Mano Gargždai



Gargždų gimnazistai siekė rekordo: „Vaivorykštėje“ sukurta įspūdinga mozaika (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Mokyklos sporto salę papuošė įspūdingo dydžio mozaika. K. Abromavičiūtės nuotr. Mokyklos sporto salę papuošė įspūdingo dydžio mozaika. K. Abromavičiūtės nuotr.

Šiandien Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijai išaušo ne eilinė diena. Ir visai ne dėl to, jog švietimo įstaigoje Mokytojų dienos proga sveikinami pedagogai. Gimnazijos bendruomenė bei mokiniai tapo atsakingais stebėtojais, kurie turėjo progą paliudyti, galbūt, būsimo rekordo faktą.

 

Dovana miestui ir gimnazijai

Dar prieš metus „Vaivorykštės“ gimnazijos technologijų mokytoja ekspertė Joana Lukienė ryžosi įgyvendinti projektą „Mozaika – dovana gimnazijai ir miestui“. Projekto tikslas – sukurti didžiausią Lietuvoje mozaiką iš piešinių ir pabandyti pagerinti šalies rekordą.

„Tai – dovana miestui ir gimnazijai. Pirminė idėja buvo mozaiką sukurti iš mokykloje sukauptų vaikų piešinių, tačiau, suskaičiavus darbus, teko nusivilti – tai tik labai maža dalelė. Kita vertus, piešiniai buvo labai skirtingi tiek savo technika, tiek ir tematika, o siekiant rekordo, labai svarbu išlaikyti viso piešinio vientisumą ir išbaigtumą. Ieškojome idėjų ir technikų, kaip geriau atskleisti vientisą kūrinį, sudėliotą iš įvairiaspalvių piešinių ant kartono lapų“, – apie projekto idėjos gimimo pradžią kalbėjo J. Lukienė.

Pasak mokytojos, po kelių bandymų buvo nuspręsta kurti tautinius raštus, o juos įgyvendinti dėliojant iš porolono pasigamintais štampais. Neatsitiktinai pasirinktos ir mozaikos spalvos – geltona, žalia, raudona – tai trispalvės motyvas. Išskirtinė mozaika simbolizuoja ir tris šaliai bei miestui svarbius skaičius. Ant popieriaus lapų specialia technika moksleiviai įspaudė žodžius: „Vaivorykštei – 30“, „Gargždams – 765“, „Lietuvai – 100“. Užrašas buvo paįvairintas ryškiomis tautinius raštus menančiomis juostomis.

„Mozaika kurta naudojant lietuvių tautinius raštus bei simboliką: rombai, kvadratai, tulpės, lelijos... Ornamentas sudaromas iš vieno ar kelių ritmiškai pasikartojančių geometrinių ar vaizdinių elementų, kurie piešinio paviršiuje dėstomi atsižvelgiant į atskiras jo dalis bei visumą“, – aiškino projekto sumanytoja.

 

Sutrukdė oro sąlygos

Darbo pradžioje pedagogė kartu su moksleiviais tikslino projekto eskizą, skaičiavo lapus. Pasak organizatorės, sunkiausia buvo padengti lapus pagrindo spalva (sunaudota 20 dažymo volelių) bei pjaustyti štampukų formas.

„Praėjo metai, kol sukūrėme raštus bei sudėliojome mozaiką. Mokiniai plušo per dailės ir technologijų pamokas. Darbas grupėse skatino bendrauti ir bendradarbiauti tarpusavyje. Teko išgirsti įvairių frazių: „dirbame kaip konvejeryje“, „smagu, atsibodo ar reikia pagalbos“, – šypsojosi pašnekovė.

Oro – nepasirinksi. J. Lukienė kiek apgailestavo, jog šiandien, rekordo fiksavimo dieną, prapliupo smarkus lietus, sutrukdęs mozaiką patogiai išdėlioti lauke.

„Iki pat paskutinės akimirkos tikėjomės, jog lietaus debesys išsisklaidys. Orų prognozės žadėjo dulksną, tačiau lijo gana stipriai“, – teigė pedagogė.

Oro sąlygoms kiek pakoregavus rekordo siekimo renginį, mozaika buvo dėliojama gimnazijos sporto salėje, o neužtekus vietos, juostos pratęstos ir pirmo aukšto fojė. Nepaisant to, tiek gimnazijoje vaikščiojantys mokiniai, tiek ir mokytojai neslėpė nuostabos, stengėsi gražiai apeiti kūrinį jo nesumindžiojus.

 

Vertino nepriklausoma komisija

Paliudyti ir užfiksuoti rekordą į gimnaziją atvyko nepriklausomi stebėtojai: Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė Vida Valaitytė-Ivakhnenko, Gargždų sporto mokyklos direktoriaus pavaduotojas Zigmas Bitinas bei Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos narys, Švietimo kultūros ir sporto komiteto pirmininkas Raimondas Simonavičius.

Komisija kiek daugiau nei pusantros valandos plušo – metru bei specialiu lazeriu matavo mozaikos ilgį bei plotį, skaičiavo lapus, pildė specialius dokumentus, fiksavo laiką bei akylai stebėjo, kad rekordas būtų siekiamas sąžiningai.

Galiausiai paaiškėjo, jog mozaikai sukurti buvo panaudoti 1 753 kartono lapai (46 ir 64 cm), o kūrinio dydis siekė 516, 08 kv. m. Mozaikai taip pat prireikė 20 l baltų dažų, dar tiek pat buteliukų dažų pigmentų.

Lietuvoje rekordai registruojami pagal taisykles, kurios atitinka tradicinius Gineso pasaulio rekordų knygoje keliamus reikalavimus, yra šiek tiek papildytos ar patikslintos, pritaikytos agentūros „Factum“ darbo sąlygoms. Mėginant pagerinti rekordą, jo siekimo sąlygos turi tiksliai atitikti esamo rekordo pasiekimo sąlygas.

„Vaivorykštės“ gimnazijos bendruomenė siekia pagerinti 2006 m. sukurtos didžiausios piešinių mozaikos rekordą (462 kv. m ploto). Na, o pasaulio rekordas siekia net trijų futbolo aikščių plotą.

 

Akimirkos iš renginio – Kristinos Abromavičiūtės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 971 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,