Logo
 Spausdinti šį puslapį

„Tautos skrynią atvėrus...“ – netradicinės ugdymo dienos „Minijoje“ (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Gargždų „Minijos“ progimnazijos nuotr. Gargždų „Minijos“ progimnazijos nuotr.

Lapkričio 15–16 d. „Minijos“ progimnazijoje vyko netradicinio ugdymo dienos, skirtos etnokultūrai, kurias organizavo lietuvių kalbos mokytojos.

 

Susipažinę su mūsų tautos pasaulėžiūra, vertybėmis, gyvensena ir sėkmingai pritaikę tai šiuolaikiniame gyvenime, galime suvokti, kad laimingo buvimo pagrindas ir yra per amžius išsaugota lietuviška gyvensena. Taigi, šių renginių tikslas ir yra skiepyti mokiniams poreikį domėtis mūsų tradicijomis, užtikrinti jų tęstinumą.

Abi dienas vykusių renginių metu skambėjo liaudies muzika, dainos, tarmiškas žodis, vyko įvairūs užsiėmimai, skirti supažindinti vaikus su liaudies meno simbolika.

Ketvirtadienį pirmoji pamoka „Tautos skrynią atvėrus...“ prasidėjo aktų salėje. Mokytojų D. Prunskienės ir Ž. Bartkevičienės ruošti mokiniai supažindino klausytojus su tautosakos žanrais, sakmėse ir pasakose slypinčia išmintimi, turtinga ir gyvybinga liaudies kalba. Pamoką tęsė trečiųjų klasių etnokultūros būrelio mokiniai, kuriuos ruošė mokytojos V. Norvydienė ir D. Kisielienė. Žavūs pradinukai tarmiškai pokštaudami ne tik demonstravo žemaičių patarmių įvairovę, bet ir pakvietė salėje sėdinčius mokinius pašokti lietuvių liaudies šokių bei žaidimų.

Kita tą dieną vykusi pamoka – „Liaudies dainų lobynas“, kurios metu skambėjo „Vaivorykštės“ gimnazijos mokytojos J. Surblienės vadovaujamų mokinių dainos ir muzika. „Minijiečiai“ galėjo išgirsti merginų choro atliekamų liaudies dainų ir sutartinių, o didžiausia svečių paruošta staigmena – skudutininkų ir ragininkų ansamblių pasirodymas. Apie lietuvių liaudies dainų žanrus, jų savitumą ir lyrizmą kalbėjo mokytoja R. Lygutaitė, kartu su savo mokiniais komentuodama skambančių kūrinių išskirtinumą, jų paskirtį, meninę vertę. Pamoką užbaigė mokytojo R. Anužio 5–8 klasių jungtinis mergaičių ansamblis.

Vėliau kabinetuose mokiniai žiūrėjo filmą „Eglė žalčių karalienė“ ir atliko užduotį-dėlionę „Ar laiminga Eglė?“.

Penktadienį „minijiečių“ laukė naujos veiklos ir svečiai. Nuo pat ryto kabinetuose vaikai žiūrėjo mokomąjį filmą „Gyvoji tradicija: lietuvių tautinis kostiumas“. Vėliau jų žinias patikrino viešnia iš Gargždų „Kranto“ pagrindinės mokyklos – etnokultūros puoselėtoja I. Tulabienė. Kupina energijos ir entuziazmo mokytoja dalinosi žiniomis apie lietuvių tautinius drabužius, jų dėvėsenos ypatumus, demonstravo atskiras detales, aiškino apie atskirų regionų aprangos skirtumų susiformavimo priežastis.

Pasisėmę įvairių idėjų mokiniai grįžo į savo kabinetus ir kūrė advento kalendorių – Kalėdų laukimo simbolį.

Pasibaigus renginiui progimnazijos mokytojai pasidžiaugė gražia bendryste su kitų Gargždų mokyklų kolegomis ir mokiniais. Tikimės, kad netradicinio ugdymo veiklų metu įgytos žinios bus pritaikytos dalykinėje sistemoje ir viliamės, jog etninės kultūros puoselėjimas padės jaunajai kartai neprarasti tautinės savimonės, nepalikti savo krašto.

 

Mokyklos nuotraukos:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,