Logo
 Spausdinti šį puslapį

Šarūnė Petruškevičienė: „Nevyriausybinė veikla – galimybė įgyvendinti įdomiausias idėjas“

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Šarūnė Petruškevičienė. Asmeninio archyvo nuotr. Šarūnė Petruškevičienė. Asmeninio archyvo nuotr.

VšĮ Dovilų socialinių iniciatyvų centro steigėja ir vadovė, buvusi Dovilų miestelio bendruomenės pirmininkė Šarūnė Petruškevičienė – aktyvi, energijos ir laiko visuomeninei veiklai nestokojanti moteris, kurios galvoje nuolat sukasi naujos projektų idėjos. Netrukus 40 žvakučių ant torto pūsianti pašnekovė: planuoja pamažu mokytis atskirti laisvalaikį ir darbą – kad daugiau laiko liktų sau.

 

Pakeistas Dovilų miestelio veidas

Dar visai neseniai Dovilų centre esanti visuomenės poreikiams skirta teritorija buvo apleista, joje vietiniai žmonės augino daržoves. Dabar ši vieta bendruomenės ir jos buvusios pirmininkės Šarūnės Petruškevičienės dėka turi visai kitą veidą – čia įkurtas Dovilų parkas.

„Pamenu, kai atsikrausčiauį Dovilus, man viena gyventoja sakė, kad būtų labai gerai tą teritoriją sutvarkyti. Taigi, Dovilų parko kūrimas ir tapo mano, kaip bendruomenės pirmininkės ir doviliškės rūpestis“, – teigė pašnekovė, subūrusi aktyvią komandą, dėl miestelio gražinimo glaudžiai bendradarbiavusią su Dovilų seniūnijos seniūne Nijole Ilginiene.

4 metus vadovavusi bendruomenės veiklai, Š. Petruškevičienė rašė projektus, padėjusius „prikelti“ Dovilus naujam gyvenimui. Per šį laikotarpį įrengta vaikų žaidimų aikštelė, lauko treniruokliai, futbolo, tinklinio, krepšinio aikštelės.

„Taip metai po metų teritorija vis pasipildė naujais įrenginiais ir tapo labai mėgiama ne tik doviliškių, bet ir gargždiškių laisvalaikio praleidimo vieta. Ypač padidėjo jos lankomumas, kai buvo nutiestas dviračių takas palei karjerą. Daug esu projektų įgyvendinusi, bet Dovilų parko projektas man mieliausias, nes nors nebesu bendruomenės pirmininke, teritorija toliau gražėja, tik jau kitų žmonių iniciatyva“, – pasakojo moteris, pasidžiaugusi vietinių gyventojų aktyvumu – prie projektų doviliškiai prisideda tiek darbu, tiek finansavimu.

Nors miestelis ir toliau pamažu gražėja – Lietuvos valstybės atkūrimo proga miestelyje pasodintas ąžuolynas, vietinio kalvio ir seniūnės iniciatyva įrengta Dovilano žvaigždė – bet, pasak Š. Petruškevičienės, nuveikti dar yra ką: „Reiktų ten dar takelius įrengti, suolelius, papildyti vaikų žaidimų įrenginius, gal pastatyti pavėsinę, tęsti apželdinimo darbus. Tuo tarpu man tikrai malonu stebėti, kaip žaidžia vaikai, tinklinį ar krepšinį – pasikeisdami suaugę, ir žinoti, kad prie šio projekto įgyvendinimo pati visai ne menkai esu prisidėjusi.“

Paklausta, ar nebuvo sudėtinga suburti vietinius žmones miestelio gražinimo darbams, moteris teigia, kad lengva tiek, kiek pats tiki tuo, ką darai.

„Nevyriausybinė veikla tuo ir įdomi, kad gali įgyvendinti pačias įdomiausias idėjas. Tik jeigu tikiesi, kad atsiras žmonių, skiriančių savo laiką tam, kas tiesiogiai neteikia jiems naudos – turi ryžtis būti lyderiu ir pats skirti laiko dvigubai tiek – 200 procentų, tikėti tuo, ką darai ir visada matyti, pastebėti net menkiausias kito žmogaus pastangas. Ir žinoma, reikia bendradarbiauti su visomis miestelio organizacijomis. Nežinau, ar pavyko, bet žinau, kad stengiausi.“

 

Su Dovilų bendruomene nuveikta nemažai darbų. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Dovilų socialinių iniciatyvų centras – idėjų įgyvendinimui

Klaipėdos universiteto menų fakultete muzikos pedagogiką baigusios moters galvoje nuolat sukasi įvairios idėjos, tad ieškodama galimybių jas įgyventi Š. Petruškevičienė įkūrė VšĮ Dovilų socialinių iniciatyvų centrą.

„Dar 2014 m., būdama Dovilų bendruomenės pirmininke, nusprendžiau įkurti savo VšĮ, kad galėčiau laisvai ir nevaržomai įgyvendinti tuos projektus, kurie man pačiai yra įdomūs, neprisirišant prie teritorijos“, – atsiminė pokalbininkė.

Š. Petruškevičienė su Lietuvos nacionaline filharmonija įgyvendino profesionalaus meno sklaidos projektą Vakarų Lietuvos regione, skirtą bendruomenių metams, pašnekovės įsteigta viešoji įstaiga padėjo įgyvendinti ir krepšinio aikštelės įrengimą Doviluose. Kartu su partneriais inicijuotas socialinis projektas „Įsupkime gerumą“, kurio metu už surinktas lėšas Gargždų miesto parke įrengtos pirmos Lietuvoje sūpynės neįgaliesiems.  

„Tai – vienas prasmingiausių įgyvendintų projektų ir, sakyčiau, puikus pavyzdys, kiek daug galima padaryti suvienijus jėgas“, – apie projektą „Įsupkime gerumą“ kalbėjo doviliškė.

Svarbiausia Dovilų socialinių iniciatyvų centro veikla – Europos Sąjungos projektas „Kompleksinės paslaugos šeimai“, pradėtas įgyvendinti 2017 m. liepą.

 

Su partneriais inicijuotas projektas „Įsupkime gerumą“. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Projektas – itin reikalingas

Per vienerius projekto „Kompleksinės paslaugos šeimai“ gyvavimo metus, veiklose dalyvavo 549 asmenys, nors numatyta buvo, kad per 4 metus dalyvaus 450 dalyvių.

„Per metus viršytas visas numatytas dalyvių skaičius tik įrodo, kad šis projektas reikalingas žmonėms“, – sakė įstaigos vadovė.

Didžiausio populiarumo, anot Š. Petruškevičienės, sulaukė individualios psichologo konsultacijos. Nemokamomis konsultacijomis, kurių vienam asmeniui skiriama iki 20, pasinaudojo 186 asmenys.

„Siekiame, kad paslaugos pasiektų kiek įmanoma daugiau žmonių netoli jų gyvenamosios vietos. Šiuo metu galima registruotis vaikų (nuo 7 metų) ir suaugusiųjų konsultacijoms Gargžduose, suaugusiųjų konsultacijoms Priekulėje, Endriejave, Klaipėdoje, – sakė įstaigos vadovė. – Noriu pasidžiaugti ir padėkoti tų seniūnijų, kuriuose vyksta konsultacijos seniūnams, socialiniams darbuotojams, kad padeda paskatinti žmones nebijoti, naudotis paslaugomis. Be jų pagalbos būtų daug sunkiau pasiekti tuos žmones, kuriems tikrai reikia pagalbos.“

Nors veiklose apsilankiusiųjų skaičius jau viršijo lūkesčius, pokalbininkė teigė, kad žmonės psichologo pagalbos kreipiasi nedrąsiai – vyrauja nuomonė, kad jei kreipsiesi pagalbos – tau „su galva negerai“. Žmonės vis dar patiria gėdą, ko nėra susidūrus su kita sveikatos problema, pavyzdžiui, susižeidus.

„Žmogų sudaro ne vien kūnas, kuriuo reikia rūpintis, bet ir emocijos, jausmai. Mes pratę į juosnekreipti dėmesio, bet tai daro įtaką mūsų gyvenimui. Dažnas klausimas iš norinčių lankytis individualiose konsultacijose – ar neliks kokio įrašo medicininėje knygelėje, kad jis lankėsi pas psichologą, esą tai gali pakenkti profesinei karjerai ar gaunant vairuotojo pažymėjimą. Atsakymas paprastas – informacija, kad žmogus lankėsi konsultacijose kitiems asmenims, gydymo įstaigoms, mokykloms ir kt. – neteikiama“, – ramino Š. Petruškevičienė.  

Kita populiari Dovilų socialinių iniciatyvų centro teikiama paslauga – pozityvios tėvystės mokymų, tėvų grupių veikla. Per metus vyko 9 tėvų grupės Gargžduose, Doviluose, Priekulėje, Vėžaičiuose. Pasak pašnekovės, tėvai džiaugiasi galimybe jiems patogiu metu, po darbo (užsiėmimai prasideda 18 val.) daugiau sužinoti apie vaiko auklėjimą, ribų, atsakomybės, savivertės ugdymo subtilybes, gauna atsakymus į rūpimus klausimus: „Manau visi tėvai nori, kad užaugę vaikai būtų savimi pasitikintys, laimingi žmonės, bet, kaip būti gerais tėvais, niekas nemokina. Palyginimui, studijų metais mokomės, kaip būti savo srities profesionalais, ir tam skiriame 4–6 metus. O kiek skiriame laiko žinių apie vaiko auklėjimą įgijimui?“

Anot Š. Petruškevičienės, vis dar gajus mitas, kad „jei mus tėvai užaugino be mokslų, mes irgi užauginsime“.

„Aš pati asmeniškai manau, kad tėvų grupės kur kas naudingesnės nei pavienės paskaitos, nes 8–10 užsiėmimų ciklo metu kur kas daugiau sužinoma bei yra laiko praktiškai taikyti žinias namuose ir savo patirtimi pasidalinti kito užsiėmimo metu, – teigia centro vadovė. – Labai džiaugiamės, kad populiarėja į užsiėmimus ateiti poromis, nes juk vaiko auklėjimas yra ne vien mamos, bet ir tėčio reikalas. Džiaugiamės ir populiarėjančia mediacijos paslauga bei paskaitomis, kuriose dalyvavo daug žmonių.“

Kur gali registruotis Klaipėdos rajono gyventojai ir kas vyks artimiausiu metu? Sužinokite ČIA.

 

Š. Petruškevičienė neskaičiuoja laiko ir energijos atiduotų visuomeninei veiklai. Asmeninio archyvo nuotr.

 

Viskas daroma su ugnele

Š. Petruškevičienei netrūksta nei idėjų, nei veiklos – per 15 pastarųjų metų nuveikta nemažai darbų.

„Buvo festivalių laikas (o jų įgyvendinau daugiau kaip 23), tuomet nuoširdžiai džiaugdavausi, kai pavykdavo kokią įžymybę į Gargždus pasikviesti ir kai socialinių akcijų metu žmonės skirdavo pinigėlių šeimoms, susiduriančioms su sunkia liga, ar nepritekliumi, pagelbėti. Buvo bendruomenės laikas, kai visa degiau noru sukurti parką ir džiaugtis tuo, kad bus, kur praleisti laisvalaikį“, – sakė moteris, paatviravusi, kad artėja metas, kai reikės suvesti vidines sąskaitas – apžvelgti, kas padaryta, daroma ir kas planuojama.

Šiuo metu moteris gilinasi į psichologinės pagalbos sritį ir stengiasi įgyvendinti projektus. Visas veikloms atiduotas laikas buvo ir darbas, ir laisvalaikis.

„Ar džiaugiuosi tuo, ką darau? Taip. Na, bent nieko nesigailiu. Viską, ką darau, darau su ugnimi“, – teigia Kauno Geštalt institute Geštalto individualųjį konsultavimą studijuojanti pašnekovė.

Laiko ne tik studijoms, knygų skaitymui, bet ir anglų kalbos mokymuisi bei susirašinėjimui tradiciniais laiškais su užsieniečiais randanti Š. Petruškevičienė svajoja baigti psichologijos studijas.

„Palengva įsileidžiu mintį, kad laisvalaikis gali būti tiesiog laisvalaikis, o ne vien darbas, tad vis drąsiau leidžiu sau keliauti – mažiukais žingsniukais įgyvendinu seną svajonę – aplankyti visus Europos operos teatrus. Tiesiog jaučiu, kad šiuo metu man tai yra įdomu“, – pasakoja pašnekovė, kurios gyvenimo kredo – turėti vidinę laisvę ir drąsą daryti tai, kas tuo metu domina.

 

„Mano Gargždai“ įgyvendina SRT dalinai finansuojamą projektą. VšĮ „Mano Gargždai“ gavo dalinį 4 000 eurų Spaudos, radijo ir televizijos finansavimą, projekto „Šimtas istorinių žingsnių: Klaipėdos kraštas“ įgyvendinimui.

SRT finansuojama rubrika „Čia – mano kraštas"

 

Asmeninio archyvo nuotraukos:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,