Mano Gargždai



Ar saugu gerti šulinio vandenį?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Sandros Vaičienės nuotr. Asociatyvi Sandros Vaičienės nuotr.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) gyventojams primena, kad organizuoja nemokamus šachtinių šulinių vandens, kurių vandenį maistui vartoja nėščiosios ir kūdikiai iki 6 mėn. amžiaus, tyrimus. Informaciją apie nėščiąsias ir kūdikius, kurių maistui naudojamas šachtinio šulinio vanduo, NVSC teikia asmens gydymo įstaigos.

 

Šuliniuose – per didelis nitrato kiekis

2017 metais Klaipėdos rajone buvo ištirti 49 šachtinio šulinio vandens mėginiai: iš jų 44 vandens mėginiai atitiko reikalavimus, 5 mėginiuose nustatytas per didelis nitrato kiekis.

Šachtinių šulinių vandens mėginiai, kurių vandenį maistui vartoja nėščiosios ir kūdikiai iki 6 mėn. amžiaus, buvo ištirti: Priekulės seniūnijoje – 14; Gargždų seniūnijoje – 8; Dovilų seniūnijoje – 9; Vėžaičių seniūnijoje – 6; Dauparų–Kvietinių, Sendvario ir Agluonėnų seniūnijose – po 3; Veiviržėnų seniūnijoje – 2; Kretingalės seniūnijoje – 1.

Šachtinių šulinių vandens mėginių, kuriuose nustatytas per didelis nitrato kiekis, buvo Dovilų seniūnijoje – 1 ir Priekulės seniūnijoje – 4.

 

Pavojinga kūdikiams

 NVSC specialistai atkreipia dėmesį, kad azoto grupės junginiai ypač pavojingi kūdikiams, nes trukdo organizme pernešti deguonį, dėl to audiniai gali patirti deguonies badą. Kūdikiams gali sutrikti sąmonė, juos gali ištikti koma ar net mirtis.

Svarbu žinoti, kad nitratais ar nitritais užterštas vanduo neturi specifinio skonio, kvapo ar spalvos. Šios cheminės medžiagos nepašalinamos nei virinant, nei filtruojant buitiniais vandens filtrais. Priešingai, virinant, sumažėjus vandens kiekiui, nitrato koncentracija dar labiau padidėja.

 

Nėščiosioms – nemokami tyrimai

Jei šachtinio šulinio vandenyje nustatyta cheminė tarša, gėrimui ir maisto gamybai rekomenduojame naudoti centralizuotai tiekiamą vandenį, kuriam atliekama nuolatinė kokybės kontrolė, arba prekybos tinkluose parduodamą fasuotą vandenį.

Taip pat primename, kad šachtinių šulinių vandens mėginių, kurių vandenį maistui vartoja nėščiosios ir kūdikiai iki 6 mėn. amžiaus, tyrimai atliekami nemokamai. Visi kiti gyventojai, norintys nustatyti savo šulinio vandens kokybę, gali kreiptis į bet kurią akredituotą laboratoriją  ir vandens cheminius tyrimus atlikti savo lėšomis.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 432 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,