Mano Gargždai



Koncertų turas „Reformacijai 500“ užsuks į Priekulę

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

2017-aisiais metais Lietuva, kaip ir daugelis krikščioniškų šalių visame pasaulyje, švenčia 500-ąsias reformacijos metines, pažymint 1517-uosius, kai Martynas Liuteris paskelbė savo tezes.

 

Lietuvos Respublikos Seimas 2017-uosius metus paskelbė Reformacijos metais, atkreipdamas dėmesį į tai, kad reformacija suteikė Lietuvai daug iškilių, meilę gimtajai kalbai puoselėjusių, raštijos ir kultūros srityje veikusių, švietimo sistemą formavusių asmenybių – Martyną Mažvydą, Kristijoną Donelaitį, Joną Bretkūną, Abraomą Kulvietį ir kt.

„Jei liuteroniškas dvasingumas kuo ir ypatingas, tai pirmiausia visuotiniu giedojimu“, – sako Lietuvos evangelikų liuteronų vyskupas Mindaugas Sabutis. Pasak jo, didžiąją dalį liuteronų giedamų giesmių galima pavadinti eiliuotais pamokslais, Evangelijos skelbimu. Teologine ir poetine prasme puikūs tekstai bei šimtmečius gyvuojančios melodijos išlaiko autentišką tikinčiojo ryšį su Dievu ir Bažnyčia, kreipia į artimo meilę. Tai kiekvienam tikinčiajam leidžia asmeniškai ir sąmoningai dalyvauti Dievo garbinime, jaustis bendruomenės dalimi ir tuo pačiu būti jos stiprinamam.

M. Liuteris yra pasakęs, kad „giedojimas – tai antras svarbiausias dalykas po maldos“.

Šiai iškiliai datai paminėti Lietuvos evangeliškos bažnytinės muzikos sandrauga drauge su valstybiniu choru „Vilnius“ (vyr. dirigentas Artūras Dambrauskas) parengė leidybai kompaktinę plokštelę bei giesmyną chorams. Juose surinktos pačios vertingiausios ir dažniausiai evangelikų liuteronų bei reformatų bažnyčiose giedamos reformacijos laikų giesmės – choralai su paties M. Liuterio ir jo amžininkų tekstais ir melodijomis.

Vertinga protestantiškų giesmių kompaktinė plokštelė bus pristatyta tiek moksliniuose renginiuose, konferencijose, tiek bažnytinėse ir koncertinėse erdvėse, metų gale.

Antroji projekto „Reformacijai 500“ dalis – 27 koncertų turas po visą šalį. Valstybinis choras „Vilnius“ kartu su sopranu Asta Krikščiūnaite, baritonu Jonu Sakalausku, bosu Liudu Mikalausku, aktoriumi Vytautu Rumšu vyresniuoju ir Čiurlionio kvartetu jau apsilankė ir dar apsilankys daugelyje mūsų šalies regioninių miestų ir miestelių, kurie turi išsaugoję evangelikų liuteronų ir reformatų gilias kultūros tradicijas bei gyvas bendruomenes.

Vakarų Lietuvoje profesionaliai parengtos gražiausių protestantiškų giesmių ir Martyno Liuterio literatūrinių tekstų programos jau klausėsi Šilutės, Saugų, Rusnės, Katyčių, Plikių, Palangos ir Kretingos evangelikų liuteronų bendruomenės ir šių miestų bei miestelių gyventojai ir svečiai. Rugpjūčio mėnesio viduryje liuteronų ir reformatų giesmių skambėjimas keliavo į Kretingalės bendruomenę, Klaipėdos miesto valstybinį muzikinį teatrą, Kražius, Jurbarką. Spalio mėnesį charizmatiškieji atlikėjai vėl grįžo į Klaipėdos kraštą – spalio 1 d. giesmės skambėjo Vilkyškiuose ir Doviluose, o spalio 21 dieną koncertu džiaugsis Priekulės gyventojai ir svečiai.

Koncertuose skamba ne tik senųjų Vakarų Europos evangelikų liuteronų ir reformatų giesmių paveldas, bet ir naujos krikščioniškos giesmės, sakralios dainos. Taipogi bendradarbiaujant su Lietuvos Kompozitorių Sąjunga, sugalvota senosioms reformacijos laikų giesmėms suteikti naujų spalvų. Lietuvos kompozitoriai aranžuoja ir kuria naujas kompozicijas, remdamiesi protestantišku choralu. Koncertuose jau galėsime išgirsti šių dienų kompozitoriaus Laimio Vilkončiaus advento giesmės „O, kaip galiu vertingai“ naują aranžuotę. Kai kuriuose miestuose skambės ir ką tik sukurta arija iš charizmatiškojo Kauno miesto iškilaus kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus naujo miuziklo „Liuterio durys“.

Jubiliejiniame projekte aktyviai dalyvauja Lietuvos evangelikų liuteronų ir reformatų parapijų chorai, muzikos ir meno mokyklų vaikų chorai ir ansambliai bei kiti miestų kolektyvai, kurie jungiasi ir drauge su valstybiniu choru ir iškiliais solistais gieda protestantiškas giesmes.

Koncertas Priekulėje vyks spalio 21 d. (šeštadienį) 18 val. Kultūros centre (Turgaus g. 4).

 

Koncerto plakatas:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 364 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,