Mano Gargždai



Visa Lietuva sugužėjo į Gargždus: čia vyko pirmasis šalies cepelinų virimo čempionatas

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Cepelinų virimo čempionato nugalėtojai – „Dzūkų spirgai“ iš Lazdijų. A. Valaičio nuotr. Cepelinų virimo čempionato nugalėtojai – „Dzūkų spirgai“ iš Lazdijų. A. Valaičio nuotr.

Gražų praėjusį šeštadienį Gargždų Minijos slėnyje vyko 11-asis Gargždo festivalis. Nuo pat ryto, kol žirgai su raiteliais rungėsi dėl „Gargždų miesto taurės“, slėnio pakraštyje bruzdėjo virėjai, kurdami stilizuotas lauko virtuves ir ruošdamiesi pirmajam cepelinų virimo čempionatui, kurį organizavo visuomeninė organizacija „Bendrai visi“.

 

Toks renginys buvo pirmas ne tik dalyviams, bet ir rengėjams – būta didelio nerimo ir daugybės klausimų. Tačiau iš anksto surašyti nuostatai ir gerai sustyguota komanda „Bendrai visi“ su užduotimi susitvarkė puikiai.

Neseniai susikūrusioje visuomeninėje organizacijoje „Bendrai visi“ keletą mėnesių gvildenta idėja, kaip sukviesti ir suvienyti ne tik Klaipėdos krašto, bet visos Lietuvos žmones, sukurti jiems šventę – taip ir gimė idėja organizuoti Lietuvos cepelinų virimo čempionatą, juolab, kad cepelinų virtuvė Gargžduose puikiai žinoma, ją išgarsino legendinė B. Gorbulskio bei V. Rimavičiaus daina „Gargždų cepelinai“.

Pirmajame cepelinų virimo Lietuvos čempionate dalyvauti užsiregistravo 12 komandų. Vieni pirmųjų norą dalyvauti pareiškė svečiai iš Lazdijų ir jų komanda – „Dzūkų spirgai“. Ypač aktyvūs buvo gargždiškiai – „Gargždų mieto bendruomenė“, „Gargždų jaunimas“ ir „Laimutės kebabinė“. Labai nuoširdžiai renginį organizuoti padėjo Klaipėdos rajono amatų centras ir jo direktore Valė Krauleidienė iš Veiviržėnų. Jie ne tik pristatė savo edukacinius užsiėmimus, bet ir subūrė komandą „Amatukai“, kurie šauniai dalyvavo cepelinų virimo čempionate.

Klaipėdos rajonui atstovavo Gribžėnų bendruomenė, „Jungtinės cepelinų pajėgos“ ir Birbiančių bendruomenė. Dvi komandos atvyko iš Klaipėdos – „Paupiai“ ir „Draudimas“, iš Rietavo savivaldybės – „Vatušių bendruomenė“, o iš Šilutės rajono – komanda „Šūstros bulvės“.

Per pertrauką tarp konkūrų startų buvo pakviesti komandų šefai, jiems vestas instruktažas, o tada prasidėjo cepelinų gamyba. Kompetentinga komisija nuo pat čempionato pradžios vertino lauko virtuvių estetinį vaizdą, gamybos ir virimo procesą ir tik pačioje pabaigoje – patiekalų skonį.

 

Vertinimo komisijos pirmininkas, žurnalistas, istorikas Eugenijus Bunka (pirmas iš dešinės) ir nariai: Medicinos banko Telšių skyriaus vadovas Vaidas Vyšniauskas, renginio rėmėjų UAB „Gargždų Geležinkelis“ atstovė Dalia Grikšienė, virtuvės šefas Dalius Pamedytis, konditerė Julija Lukošienė. Organizatorių nuotr.

 

Komandoms pateikus išvirtus cepelinus, baigėsi ir konkūrų varžybos, kuriose per dieną vyko 75 startai. „Gargždų miesto taurę“ laimėjo Austėja Žadeikytė su žirgu Haris iš sporto klubo „Zigmo žirgai“. Antra vieta atiteko „Zigmo žirgų“ klubo treneriui Tadui Šeškui ir žirgui Abu Dabė, trečioji liko Gaudenė Janavičiūtė su žirgu Dekanas iš klubo „Smalininkų žirgai“.

 

„Gargždų miesto taurės“ nugalėtoja Austėja Žadeikytė, Gargždo festivalio organizatorius Vaclovas Macijauskas ir vyriausioji konkūrų varžybų teisėja Daiva Leonavičiūtė. Organizatorių nuotr.

 

Cepelinų virimo čempionato metu buvo planuota išvirti 765 cepelinus, nes Gargždai švenčia jubiliejinį 765-ajį gimtadienį. Komandos išvirė daugiau nei po 52 cepelinus, tad „planas“ įvykdytas su kaupu. Čempionato metu buvo išvirta cepelinų su grybų, varškės, morkų ir mėsos įdarais bei įvairiais padažais. Geriausia čempionate pripažinta komanda „Dzūkų spirgai“ iš Lazdijų, antroji vieta atiteko virėjams iš „Gargždų miesto bendruomenės“, o trečioji skirta komandai „Amatukai“ iš Veiviržėnų. Specialusis prizas skirtas Gargždų jaunimo komandai, kuri prisipažino, kad cepelinus virė pirmą kartą.

Po pateikimo komisijai, cepelinais buvo vaišinami šventės dalyviai ir žiūrovai. Po čempionato renginio svečiai buvo pakviesti išbandyti jėgas cepelinų greitojo valgymo rungtyje. Penki dalyviai turėjo suvalgyti po 3 cepelinus neištaškant maisto ant stalo. Rungtį laimėjo gargždiškis Darius, antroji vieta atiteko Aleksandrui iš Lazdijų, trečias liko klaipėdietis Mindaugas. Visi laimėtojai apdovanoti mediniais šaukštais.

Gargždo festivalis rengiamas visuomenininkų iniciatyva, privačiomis bei rėmėjų lėšomis. Renginio organizatoriai: Visuomeninė organizacija „Bendrai visi“ ir sporto klubas „Gargždas“.

 

Festivalio akimirkos – organizatorių, A. Valaičio, „Kiti Gargždai“, „Jungtinės cepelinų pajėgos“ nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 396 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,