Mano Gargždai



Daugiafunkcį sporto centrą tikisi pastatyti, bendradarbiaujant su verslu

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Daugiafunkcio sporto centro vizualizacija Daugiafunkcio sporto centro vizualizacija

Klaipėdos rajono savivaldybė planuoja artimiausiu metu gauti leidimą modernaus daugiafunkcio sporto centro Gargžduose statybai. Tikimasi šį projektą įgyvendinti, bendradarbiaujant su verslu.

 

Savivaldybė – viena patraukliausių investuotojams

Klaipėdos rajono savivaldybė – viena iš nedaugelio galinčių pasigirti nuolat augančiu gyventojų skaičiumi. Lietuvos laisvosios rinkos institutas jau keletą metų įvardija Klaipėdos rajono savivaldybę viena pirmaujančių mažųjų savivaldybių indekse. Čia vienam žmogui tenkančių tiesioginių užsienio investicijų ir materialinių investicijų dydis – vienas iš didžiausių Lietuvoje.

Klaipėdos rajono savivaldybės geografinė padėtis – itin palanki čia besikuriančioms įmonėms. Visai netoli regiono centras – Klaipėdos miestas. Vieta, parinkta daugiafunkciam sporto centrui statyti, taip pat patraukli – iki autostrados vos 2 km, todėl jį pasiekti bus patogu ir iš toliau atvykstantiems.  

Nedidelis nedarbo lygis, kvalifikuoti specialistai, nuosekliai gerėjanti infrastruktūra ir čia įsikuriančios įmonės leidžia Klaipėdos rajonui augti, turėti ambicijų, plačių užmojų ir realių galimybių juos įgyvendinti.

 

Augant gyventojų skaičiui, trūksta sporto bazių

Nuolat augant Klaipėdos rajono gyventojų skaičiui, daugėjant sportuojančių žmonių, ryškėja sporto bazių trūkumo problema. Savivaldybė kurį laiką ieškojo sprendimo, kaip būtų galima patenkinti visų sporto šakų mėgėjų ir profesionalų poreikį užsiiminėti mėgstama sporto šaka. Ypač jaučiamas uždaros sporto salės poreikis šaltuoju sezonu. Klaipėdos rajono savivaldybė rado sprendimą: atsižvelgiant į esamus savivaldybės bendruomenės poreikius ir pasiūlymus bei į Klaipėdos rajono politikų priimtus strateginius sprendimus, jau baigiamas daugiafunkcio sporto centro pastato Gargždų mieste projektavimas.

„Tai labai svarbus projektas ne tik Gargždams, bet ir visam Klaipėdos rajonui. Daugiafunkcis sporto centras taptų regiono traukos centru. Žmonių sveikata, gyvenimo kokybė – mūsų prioritetas. Planuojame, kad šiame sporto centre žmonės galės ne tik sportuoti, bet ir pailsėti, pasimėgauti vandens pramogomis, pirtimis, čiužinėti ledo arenoje. Į rajoną pritrauktume daugiau turistų, aktyvaus poilsio mėgėjų“, – teigia Klaipėdos rajono savivaldybės meras Vaclovas Dačkauskas.

Pasak Klaipėdos rajono savivaldybės sporto centro direktoriaus Vaido Liutiko, sportuojančių žmonių krašte – daugiafunkcis sporto centras būtinas: „Lietuvoje buvo statoma daug krepšinio arenų, vadintų daugiafunkciais centrais, tačiau Gargždų daugiafunkcis sporto centras pateisins savo pavadinimą – čia vietos ras ir visus reikalavimus atitinkančių patalpų sulauks įvairių sporto šakų atstovai. Tai strateginis statinys, kurio universalioje salėje vyktų ne tik sporto varžybos, bet ir kultūriniai renginiai, o laisvalaikio zonoje ilsėsis tiek rajono gyventojai, tiek turistai. Šis sporto centras būtų vienintelis toks visame regione.“

 

Daugiafunkcio sporto centro vizualizacija

 

Planuojamas trijų pastatų kompleksas

Daugiafunkcio sporto centro pastatų, jų išdėstymo, paskirties, susisiekimo ir komunikacijų projektinius pasiūlymus pateikė konkursą laimėję UAB „Hidrostatyba“ ir „Tiksli forma“ architektai. 

Daugiafunkcį sporto centrą Gargžduose turėtų sudaryti 3 pastatai. Dariaus ir Girėno g. 4 planuojama pastatyti iki 3 aukštų, apie 7,5 tūkst. kv. m ploto daugiafunkcį sporto centrą iš trijų pastatų. Planuojama pastatyti 25 metrų ilgio, 4 takelių baseino pastatą su įvairiomis pirtimis, 100 vietų tribūnomis, priimamuoju, administracinėmis patalpomis, rūbinėmis, universalia sporto sale, tinkama sportui ir konferencijoms. Ruošiamasi pastatyti ir pastatą su universalia sporto sale ir 1 tūkst. vietų tribūnomis, rūbinėmis, administracijos patalpomis, įvairiomis erdvėmis sportui. Planuojama statyti ir ledo ritulio arenos pastatą su 200 vietų tribūnomis, rūbinėmis, techninėmis patalpomis. Greta pastato ketinama įrengti laisvalaikio ir renginių erdvę, 2 teniso kortus ir 2 tinklinio aikšteles, 2 universalias sporto aikšteles, mažojo golfo aikštelę, vaikų žaidimo aikštelę, pėsčiųjų ir dviračių takus, automobilių stovėjimo aikštelę.

Pastatai bus A energinio efektyvumo klasės. Projektuojant daugiafunkcį sporto centrą nuspręsta naudoti aplinką tausojančią alternatyvią šildymo sistemą: pastatai bus šildomi naudojant centralizuotus šildymo tinklus ir geoterminę energiją. 30–40 proc. energijos bus sutaupoma ir todėl, nes baseino ir ledo arenos pastati bus vienas šalia kito: energija, naudojama šaldyti ledo arenai, bus naudojama ir baseino šildymui.

Trijų pastatų kompleksas tiks nedidelio miesto aplinkai, o naujos susisiekimo komunikacijos ir žaliųjų plotų erdvės padės kurti funkcionalią ir jaukią aplinką, atitinkančią miestiečių poreikius. Pasak Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjo Gyčio Kasperavičiaus, daugiafunkcis sporto centras bus unikalus ir savo dizainu: „Pastatai suprojektuoti įvertinus urbanistinę aplinką. Daugiafunkcis sporto centras išsiskiria unikaliu erdvių panaudojimu: trimis pastatais sujungiamas ledas, vanduo ir aikštė. Pastatų kompleksas turės ir savo atskirą viešą erdvę, kuri bus pasiekiama miesto keliais, takais. Estetiškas pastatų dizainas kuria lengvumo įspūdį,  lengvai įsilieja į Gargždų miesto aplinką.“

 

Reikalinga privataus ir viešojo sektoriaus partnerystė

Klaipėdos rajono savivaldybės mero Vaclovo Dačkausko teigimu, didžiausia siekiamybė – visus 3 pastatus pastatyti iš karto: „Didžiausią teigiamą socialinę, ekonominę, kultūrinę, demografinę naudą ne tik Gargždams, bet ir visam Klaipėdos rajonui pasiektume pastatę visą kompleksą iš karto. Šio projekto įgyvendinimas pagerins vietinių gyventojų gyvenimo kokybę, atsiras naujų darbo vietų, o Gargžduose atsigaus pietinė miesto dalis. Jau vykdomos visos reikalingos procedūros, kad daugiafunkcis sporto centras Gargžduose būtų ne tik svajonė. Šiuo metu dedame visas pastangas, kad statybų finansavimo našta netektų vien Savivaldybei, ieškome įvairių finansavimo galimybių, privačių investuotojų, kurie norėtų bendradarbiauti su Savivaldybe, matytų naudą privataus ir viešojo sektoriaus partnerystėje.“

Klaipėdos rajono savivaldybės sėkmingo bendradarbiavimo su privačiu verslu pavyzdys – Drevernos mažųjų laivų uosto perdavimas koncesininkams UAB „Hortivita“: buvo įrengta dar viena krantinė, poilsio nameliai, kavinė, daugėja paslaugų, o turistų srautai ženkliai išaugo.

 

Daugiafunkcio sporto centro vizualizacija

 

Ne prabanga, o būtinybė

Šiuo metu Klaipėdos rajone nėra nė vieno baseino, kuris yra būtinas mokant moksleivius plaukti bei siekiant stiprinti jų fizinę sveikatą ir sudarant sąlygas suaugusiems rajono gyventojams sportuoti ar sveikai leisti laisvalaikį. Vyriausybė yra patvirtinusi Vaikų mokymo plaukti bendrojo lavinimo mokyklose programą, Švietimo ir mokslo ministerija – Mokinių, besimokančių pagal pradinio ugdymo programas, mokymo plaukti proceso vykdymo rekomendacijas.

Pasak Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo Algirdo Petravičiaus, minėtų teisės aktų kokybiško įgyvendinimo neįmanoma užtikrinti neturint baseino: „Išmokti plaukti ypač aktualu pradinių klasių mokiniams. Rajono mokyklose šiemet mokėsi beveik du tūkstančiai pradinukų, iš jų 878 Gargžduose. Mokymo plaukti rekomendacijos numato, kad užsiėmimai pradinių klasių  mokiniams turi vykti baseine, kurio ilgis ne trumpesnis nei 15 metrų, o įgytų praktinių įgūdžių patikrinimas gali būti vykdomas baseine, kurio gylis bent vienoje pusėje ne mažesnis nei 1,5 metro. Klaipėdos rajonas – keturių vandenų kraštas – tikrai nusipelno turėti visus reikalavimus atitinkantį baseiną.“

Klaipėdos rajonui augant ir plečiantis, investuojant į kokybišką žmonių gyvenimą, atnaujinant stadionus, įrengiant naujas sporto aikšteles, remiant sporto stovyklas, bendruomenių iniciatyvas, turėti daugiafunkcį sporto centrą, po kurio stogu tilptų visos sporto šakos bet kokiu oru – būtina.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas pažymi, kad investuoti į daugiafunkcį sporto centrą naudinga ir verslui: „Tikimės, kad investuoti į tokį objektą ryšis ir verslas. Toks projektas būtų naudingas visiems – verslas gautų pajamų, o Savivaldybė patenkintų gyventojų poreikius, kuriems vien biudžeto lėšų nepakanka. Po stažuočių užsienyje matau bendrą kryptį investuoti į žmonių laisvalaikį, jų fizinę veiklą. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje net ir du netoliese esantys po 20 tūkst. gyventojų turintys miestai turi po sporto centrą su baseinu. Daugiafunkcis sporto centras Gargžduose yra ne prabanga, o būtinybė: žmonėms reikia vietos atsipalaiduoti, sportuoti. Bendradarbiaujant savivaldai ir verslui, galime pastatyti modernų daugiafunkcį sporto centrą, kur vyks aukščiausio lygio varžybos, kur sportuos ir ilsėsis Klaipėdos rajono gyventojai bei svečiai.“  

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 389 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,