Mano Gargždai



P. Gražulio saldainiai - neetiški

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Saldainiai, kuriuos vaikams dovanojo seimo narys P.Gražulis. Redakcijos archyvo nuotr. Saldainiai, kuriuos vaikams dovanojo seimo narys P.Gražulis. Redakcijos archyvo nuotr.

Klaipėdos rajono vaikai turbūt jau seniai suvalgė politiko Petro Gražulio darželiuose dovanotus saldainius. Saldumynai greičiausiai buvo skanūs, tik jų pateikimas buvo ne itin gardus.

Priminsime, jog skandalingais poelgiais garsėjantis politikas P.Gražulis vaikams dovanojo šiaip jau įprastas saldainių pakuotes, tik jų papuošimas buvo kiek neįprastas.

Prieš seksualines mažumas nusiteikęs P.Gražulis vaikams padovanojo saldainių, ant kurių pakuotės pats vaizduojamas su super herojaus kostiumu, o šalia puikuojasi užrašas „Už Lietuvą, vyrai“.

Užrašas, atrodytų, niekuo dėtas, visiems gerai žinomas ir dar geriau suprantamas, tačiau tokiais saldainiais apdovanotų vaikų tėvai viešumon iškėlė klausimą – ar etiška politinius žaidimus žaisti su mažamečiais.

Dar prieš šventes portalas manogargzdai.lt kreipėsi į vietinius vaikų teisių specialistus. Jie plačiau situaciją komentuoti atsisakė. Tačiau portalui pavyko gauti Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos atsakymą ir komentarą.

 

Siūlo vertinti moraliniu aspektu

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus patarėjas Egidijus Meilus konstatavo, jog saldainiai iš esmės vaikų teisių nepažeidė, bet patį įvykį derėtų vertinti etiniu bei moraliniu požiūriu.

„Galima daryti prielaidą, kad pats saldainių dovanojimo artėjančių švenčių proga faktas nesudaro pagrindo konstatuoti vaiko teisių pažeidimo fakto. Tačiau, manytina, kad saldainių dalinimas mažamečiams vaikams su tokiais užrašais, kurie nesenai nuskambėjusių įvykių kontekste suprantamesni suaugusiems, gali būti vertinamas kaip galima politinė reklama, kuri skirta suaugusiems, bet perteikiama pasinaudojant vaikais. Tokie veiksmai pirmiausia turėtų būti vertinami etiniu ir moraliniu aspektu“, - teigė E. Meilus.

Pasak jo, teisės aktuose, reglamentuojančiuose politinių partijų  ir jų narių veiklą, nėra aiškiai aptartas vaikų dalyvavimas (galimas dalyvavimas) partijų politinėje reklamoje, skleidžiant informaciją apie politinės partijos, politiko veiklą bei kitokio pobūdžio vaikų įtraukimo į politinę agitaciją.

 

Vaikų darželis – ne vieta politikų žaidimams

„Manytina, kad neatsakingai organizuojant įvairius renginius - politines akcijas, reklamą ir panašiai - gali būti sudaromos prielaidos piktnaudžiauti vaikų patiklumu, jų nepakankama branda, pasinaudojant vaikais paveikti tėvus ir tuo pačiu sukelti jų nepasitenkinimą. Minėtų akcijų organizatoriai privalo įvertinti visas galimas neigiamas pasekmes vaikams ir jų ugdymosi procesui“, - sakė E. Meilus.

Anot jo, siekiant išvengti situacijų, kurios gali sąlygoti vaiko teisių ir teisėtų interesų pažeidimą, vaikų, jų tėvų, globėjų, pedagogų ir kitų suaugusiųjų konfliktą, turėtų būti vengiama švietimo įstaigose vykdyti politines akcijas, reklamą ir kitas veiklas, kurios nėra susijusios su ugdymosi procesu, ar veiklomis, nenumatytomis įstaigų nuostatuose.

1 komentaras

  • Nemanau, kad tiems vaikams įdomu tas užrašas buvo, jie net nepastebėjo jo, o juo labiau neskaitė. Čia tik už tėvelių akių užkliuvo. Aš asmeniškai, pažiūrėjau ir numojau ranka. Nors manyčiau, kad galėjo būti ir kitaip reklama pateikta.

    Pranešti Ingrida Pirmadienis, 2013 gruodžio 30 22:20 Komentaro nuoroda

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 332 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,