Mano Gargždai



Smukdomas Vakarų Lietuvos regionas ir Klaipėdos jūrinė metropolija

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
KU nuotr. KU nuotr.

Klaipėdos universiteto (KU) Senatas išplatino kreipimąsi į Lietuvos Respublikos Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį ir LR Vyriausybės Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį dėl SKVC veiksmų vertinant ir akredituojant studijų kryptis bei atitinkamas studijų programas ir viešinant visuomenei iš dalies klaidingą informaciją.

 

„ŠMM ministrės įsakymas „Dėl studijų krypčių vertinimo ir laikinojo akreditavimo tvarkos aprašo patvirtinimo“ pasirašytas 2018 m. vasario 26 d., o SKVC direktorės įsakymas „Dėl laikinojo studijų krypčių akreditavimo“ – 2018 m. vasario 28 d. Taigi, formaliai kalbant, per dvi paras kažkas sugebėjo įvertinti ir akredituoti 982 universitetų studijų programas ir 304 kolegijų studijų programas“, – rašoma oficialiame KU kreipimesi į Lietuvos valdžios atstovus. Uostamiesčio universitetas šiuos SKVC veiksmus vertina kaip universitetų akademinės autonomijos ribojimą, ignoruojant Lietuvos Respublikos Konstitucijos 40 straipsnio 3 dalies nuostatas, ir akademinės bendruomenės pažeminimą.

Daugiau kaip pusė SKVC akredituotų ribotai Klaipėdos universiteto studijų programų turi galiojančią 6 metų tarptautinę akreditaciją, šiam procesui eikvoti finansiniai ir žmonių ištekliai. Be to, pažymėtina, kad SKVC sprendimas priimtas po to, kai universitetai paskelbė 2018 m. studentų priėmimo taisykles, informavo apie priėmimą stojančiuosius studijų mugėse ir kituose renginiuose, o abiturientai jau pasirinko atitinkamus valstybinius egzaminus.

KU Senatas pareiškia, kad netinkamu būdu ir ne laiku atlikta vadinamoji „laikinoji akreditacija“ negali turėti atgaline data galiojančių teisinių pasekmių, priešingu atveju KU turi siekti teisminio išaiškinimo. Senatas įgaliojo KU rektorių nestabdyti studentų priėmimo 2018 m. į tas SKVC laikinai akredituotas studijų programas, kurios yra: akredituotos 6 metams arba vieną kartą 3 metams; vykdomos kartu su užsienio universitetais; kurių mokslingumas 2015, 2016 ar 2017 metais tenkina nustatytus reikalavimus; vykdomos tik KU, ypač susijusios su KU specializacija. Universitetas, siekdamas pagerinti studijų kokybę, dar iki SKVC sprendimo neskelbė priėmimo į dalį studijų programų. Taigi stojantiesiems bus pasiūlytos tik kokybės reikalavimus atitinkančios studijų programos.

KU savo misiją sieja su jūros aplinkos ir technologijų, regionistikos, sveikatingumo ir švietimo moksliniais tyrimais bei studijomis. Be to, Senatas pripažįsta, kad žmonių išteklių telkimas šiose perspektyviose KU mokslo bei studijų veiklos srityse iki galo neužbaigtas ir tai trukdo siekti geresnių rezultatų.

„Klaipėdos universiteto Senatas atkreipia dėmesį į tai, kad valstybės institucijos savo pareiškimais ir veiksmais turėtų skatinti Vakarų Lietuvos regiono su Klaipėdos jūrine metropolija, taip pat ir Klaipėdos universiteto stiprinimą, o ne riboti jų galimybes“, – rašoma išplatintame Klaipėdos universiteto rašte.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 354 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,