Mano Gargždai



Edukacinėje išvykoje – pažintis su Priekule – mažąja Lietuvos kultūros sostine

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Karolinos Petkutės nuotr. Karolinos Petkutės nuotr.

Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos dvi antrokų klasės išvykome į Priekulę. Priežastis visai paprasta – užuot dalyvavę  įprastose pamokose (lietuvių kalbos ir literatūros, istorijos ir matematikos), gavome pasiūlymą iš savo klasių vadovių Aldonos Matulaitienės, Ingridos Jančauskienės ir lietuvių kalbos mokytojos Zofijos Vaitkuvienės pasimokyti netradicinėje aplinkoje.

 

Literatūros ir kalbos žinias gilinome Klaipėdos krašto žymiausios metraštininkės Ievos Simonaitytės memorialiniame muziejuje, kuris anksčiau buvo rašytojos vasarnamis, kūrybos užuovėja. Muziejuje išsaugota autentiška aplinka: baldai, paveikslai, kilimai, suvenyrai, darbo priemonės. Darbo kambaryje saugoma asmeninė rašytojos namų biblioteka. Regis, ir mus paveikė kūrėjos aplinka: mes įdėmiai apžiūrinėjome prie namo esantį rožyną, nostalgiškai žiūrinėjome nuotraukas, kuriose vanagiškei brangūs žmonės, norėjome pavartyti pirmųjų knygų puslapius, ir net paspėliojome, kas sudėtingiau – rūbą pasiūti, namą pastatyti ar kūrinį sukurti? Taip muziejuje pagilinome žinias apie prozininkės Ievos Simonaitytės biografiją, jos sunkią vaikystę, vertingą kūrybą.

Iš muziejaus patraukėme  senosios Priekulės takais. Ne vienam gaila buvo, kad neišliko miestelio bažnyčia, kad pasikeitė turgaus pastatas. Pasidžiaugėme, kad liuteronai saugojo kultūrą ir taip vienijo bendruomenę.

Mes iš pradžių galvojome, kad gal neverta vykti į Priekulę, bet šiandien sakome, jog ir šiame nedideliame Klaipėdos rajono miestelyje yra ką pamatyti, ką įsidėmėti. Išvykoje patobulinome ir kitus reikalingus  įgūdžius: gebėjimą klausytis ir mąstyti, aiškiai ir suprantamai kalbėti, pagarbos kito darbui, atsakingumo už savo išprusimą ir kultūringo elgesio. Įvertindami turtingą kultūrinį paveldą ir jį pažindami, mes nejučia suprantame, kad esame istorijos saugotojai ir kultūros kūrėjai.

 

Išvykos akimirkos – Karolinos Petkutės nuotraukose:

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 218 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,