Mano Gargždai



Į Palangą sugrįžta „Dūdų vasara“

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Palangos savivaldybės nuotr. Asociatyvi Palangos savivaldybės nuotr.

Nuo birželio 14 d. iki pat rugsėjo Palangos Birutės parke pušys oš kartu su nuostabaus orkestro garsais. Kiekvieną vasaros ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį nuo 18.30 val. kurorto svečiai galės pasiklausyti pučiamųjų muzikos koncertų Palangos Birutės parko rotondoje.

 

Jau ateinantį savaitgalį

Antrąjį šimtmetį Palangoje gyvuoja tradicija ramiais vasaros vakarais susirinkti žaviajame Birutės parke klausytis pučiamųjų orkestro koncertų. Ir šiemet Palangos orkestras kviečia jus mėgautis klasikine, populiariąja ir originalia pučiamųjų muzika kiekvieną vasaros ketvirtadienį, penktadienį bei šeštadienį.

Pučiamųjų muzikos koncertai parke ypač laukiami ir pasiilgstami.

„Yra nemažai nuolatinių klausytojų, kurie su nekantrumu klausinėja, kada vasaros vakarus Palangoje bus vėl galima leisti su tikra, skambia varinių instrumentų orkestro muzika“, – pasakojo Palangos orkestro vadovas Vygantas Rekašius. Jis džiaugėsi savo nuolatiniams klausytojams galėdamas pranešti, kad „Dūdų vasaros“ pradžia visai greitai – jau kitą savaitgalį.

„Vos muzikantai išsitraukia savo instrumentus ir sugroja pirmuosius akordus, aplink rotondą greitai klausytojais užsipildo visi suoliukai, o tie, kuriems nebelieka vietos, – sėdasi ant žolės. Smagiausia, kuomet muzikantų pastangas gerbėjai įvertina aplodismentais, linguoja, siūbuoja į ritmą, klausydami įkvepiančio muzikinio repertuaro, profesionaliai atliekamos muzikos garsų“, – pasakojo V. Rekašius.

 

Amžinas dalykas

Palangos pučiamųjų orkestras išskirtinėje kurorto aplinkoje muzikuoja nuo 1953 m. Per šį laikotarpį surengta daugybė koncertų, dalyvauta įvairiose šventėse, festivaliuose, radijo ir televizijos laidose. Kolektyvas puošia ir tradicines miesto šventes. Garsas apie Palangos orkestrą pasklidęs ir už Lietuvos ribų.

„Svarbiausia – koncertinių programų kokybė, įvairovė bei Palangos miesto reprezentavimas. Orkestras nuolat siekia pabrėžti kūrybinį potencialą, bendradarbiauja su žinomais instrumentalistais, dainininkais ir dirigentais. Kasmetis renginys „Dūdų vasara“ – tai sena, gera miesto tradicija vasaros vakarus leisti klausantis kultūringo garso muzikantų. Žmones mūsų atliekami kūriniai turėtų panardinti į relaksacijos, gyvų garsų jūrą, kurioje gera, šilta, ramu, pakilu, o kartu ir komfortiška, patogu. Kiekvienas, atvykęs į Palangą, gali prisiliesti ne tik prie populiariosios kultūros bumbsėjimo, bet ir prie ilgametes tradicijas tęsiančios kokybiškos, profesionalios muzikos“, – kalbėjo V. Rekašius.

Pasak orkestro vadovo, kiekvienais metais atsižvelgiama į klausytojų skonį, tobulinama programa, atnaujinamas repertuaras. Anot pašnekovo, vyresnieji klausytojai „Dūdų vasaros“ koncertuose mena savo vaikystės laikus. Dažnas prisiminimais nukeliauja į savo vaikystę, kai į renginius parke juos atvesdavo tėvai, o dabar jie atsiveda savo vaikus ar anūkus. Muzika atgaivina, prikelia gražiausius prisiminimus.

 

Nuo klasikos iki populiariųjų kūrinių

„Dūdų vasaros“ koncertai užima beveik pusę orkestro koncertinės veiklos. Nuo 2000 metų jam vadovaujantis dirigentas Vygantas Rekašius pats šiame kolektyve trombonu pradėjo groti nuo 1987 metų. Apie 35 muzikantų sudėtis leidžia atlikti įvairiausio žanro kūrinius.

Vienas profesionaliausių šalyje Palangos pučiamųjų orkestras yra daugelio tarptautinių ir nacionalinių konkursų laureatas, tad neįveikiamų kūrinių orkestro muzikantams nėra. „Dūdų vasaros“ programa labai plati: nuo klasikos iki populiariųjų, per daugelį metų visų klausytojų pamėgtų orkestro kūrinių.

 

Skambės lengvas, relaksuoti padedantis repertuaras

Pasak V. Rekašiaus, stengiamasi neapsunkinti atostogautojų per daug sudėtingais kūriniais. Orkestrantų manymu, didžiausią vertę kuria gyvas atlikimas, kuris šiais laikais išgyvena renesansą ir vis labiau vertinamas net ir tarp jaunimo. Be abejo, kaip ir kiekvienas meno kūrėjų kolektyvas, Palangos orkestras siekia išlaikyti kokybės kartelę ir mano, kad pataikavimas masiniam skoniui yra blogas kelias, o menas vertingas tik tuomet, kai yra žmonių klausomas, mėgiamas, lankomas.

Atsižvelgiant į atostogautojų nuotaikas formuojamas ne per daug sudėtingas, lengvesnis repertuaras, ieškoma racionalaus kompromiso tarp publikos skonio ir profesionalių muzikinių ambicijų. Didžiąją dalį koncertinės programos atliks visų pamėgtas Palangos pučiamųjų orkestras, tačiau bus ir svečių. Rugpjūčio pradžioje Lietuvos kurortą aplankys bičiuliai iš Bavarijos – Gräfendorf Musikverein ir surengs koncertą Birutės parko rotondoje. Tad Palangoje bus unikali galimybė išgirsti tokio aukšto lygio orkestrus.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 193 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,