Mano Gargždai



Kretingalės mokiniai klaidžiojo profesijų labirintuose

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
A. Papievienės nuotr. A. Papievienės nuotr.

Šių metų kovo 21 dieną Klaipėdos rajono Kretingalės pagrindinėje mokykloje vyko netradicinio ugdymo diena, skirta karjeros ugdymui. Šiais laikais labai svarbu, kad mokiniai daugiau save pažintų, įgytų kuo daugiau kompetencijų ir suvoktų karjeros svarbą. Būtent mokykloje formuojasi asmenybės profesinis kryptingumas, priimami pirmieji karjeros sprendimai, kaupiamas žmogiškasis kapitalas.

 

Pradinių klasių mokiniai dalyvavo judrioje ir linksmoje pamokoje su zumbos treneriu Dovydu Veiveriu. Atvykęs svečias vaikams pasakojo, kokių savybių turi turėti šokėjai, supažindino su zumbos subtilybėmis, demonstravo žingsnelius bei kvietė šokti ir mažuosius. Po aktyvios pamokos mokiniai savo klasėse atliko įvairių praktinių užduočių, susijusių su karjerai skirta diena: piešė savo svajonių profesiją, diskutavo, kokių savybių reikia konkrečiam darbui atlikti.

5–6 klasių lydimi mokytojos E. Tiškienės mokiniai lankėsi Kretingalės kultūros centre, kur įstaigos darbuotoja ir bibliotekininkė B. Grybauskienė pasakojo apie bibliotekininko profesiją, supažindino su kultūros darbuotojų veikla. Kino salėje mokiniai turėjo galimybę pažiūrėti trumpus filmus apie įvairias profesijas. Mokiniai suprato, kad kultūros centre vyksta patys įvairiausi renginiai, koncertai, susirinkimai. Vėliau tie patys mokiniai su technologijų mokytoja O. Viskontiene lankėsi baldų įmonėje „Aurasina“. Joje penktokai ir šeštokai susipažino su gaminama produkcija, įmonės darbo specifika. Vaikai galėjo ir praktiškai išbandyti staliaus profesiją: šlifavo, pjovė siaurapjūkliu. Buvo drąsūs ir daug klausinėjo kiek darbuotojai uždirba, kokių savybių reikia turėti norint dirbti baldų įmonėje.

8-okai kartu su istorijos mokytoja A. Norvaišiene ir etikos mokytoja D. Matulevičiene lankėsi Klaipėdos technologijų mokymo centre. Apsilankę įvairiuose kabinetuose ir išklausę trumpą informaciją apie mokyklos teikiamas paslaugas ir profesijas, mokiniai dalyvavo smagiose viktorinose, noriai atsakinėjo į paprastus ir sudėtingus klausimus.

9–10 klasių moksleiviai su ugdymo karjerai konsultante A. Papieviene ir mokytoja J. Koržova apsilankė Klaipėdos miesto Ernesto Galvanausko profesijų mokymo centre.

Po paskaitos apie studijų programas, mokyklos teikiamas paslaugas, mokiniai vyko į autodromą, kuriame praktiškai išbandė įvairias užduotis. Jaunuoliai turėjo teisę atsisėsti prie simuliatoriaus vairo, kur tiksli sistema perteikia pačius realiausius pojūčius. Jie pasijautė taip lyg tikrai vairuotų transporto priemonę.

Pasitikrinę savo vairavimo įgūdžius mokiniai išbandė alkoholio ir narkotikų poveikį simuliuojančius akinius. Užsidėjus akinius sumažėja budrumas, atsiranda pavėluota reakcija ir regėjimo iškraipymai, keičiasi atstumo suvokimas. Susilpnėja periferinis regėjimas, dvejinasi akyse, atsiranda koordinacijos stoka. Su šiais akiniais mokiniai turėjo atlikti keletą estafečių.

Labai tikiuosi, kad karjeros diena nebus paskutinė mokyklos istorijoje. Ji tiesiog taps gražia tradicija, nes svečių vestos pamokos ir mūsų pačių apsilankymas kitose įstaigose ne tik gerai nuteikė, įpūtė naujų vėjų į mokyklos gyvenimą, tačiau ir padėjo mokiniams suprasti, kad šiuolaikiniame informacijos pasaulyje, kur žinios, įgūdžiai ir gebėjimai yra iškeliami kaip vienos didžiausių vertybių, būti neišsilavinusiam arba neišmanančiam yra tiesiog nesolidu.

Mūsų mokyklos mokiniai augs žinodami, kad išsilavinimas, kompetencija yra vertinami nė kiek ne mažiau nei asmens savybės. Reikia tikėtis, kad suradę mėgstamą darbą nepavargs ieškoti galimybių mokytis visą gyvenimą.

 

Aurikos Papievienės nuotraukos:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 328 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,