Mano Gargždai



Festivalis įrodė, kad Gargždų publikai reikia profesionalaus meno renginių (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Akimirka iš spektaklio. S. Ulvikienės nuotr. Akimirka iš spektaklio. S. Ulvikienės nuotr.

Visą spalio mėnesį kokybiškais renginiais žavėjęs tarptautinis menų festivalis „Ruduo Gargžduose“ baigėsi. Džiazo, dainuojamosios poezijos, šiuolaikinio šokio ir teatro renginiai įrodė, kad Gargždų publika jau subrendusi profesionalaus meno renginiams.

 

Duoklė skirtingiems žanrams

Festivalis prasidėjo spalio 11 d. – tarptautiniu šiuolaikinio džiazo projektu „Spalvų šėlsmas“, kuriame pasirodė vieno talentingiausių jaunos kartos Lietuvos saksofonininkų Kęstučio Vaiginio ir fortepijono virtuozo iš Brazilijos Alex Correa ir brazilų Felipe Brisola (kontrabosas), Rodrigo Digao Braz (mušamieji) kvartetas.

Spalio 18 d. į Gargždų kultūros centrą rinkosi dainuojamosios poezijos mylėtojai – nuoširdumu ir jaukumu šildė Vilniaus mokytojų namų tarptautinis dainuojamosios poezijos festivalis „Tai – aš“ ir jo dalyviai – Gediminas Storpirštis, Algirdas Klova, Daiva Steponavičienė-Rugiaveidė, Lilly Drumeva iš Bulgarijos ir Brendan Monaghan iš Šiaurės Airijos.

Spalio 23-ąją festivalio renginių ciklą papuošė šiuolaikinio šokio spektaklis „Spalio tylėjimas“. Spektaklio choreografiją kūrė Taurūnas Baužas, pasirodė šokėjai Aušra Krasauskaitė, Mantas Černeckas, Ana Zamulskienė.

Galiausiai, spalio 29-ąją, festivalį „Ruduo Gargžduose“ vainikavo Šiaulių dramos spektaklis „Vardan tos“ (pagal P. Vaičiūno pjesę „Patriotai“), kurio režisierius – Aidas Giniotis, o pagrindinė aktorė – Inga Norkutė. Spektaklyje taip pat vaidino Aurimas Žvinys, Aurimas Pintulis, Eglė Stanišauskaitė, Aidas Matutis, Jurgis Marčėnas ir kt. Finalinį festivalio renginį vesti atvyko žurnalistas, „Info TV“ žinių vedėjas gargždiškis Tadas Grabys.

Į spektaklį prisirinko sausakimša salė žiūrovų, prireikė ir papildomų kėdžių.

 

Sėkmingiausias festivalis

„Nesitikėjau, kad tiek daug gražių žodžių ir padėkų sulauksiu, mūsų renginių istorijoje nėra to buvę“, – įspūdžiais dalinosi Gargždų kultūros centro direktorės pavaduotoja ir šio festivalio meno vadovė Asta Vaičiulienė.

Ji atviravo, kad kaskart po renginio žmonės nuoširdžiai dėkodavo tiek tiesiogiai, tiek rašydavo per socialinius tinklus.

„Didžiausia padėka, kai žmonės džiaugiasi ir sako, kad pagaliau Gargžduose kažkas vyksta. Tai – didžiausias pasitenkinimas ir noras daryti dar kažką kitaip. Tikrai širdį įdėjau ir gavau tą patį iš žiūrovų“, – sakė A. Vaičiulienė.

Ji įsitikinusi, kad pasiteisino tai, kad festivalis „sutilpo“ į spalio mėnesį, ir per savaitę žmonės galėjo apsilankyti bent viename kokybiškame renginyje. Tai esą patogu ir žmonėms nenusibosta. Anot A. Vaičiulienės, renginių žanrų įvairovė leido žiūrovams rinktis pagal pomėgius: „Buvo žmonių, kurie ateina į vieną renginį, į kitą – ne, buvo ir tokių, kurie nuolat lankėsi. Net ir mūsų seniūnas dalyvavo visuose renginiuose.“

A. Vaičiulienė teigė nesuskaičiavusi, kiek žmonių apsilankė, bet pripažino, kad tiek žiūrovų skaičiumi, tiek finansine prasme – tai pats sėkmingiausias Gargždų kultūros centro festivalis. Už parduotus bilietus iš viso surinkta 3500 eurų.

„Kokybė turi kažkiek kainuoti, todėl sąmoningai renginiai buvo mokami“, – apie 5 eurų bilietų kainą kalbėjo festivalio pagrindinė organizatorė.

 

Gargždų kultūros centro direktorė B. Oželienė dėkoja festivalio meno vadovei A. Vaičiulienei. S. Ulvikienės nuotr.

 

Atlikėjams įsiminė publika

Kaip festivalio meno vadovė debiutavusi A. Vaičiulienė prisipažino, kad pradžioje būta įvairių būgštavimų – jaudintasi, kaip Gargždų žiūrovai priims šiuolaikinį džiazą, šokį.

„Tai nėra labai lengvas žanras. Labai džiaugiuosi, kad sulaukė pasisekimo šie renginiai. Kaip gražiai feisbuke parašė Gargždų muzikos mokyklos direktorė D. Ruškytė, Gargždai jau turi žiūrovą, kuris yra išlavintas. Iš tikrųjų yra žmonių, kurie mėgsta ir sudėtingesnius renginius“, – atviravo „Ruduo Gargžduose“ meno vadovė.

Ji pasakojo, kad Gargždų publika buvo įvertinta ir pačių atlikėjų. Šiaulių dramos teatro aktoriai džiaugėsi, sakydami, kad pirmą kartą mato tokią pilną salę, itin gyrė žiūrovų reakcijas ir palaikymą.

Pačiai meno vadovei labiausiai įsiminė džiazo projekto ir svečių iš Brazilijos pagyros publikai ir miestui.

„Labai jie gyrė „Lijo“, sakė, kad tai – europinis restoranas. Džiaugėsi, kad buvo daug žiūrovų, kurie gerai reagavo ir šiltai priėmė. Dar iš Brazilijos man teberašo, kad mūsų šiltas priėmimas ir koncertas buvo pats ryškiausias iš viso jų turo, ilgiausiai širdy išliks“, – įvertinimu didžiavosi A. Vaičiulienė.

 

Tikisi prisikviesti M. Levickį

Meno vadovė atviravo, kad stresinių situacijų beveik nebūta. Tik po renginio ji sužinojo, kad Šiaulių dramos teatro techniniai darbuotojai nebuvo atsivežę savo garso įrangos, todėl Gargždų kultūros centro garso operatoriui teko gelbėti, kad renginys įvyktų.

„Mūsų žmonės – profesionalai, kurie moka išsisukti iš situacijos,“ – kolektyvu pasidžiaugė A. Vaičiulienė.

Pašnekovė sakė, kad mažiausiai žiūrovų susirinko į šokio spektaklį, bet to esą buvo galima tikėtis, nes toks renginys labiau tinkamas kamerinei erdvei, nei didelei salei.

Direktoriaus pavaduotoja atskleidė, kad ateityje tikrai bandys organizuoti bent vieną kamerinį renginį. Kitų metų festivalyje bus siekiama vėl ieškoti naujų žanrų, nes tai, anot A. Vaičiulienės, itin pasiteisino.

Ji išdavė, kad jau užmegztas bendradarbiavimas ir dėliojami kito festivalio planai. Vienas iš didžiausių norų – Lietuvos valstybės šimtmečio atkūrimo proga į Gargždus pasikviesti profesionalų ir itin užimtą akordeonistą Martyną Levickį.

 

Akimirkos iš festivalio renginių – Simos Ulvikienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 136 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,