „ant popieriaus“ už pilną etatą šių metų sausio-balandžio mėnesiais siekė 461 Eur. Žemės ūkio skyriaus vedėja paaiškino, kad nuo 2017 m. gegužės 1 d. specialistams buvo skirtas 10 proc. priedas.

I. Gailiuvienė akcentavo skirtumus tarp priedo ir priemokos: „Priedai įsiskaito į tą pastoviąją atlyginimo dalį, priemokos neįsiskaito.“

Praėjusiais metais nuo rugpjūčio iki gruodžio mėnesio Administracijos direktoriaus įsakymu specialistams buvo mokamos priemokos. Priklausomai nuo darbo krūvio žemės ūkio specialistai gavo nuo 10 iki 50 proc. didesnį atlygį. 3 specialistės gavo 10 proc. priemoką, 4-ios – 20 proc., 1-a – 30 proc. bei 1-a – 50 proc.

Kaip pasitarime sakė G. Valauskienė, šias priemokas metų gale buvo galima skirti, nes skyrius sutaupė lėšų – laikinai vedėjo pareigas ėjusi specialistė dirbo už du. Ji taip pat akcentavo, kad nuo 2014 metų koeficientai pakilo nuo 12 iki 13.

„Kadangi turime deleguotas valstybės funkcijas, turime limituotus pinigus, per metus susitaupo darbo užmokesčio lėšos. Likusieji pinigėliai panaudojami toms priemokoms“, – informavo G. Valauskienė, pridūrusi, kad jeigu bus sutaupyta ir šiemet, priemokos taip pat bus skiriamos.

Ji sakė, kad šiemet sutaupyti bus sunkiau, nes jau paskelbtas konkursas Žemės ūkio skyriaus vyriausiojo specialisto pareigoms.

 

Per staigūs atlyginimų šuoliai

S. Karbauskas pasitarime nusprendė, kad pagrindinė nepasitenkinimo priežastis – per didelis atlyginimo sumažėjimas, nes nuo metų pradžios priemokos nėra mokamos. Tiems, kurie gavo 20 ar 50 proc. priemoką esą tai labai pasijuto.

„Kad būtų kuo mažiau pasikeitimų lyginant su pernai, nemažėtų, nes tai demotyvuoja. Bet ir didėjimas negali būti per didelis. Didesni pinigai motyvuoja mėnesiui arba kol išleidi algą“, – įsitikinęs S. Karbauskas.

Diskutuojant jis ne kartą išreiškė nuomonę, kad atlyginimas negali didėti daugiau nei 10 proc.

Biudžeto ir ekonomikos skyriaus vedėja teigė, kad darbuotojams galbūt trūko ir išsamesnio paaiškinimo, kad priemoka yra vienkartinė ir skiriama už padidėjusį darbo krūvį žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimo laikotarpiu.

Žemės ūkio skyriaus vedėja apgailestavo, kad jos sprendimas paskatinti žmones buvo suprastas klaidingai.

 

Trūksta krūvio?

Savivaldybės atstovai diskutavo ir apie tai, kad specialistų krūvis kai kuriose seniūnijose išties yra nedidelis, o užimtesnis laikotarpis trunka vos keletą mėnesių, kai ūkininkai pradeda deklaruoti žemės ūkio naudmenas ir pasėlius bei teikti paraiškas už juos gauti paramą. I. Gailiuvienė teigė, kad kai kuriose savivaldybėse žemės ūkio specialistai dirba terminuotai.

Pasitarimo dalyviai svarstė, kad žemės ūkio specialistams būtų galima mokėti didesnį atlygį, jeigu jie atliktų daugiau funkcijų.

G. Valauskienė žadėjo Administracijos direktoriui paskaičiuoti pagal Žemės ūkio ministerijos metodiką, koks darbo krūvis yra seniūnijose ir kiek ten iš tiesų reikia etatų.

S. Karbauskas apibendrino, kad, susitikus su specialistais ir seniūnais, reikės paaiškinti situaciją ir pagal galimybes vienkartines priemokas už darbą skirti ir šiemet.

0,5 etato krūvį turi žemės ūkio specialistai Agluonėnų ir Judrėnų, 0,75 etato – Endriejavo ir Sendvario seniūnijose. Pilnu etatu žemės ūkio specialistės dirba Dovilų, Priekulės, Veiviržėnų ir Vėžaičių seniūnijose.

 

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijoje mažiausiai uždirbančių darbuotojų vidutinis mėnesinis BRUTO darbo užmokestis (2016 m. IV ketvirtis):

Valytojas, darbininkas aplinkos tvarkymui, kūrikas – 423 Eur

Kapinių prižiūrėtojas – 451 Eur

Meistras (aplinkos tvarkymui) – 460 Eur

Specialistas – 461 Eur.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 495 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,