Logo
 Spausdinti šį puslapį

Avikirpio šventė Lapiuose – protėvių tradicijų priminimas (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Sandros Vaičienės nuotr. Sandros Vaičienės nuotr.

Sekmadienio popietę lapiškiai ir svečiai traukė į Gintauto Rusteikos kaimo turizmo sodyboje vykstančią Avikirpio šventę, kurioje buvo pristatomas vilnos kelias nuo senovės iki šių dienų lietuvių buities. Vyko Lapių bendruomenės centro, kurio partneris – Vėžaičių kultūros centro (VKC) Lapių skyrius, projekto „Per  vilnos kelią – į aktyvesnį bendruomenės gyvenimą“ pristatymas.

 

Jaukiame kiemelyje įsikūrė kuršių rekonstruktorių klubo „Pilsots“ nariai, vilną bei jos gaminius pamėgę amatininkai, kurie susirinkusiems demonstravo įvairias edukacijas, įrankius bei rūbus: avelės kirpimą, vilnos verpimą, vilnos vėlimą, juostų audimą, istorinį kuršių kostiumą. Amatininkai ne tik siūlė įsigyti kokybiškų vilnos gaminių: kojinių, pirštinių, veltų šlepečių ir papuošalų, žaislų, bet ir rodė, kaip tie dirbiniai yra gaminami.

Susirinkusieji būriavosi tai prie vieno demonstruotojo, tai prie kito, bendravo, diskutavo, kad matę, kaip avis mamytės kirpusios, tik galbūt plikiau nukirpdavusios, kad kojinių su tokiais gražiais raštais anksčiau nemegzdavę, kad tokio dailumo ir plonumo veltų pirštinaičių dar netekę matyti. Mažuosius ir jų tėvelius viliojo prie kūrenamų lauželių senovės kuršių rūbais apsirengusios valgių ruošėjos, kurios vietoje kepė ir vaišino dilgėlių duonele su trinta aviečių uogiene, dilgėlių ir varnalėšų blynais su kanapių sviestu, ėriuko šiupiniu.

Ne vienas širdyje jautė padėką tik garsiai neišreiškė renginio organizatoriams ir rėmėjams: projekto vykdytojui, naujai atėjusiam dirbti VKC Lapių skyriaus renginių organizatoriui Aurimui Rapaliui, Lapių bendruomenės centro pirmininkei Laimai Karbauskienei, sodybos šeimininkams Rasai ir Gintautui Rusteikoms, avių šeimininkams Linai ir Rolandui Vasiljevams ir visiems kitiems, kas prisidėjo prie gražios ir įdomios Lapiuose vykusios šventės, raginančios nepamiršti protėvių tradicijų.

 

Šventės akimirkos – Sandros Vaičienės nuotraukose:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,