Mano Gargždai



Studentas Modestas Bružas: baigus ekologiją tampama gamtos advokatais

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
M. Bružas. Asmeninio archyvo nuotr. M. Bružas. Asmeninio archyvo nuotr.

Pristatome Modestą Bružą – tai ornitologas ir gamtininkas iš Klaipėdos universiteto Gamtos muziejaus, šiuo metu studijuoja ekologijos magistrą Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakultete.

 

Kokie pliusai esti studijuojant ekologiją Klaipėdos universitete?

Klaipėdos universitete yra suteiktos kone visos galimybės studijuoti, atlikti tyrimus pasirinkta moksline tema, juolab, jog turime naująjį Jūros tyrimų institutą, kuriame įrengtos įspūdingos laboratorijos bei dirba vieni geriausių savo sričių specialistai Lietuvoje. Mažos studentų grupės įgalina glaudesnį ryšį tarp dėstytojo ir studento, tai lemia geresnį bendradarbiavimą, nes dėstytojai gali skirti daugiau laiko kiekvienam studentui. Mane džiugina, jog nemažai paskaitų skaito jauni dėstytojai ir mokslininkai, kurie supranta šiuolaikinį jaunimą ir kaip jie jaučiasi tam tikroje situacijoje, motyvuoja ir skatina mokytis. Be to, studijuojant galima išvykti ir į kitų šalių universitetus pagal „Erasmus“ mainų programą semestrui arba atlikti praktiką. Šią žiemą tokia galimybe pasinaudojau ir atlikau poros mėnesių praktiką Vokietijoje, Kylio universitetui priklausančiame Mokslinių tyrimų ir technologijų centre, kur dalyvavau jūros paukščių skaičiavimo ekspedicijoje. Ekspedicija vyko jūroje plaukiant laivu ir ore skrendant lėktuvu.

 

Kokie minusai esti studijuojant ekologiją Klaipėdos universitete?

Vienas didžiausių minusų studijuojant, apskritai, Klaipėdos universitete, tai visuomenėje nuolatos skambantys abejojimai universiteto likimu, išlikimu, kas, galbūt, padeda paskutinį tašką abiturientui nusprendžiant nelikti Klaipėdos regione ir stoti į Klaipėdos universitetą. Galiu užtikrinti, kad čia studijuojantys studentai universiteto uždarymo nuotaikomis negyvena, kad ir kaip tai galėtų atrodyti iš išorės.

 

Ar verta studijuoti ekologiją?

Manau, jog ekologija puikiai tinka tiems, kuriems patinka gamta bei joje būti, tačiau nežino, kuri sritis jiems yra įdomiausia. Būtent, studijuojant ekologiją gali save išbandyti skirtingose srityse pradedant vandens biogeochemija, mikroorganizmų ar mikroskopinių dumblių bei grybų tyrimais, taip pat susipažinti su botanikos mokslu Klaipėdos universiteto Botanikos sode, jūroje gyvenančiais gyvūnais, paukščiais, jūros dugno buveinėmis t.t. Būtent taip jaučiausi pats, kai baigęs mokyklą nežinojau, kas man tiksliai patinka, maniau, kad norėčiau visą gyvenimą sėdėti laboratorijoje ir tirti tik mikroskopu matomus organizmus, tačiau pabandęs supratau, kad tai ne man ir pradėjau domėtis kita sritimi, kuri man patinka.

 

„Maniau, kad norėčiau visą gyvenimą sėdėti laboratorijoje ir tirti tik mikroskopu matomus organizmus, tačiau pabandęs supratau, kad tai ne man“. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Kuo tampama baigus ekologiją?

Baigus ekologiją žmonės tampa gamtininkais-gamtos advokatais.

 

Kur dirbi šiuo metu? Kur dirba bendrakursiai?

Šiuo metu dirbu ornitologu Lietuvos ornitologų draugijoje ir Klaipėdos universiteto Gamtos muziejuje. Dauguma kurso draugų taip pat pratęsė studijas magistrantūroje Klaipėdos universitete ar kituose Lietuvos universitetuose.

 

Ar lengva surasti darbą po studijų?

Apskritai darbą susirasti jaunam žmogui neturėtų būti sunku, tačiau, kad jis būtų susijęs su baigtomis studijomis yra kas kita. Viskas priklauso nuo baigusiojo vidinės motyvacijos susirasti darbą susijusį su ekologija ar jai giminingoms sritims. Stebint Valstybės tarnybos departamento puslapį, kartas nuo karto galima pamatyti laisvas ekologo darbo vietas valstybinėse saugomose teritorijose ar gamtos specialistų pozicijas Aplinkos apsaugos agentūroje. Darbo galima rasti ir Klaipėdos uosto ar kitose industrinėse bei kitokiose įmonėse, kurių skelbimais kartais pasidalina net ir dėstytojai.

 

Kas paskatino tave studijuoti magistrą? Kaip pasirinkai studijų programą?

Rašant ir vėliau parašius bakalauro baigiamąjį darbą, jaučiausi ganėtinai sudomintas galimybe kažką ištirti, sužinoti naujo, tai ir paskatino tęsti studijas magistrantūroje. Ekologijos ir aplinkotyros magistrantūros programą pasirinkau vėlgi Klaipėdos universitete, nes čia jau buvo žinomi su ekologijos specialybe susiję profesoriai ir dėstytojai bei man labai patinka Klaipėdos miesto atmosfera.

 

„Šią žiemą atlikau poros mėnesių praktiką Vokietijoje, Kylio universitetui priklausančiame Mokslinių tyrimų ir technologijų centre, kur dalyvavau jūros paukščių skaičiavimo ekspedicijoje.“ Asmeninio archyvo nuotr.

 

Ar rekomenduotum geriausiam draugui ar jaunuoliams studijuoti ekologiją?

Rekomenduočiau, jeigu juos domina ir patinka jūra, tai puiki galimybė sužinoti, kas joje gyvena ir kokie procesai joje vyksta bei pajūris ir jo buveinės, kurios tampriai susiję tarpusavyje.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 285 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,