Mano Gargždai



Supaprastėjo ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimas

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Žemės ūkio ministerija, atsižvelgdama į ūkininkų prašymą, dar kartą pristato svarbiausius 2017 m. lapkričio 1 d. įsigaliojusius poveikio aplinkai vertinimo (PAV) procedūrų palengvinimus, kurie ne tik mažina administracinę naštą, tenkančią žemės ūkio subjektams, bet ir pagreitina visą PAV procesą.

 

Veiklos rūšių sąrašas, kai reikia atlikti atranką dėl PAV, yra detalesnis dėl išskirtų naujų grupių (pvz. kitų paukščių auginimas išskirtas į ančių, žąsų, putpelių ir kalakutų) ir dėl daugeliu atveju padidintų apatinių ribų, nuo kurių privaloma atranka dėl PAV.

Pavyzdžiui, anksčiau laikant daugiau kaip 10 000 kitų paukščių reikėjo atlikti atranką dėl PAV, o pagal naują tvarką atranką dėl PAV reikia atlikti jei auginama 12 000 ančių, 7 500 žąsų, 20 000 putpelių, 15 000 kalakutų auginamų iki 70 d. ir 7 500 kalakutų auginamų iki 133 d.). Taigi žemės ūkio subjektams yra aiškesnė atrankos dėl PAV sistema, dėl gyvūnų išskirstymo pagal jų rūšis, kai tiek kalakutas, tiek putpelės buvo priskirti paukščiams, nors jų dydis ir keliamas poveikis aplinkai yra visiškai skirtingas. Taip pat sumažėja tikimybė patekti į atranką dėl PAV dėl padidintų apatinių ribų.

 

Greičiau, efektyviau

Siekiant greitesnio leidimo išdavimo laiko atsisakyta atrankos išvados persvarstymo atsakingoje institucijoje. Tiek su visuomene, tiek su PAV subjektais atsakinga institucija konsultuosis iki atrankos išvados priėmimo, o atrankos išvada įsigalioja iškart po jos paskelbimo atsakingos institucijos tinklalapyje.

Dešimčia darbo dienų sutrumpėja pagal pastabas papildytos atrankos informacijos nagrinėjimo ir atrankos išvados priėmimo terminas, taip pat nebereikia laukti, kol baigsis programos 10 d. d. viešinimo procedūros – visuomenė ir PAV subjektai apie parengtą PAV programą informuojami vienu metu.

Sprendimo priėmimo laikas sutrumpėja ir apribojus PAV subjektų ir atsakingos institucijos teisę kelis kartus teikti pastabas pasiūlymus, kuriuos galėjo pateikti iš karto. Taip pat sprendimas greičiau priimamas, nes atsakinga institucija tvirtina programą ir priima sprendimą be PAV subjektų, jei jie per nustatytą terminą nepateikė išvadų PAV programai ir ataskaitai.

Ženkliai sutrumpėja pagal pastabas patikslintos ataskaitos nagrinėjimo ir sprendimo priėmimo terminas – vietoj buvusių 25 d. d. yra 15 d. d.

 

Skaidriau

Nustačius PAV subjektų kompetenciją procesas ir sprendimų priėmimas tapo skaidresnis. PAV subjektu visais atvejais yra savivaldybės vykdomoji institucija, o ne savivaldybės Taryba, taigi galimybė politizuoti procesą yra mažesnė.

Susiaurinus savivaldybės tarybos „veto“ teisę taryba negali stabdyti PAV proceso ne tik, kai planuojama ūkinė veikla yra valstybinės reikšmės ir jos įgyvendinimas numatytas Vyriausybės patvirtintuose valstybės strateginiuose planuose, bet ir kai planuojama ūkinė veikla reikalinga valstybinės svarbos ekonominiam ar regioninės svarbos projektui įgyvendinti.

Svarbu tai, kad planuojamos ūkinės veiklos organizatoriui suteikiama teisė pasirinkti ar tęsti PAV procedūras pagal teisinį reglamentavimą galiojusį iki šio įstatymo (t. y. iki 2017 m. lapkričio 1 d.) ar atsisakyti pradėtų procedūrų ir vykdyti atrankos dėl PAV ar PAV procedūras pagal šio įstatymo nuostatas.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 277 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,