Mano Gargždai



Pareigūnai įspėja apie laukinių gyvūnų keliamą pavojų

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Lietuvos kelių policijos tarnybos nuotr. Lietuvos kelių policijos tarnybos nuotr.

Lietuvos kelių policijos tarnyba atkreipia dėmesį į tai, kad šiais metais šalies keliuose padaugėjo transporto priemonių susidūrimų su laukiniais gyvūnais. Ypač rudenį užmiesčio keliuose, vietovėse, kur kelias kerta miškus ir laukus, kyla rizika susidurti su migruojančiais tarp ganyklų dideliais kanopiniais gyvūnais – briedžiais, stirnomis ir kitais.

 

Policijos duomenimis, iki šių metų rugsėjo 10 d. įvyko daugiau kaip 2,5 tūkstančių tokių eismo įvykių, iš jų 24 eismo įvykiuose buvo sužalota 30 žmonių, 1 eismo įvykio metu žuvo jauna automobilio keleivė

Policijos pareigūnai atkreipia dėmesį, kad skaudžiausios nelaimės dažniausiai įvyksta tamsiuoju paros metu, magistraliniuose ir krašto keliuose.

Apie didelę tikimybę, kad per kelią gali judėti laukiniai gyvūnai, įspėja kelio ženklai „Laukiniai gyvūnai“, įrengti pavojingose vietose esančiuose kelio ruožuose. Aplinkosaugos specialistai informuoja, kad pastaraisiais metais stambių kanopinių gyvūnų populiacija išaugo apie 20 procentų, o gyvūnų ganyklų plotas išsiplėtė.

Policijos pareigūnai įspėja, kad susidūrimai su stambiais kanopiniai žvėrimis dažnai turi tragiškas pasekmes ir pataria vietovėse, paženklintose kelio ženklais kelio ženklais „Laukiniai gyvūnai“, sulėtinti greitį, kad atsiradus kliūčiai, bet kuriuo momentu galėtų tinkamai reaguoti, suvaldyti automobilį, prireikus – sustoti. Stebėti kelkraščius – dažniausiai gyvūnai į važiuojamąją kelio dalį įbėga būtent nuo gausiai krūmais ar medžiais apaugusio kelio krašto. Svarbu ne tik laikytis leistino važiavimo greičio, bet pasirinkti saugų važiavimo greitį.

Pastebėjus kelkraštyje stovintį gyvūną – važiuoti pro jį itin atsargiai ir lėtai. Nemirksėti žibintų šviesomis, jokiu būdu nenaudoti garsinio signalo – apakinto ir išgąsdinto gyvūno elgesys gali būti labai pavojingas ir nenuspėjamas.

Susidūrus su laukiniu gyvūnu, jei buvo sužeistas arba nugaišo gyvūnas, sužeisti arba žuvo žmonės, apgadintos transporto priemonės, statiniai, kelio ženklai, atitvarai arba kitokie kelio elementai ar kitas turtas – vairuotojui privaloma telefonu pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112 apie eismo įvykį ir vykdyti pareigūnų nurodymus. Nugaišusiu gyvūnu pasirūpina pareigūnai, aplinkosaugininkai ar medžiotojai.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 145 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,