Mano Gargždai



Po atidėto klausimo dėl apklausos būdo keičiant Savivaldybės pavadinimą – Tarybos narių replikų lavina

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr. Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr.

Praėjusią savaitę Klaipėdos rajono savivaldybės Taryba rinkosi į ketvirtą šių metų posėdį. Į jį atvyko visi 27 Tarybos nariai. Vietos politikai svarstė per 70 klausimų ir informacijų, tarp kurių bene didžiausią intrigą kėlė klausimas dėl pritarimo rajono gyventojų apklausos būdui, siekiant išsiaiškinti pastarųjų nuomonę apie dabartinį Savivaldybės pavadinimo pakeitimą į Gargždų savivaldybę.

 

Klausimas liko darbotvarkėje

Prieš kiek daugiau nei mėnesį, vasario 22 dieną, vienuolika Klaipėdos rajono savivaldybės narių pasirašė prašymą skelbti Klaipėdos rajono savivaldybės gyventojų apklausą dėl Klaipėdos rajono savivaldybės pavadinimo pakeitimo į Gargždų savivaldybę. Po pareiškimu savo parašus sudėjo Vaclovas Dačkauskas, Violeta Riaukienė, Jonas Dromantas, Andrius Adomaitis, Viktoras Kura, Martynas Pocius, Biruta Alšauskienė, Nerijus Galvanauskas, Audronė Balnionienė, Dainius Šatkus bei Andrius Vainius. Šiame prašyme buvo nurodyta, kad apklausa turi įvykti seniūnijų centrų gyventojų sueigose balsuojant. Na, o balsavimo būdui pritarti arba ne turi Taryba.

Vos tik prasidėjus posėdžiui, Tarybos narys Raimondas Simonavičius kreipėsi į merą Vaclovą Dačkauską su siūlymu teikti balsavimą dėl minėto klausimo išbraukimo iš darbotvarkės. Savo prašymą R. Simonavičius motyvavo tuo, kad klausimas dar nėra iki galo išdiskutuotas visuomenėje bei parengtas skubotai, neįsigilinus į esmę ir galimas pasekmes. Į šį prašymą buvo atsižvelgta, todėl klausimo likimą Tarybos nariai sprendė lygiu balsavimu. Visgi, balsų dauguma nebuvo surinkta, iš 22 Tarybos narių už pasisakė vos 8, 13 – prieštaravo ir vienas susilaikė. Klausimas liko darbotvarkėje.

 

Nepaisė raginimų

Nepaisant to, intriga greitai buvo išsklaidyta. Šįkart politikams pritarti apklausos balsavimo būdui sutrukdė ne iki galo parengtas gyventojų apklausos organizavimo darbų aprašas. Meras V. Dačkauskas sutiko su nuomonėmis, kad pastarajame dokumente trūksta tikslios apklausos vykdymo datos ir laiko bei kitų svarbių apklausai įvykti būtinų sąlygų. Todėl rajono vadovas pasiūlė klausimą atidėti bei Administracijos direktoriui pavesti Klaipėdos rajono savivaldybės vietos gyventojų apklausos organizavimo darbų aprašo pakeitimą teikti svarstyti Tarybai.

Po balsavimo, lėmusio pritarti mero siūlymui, politikai sunkiai paisė raginimų atidėti diskusijas. Pirmasis savo nuomonę išsakė Vaclovas Macijauskas. Tarybos narys kandžiai replikavo, jog meras apie klausimo atidėjimą turėjo informuoti prašymą, inicijavusį apklausos būdą, pasirašiusius politikus, mat dabar jie turi posėdyje sėdėti „negražiais“ veidais.

Opozicijos atstovas Nerijus Galvanauskas nusivylė, jog šiandien sprendžiamas klausimas dėl pačios apklausos ir jos būdų, tačiau nėra diskutuojama apie jos datą, laiką ir kitas reikalingas sąlygas.

„Jeigu per balandžio mėnesį nebus parengtas šis aprašas, mes patys jį pateiksime“, – teigė N. Galvanauskas.

Audronė Balnionienė pridūrė, jog rengiant ir tobulinant šį tvarkos aprašą reikėtų žvelgti į ateitį, o ne tik į konkretų pavadinimo keitimo klausimą. Jos nuomone, aprašas turėtų būti parengtas taip, kad iškilus bet kokiam panašiam klausimui neprireiktų jo keisti.

 

Pasirašė dar 5 Tarybos nariai

Priimtu Tarybos sprendimu džiaugėsi Rasa Petrauskienė: „Pavadinimo keitimas kelia daugiau klausimų nei atsakymų. Nėra suformuluotas tikslas, dėl ko reikėtų keisti pavadinimą, nėra apskaičiuota kiek finansiškai tai kainuos <...>. Mūsų nuomone, dabartinis Klaipėdos rajono pavadinimas yra perspektyvesnis pritraukiant į regioną investuotojus ir naujakurius. Protingiausia būtų palaukti, kai šalies mastu bus naikinami rajonai.“

Kad balsavimo apklausa yra būtina pritarė ir Andžela Šakinienė: „Nepamirškime, kad mes atstovaujame rajono piliečiams. Turime išgirsti jų nuomonę ir balsą. Taip pat mes turime jiems atsakyti į visus iškilusius klausimus.“

Diskusijos metu atsirado ir papildomų siūlymų. Pavyzdžiui, Tarybos narys Algirdas Liaudanskis siūlė suburti iniciatyvinę grupę, kurią sudarytų nariai, siūlantys keisti pavadinimą. Pastaroji grupė, pasak politiko, turėtų apvažiuoti visas seniūnijas, susitikti su gyventojais ir sužinoti jų nuomonę, iki tol kol bus įvykdytas balsavimas.

Egidijus Skarbalius siūlė sudaryti darbo grupę, kuri nustatytų reglamentus, tvarką, pavadinimus ir formuluotes.

Po Tarybos posėdžio, penktadienį, minėtą pareiškimą skelbti gyventojų apklausą dėl Savivaldybės pavadinimo keitimo pasirašė dar 5 Tarybos nariai: Regina Kernagienė, Algirdas Liaudanskis, Aušra Norvilienė, Andžela Šakinienė, Voldemara Jasmontaitė. Šiuo metų gyventojų apklausą organizuoti prašo 16 Tarybos narių. Tad atidėjus klausimą, artimiausiame posėdyje, Taryba turės nuspręsti dėl gyventojų apklausos būdo: gyventojų nuomonės pareiškimo sueigose balsuojant ar tiesioginiam gyventojų nuomonės įrašymui apklausos dalyvių sąrašo lapuose.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 231 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,