Mano Gargždai



Karklėje bendruomenės ir sėmėsi patirties, ir smagiai leido laiką

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos rajono kaimo bendruomenių atstovai. V. Kundroto nuotr. Klaipėdos rajono kaimo bendruomenių atstovai. V. Kundroto nuotr.

Visą praėjusį savaitgalį Karklėje šurmuliavo bendruomenių atstovai – 14-ą kartą vyko Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos (LKBS) organizuojamas sąskrydis. Gausų būrį – beveik 900 dalyvių iš 30 Lietuvos rajonų – sutraukęs renginys Karklėje organizuotas jau penktą kartą.

 

Veiklų netrūko

Sąskrydyje bendruomenių atstovai sėmėsi žinių, aptarė praėjusio programinio laikotarpio 2007–2013 m. LEADER bei KPP įgyvendinimo rezultatus, sėkmės istorijas, bendruomenių įgyvendintus projektus, taip pat esamo programinio laikotarpio Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos įgyvendinimo aktualijas, paramos galimybes potencialiems pareiškėjams.

Netrūko ir kitų užsiėmimų – vyko bendruomenių kiemelių lankymas, kur kiekvienas galėjo susipažinti su svarbiausiais kaimo bendruomenių darbais, projektais, ugdymo programomis, kulinarinio paveldo šedevrais, veikė amatininkų dirbtuvės, surengtos smagios varžytuvės „Kliūčių ruožas“, taip pat akcija „Lietuvos bendruomenių šokis danguje“, skirta artėjančiam valstybės atkūrimo šimtmečiui. Jos metu organizuotas „flashmobas“, o į dangų kilo ir didžiuliai aitvarai.

Pasak Vietos veiklos grupės „Pajūrio kraštas“ (kuri yra ir LKBS narė) pirmininkės Raimondos Damulienės, šiame sąskrydyje dalyvavo ir kur kas gausesnis nei anksčiau Klaipėdos rajono bendruomenių atstovų būrys – apie 40 žmonių. Pernai dalyvavo tik 10 asmenų iš Klaipėdos rajono. Buvo galima sutikti bendruomenių atstovus iš Brožių, Jakų, Birbinčių, Kisinių, Dauparų, Agluonėnų, Kretingalės, Girkalių, Veiviržėnų, Priekulės. Itin džiugiai nuteikė LKBS įteiktos nominacijos. Už verslumo idėjų puoselėjimą ir užimtumo skatinimą bendruomenėje apdovanota Klaipėdos rajono Brožių kaimo bendruomenė, kuri teikia išvažiuojamojo maitinimo paslaugą ir yra įdarbinusi 12 žmonių. Brožių bendruomenės pirmininkė Vida Riaukienė vienintelė iš visų bendruomenių gavo ir žemės ūkio ministro Broniaus Markausko padėką ir dovaną – laikrodį – „kad puodai neprisviltų.“ R. Damulienė džiaugėsi, kad dauguma nepraleido progos nusifotografuoti prie „Pajūrio krašto“ sukurtos fotosienelės ar pažaisti Priekulės užimtumo centro siūlomą pramogą – „kosminį tinklinį.“

Sąskrydyje paminėti ir Tautinio kostiumo, Piliakalnių metai, tautinius skirtingų regionų rūbus demonstravo rajoninių bendruomeninių organizacijų pirmininkai. Dėmesys skirtas ir Lietuvos mažosioms kultūros sostinėms, kurių kolektyvai susirinkusiems dovanojo savo pasirodymus. Priekulę išskirtinai pristatė Priekulės kultūros centro Drevernos skyriaus renginių organizatorė Virgina Asnauskienė, kuri išjudino sąskrydžio dalyvius.

 

Bendruomenės – Lietuvos ateitis

Susirinkusiuosius sveikino gausus būrys svečių. Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pirmininko pavaduotojas Povilas Saulevičius sveikinimo kalboje akcentavo, kad kaimo bendruomenės – žmonijos ir Lietuvos ateitis, galinčios užtikrinti visų geresnį gyvenimą.

„Labai džiugu kasmet susitikti ir matyti gausėjančias mūsų gretas. Mes visi – didžiulė banga. Per metus padarysime ne šimtus, o tūkstančius darbų Lietuvai“, – kalbėjo Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos garbės pirmininkė, Seimo narė Guoda Burokienė.

Seimo narė, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno pavaduotoja Aušrinė Norkienė taip pat pabrėžė bendruomenių įtaką.

 „Kai bendruomeniškumo galia jungia daug žmonių, ir medžiai žalesni, ir dangus vaiskesnis“, – įgyvendinti kilnias idėjas ir būti ateities kūrėjais linkėjo A. Norkienė.

Sveikinimo žodžius taip pat tarė ir socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas, Seimo nario Broniaus Markausko padėjėjas Raimundas Daubaris, Raseinių savivaldybės meras Algirdas Gricius, Šakių rajono savivaldybės meras, buvęs Gelgaudiškio bendruomenės centro pirmininkas Edgaras Pilypaitis.

  „Linkime, kad nenusvirtų rankos, dirbant gerus darbus, vėliau ar anksčiau sulauksite to atlygio – nuoširdaus „ačiū“ iš paprasto žmogaus“, – sakė R. Daubaris.

 

Akimirkos iš LKBS sąskrydžio:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 647 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,