Mano Gargždai



Triukšmas kaljano bare sukėlė gargždiškių pyktį: „Turėsime užsikalti langus“

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Pripažįstama, kad baras įsikūrė netinkamoje vietoje. Redakcijos nuotr. Pripažįstama, kad baras įsikūrė netinkamoje vietoje. Redakcijos nuotr.

Prieš tris mėnesius Vasario 16-osios gatvėje atsidaręs kaljano baras „Čiba“ kelia aistras. Gyventojai neapsikentę nuolat iš baro naktimis sklindančios garsios muzikos, aidinčio klientų kikenimo ir prie pasilinksminimo vietos atvažiuojančių automobilių triukšmo, kreipėsi į Savivaldybę su prašymu apriboti baro alkoholio licencijos galiojimo laiką iki 22 val. Šiandien susidariusi situacija aiškintasi Darbo grupės posėdyje.

 

Nenusiteikę klausytis triukšmo

Apie susiklosčiusią nemalonią situaciją posėdyje diskutavo Savivaldybės, viešąja tvarka besirūpinančių institucijų atstovai, savo pozicijas išsakė ir neseniai Vasario 16-osios gatvėje įsikūrusio baro savininkas bei nuo triukšmo pavargę gyventojai.

„Gyvenu name, kuris nuo baro nutolęs gal 20 metrų atstumu, skiria viena gatvelė. Nors ant įstaigos durų nurodyta, kad klientai laukiami nuo 18 val. iki 24 val., baras dirba gerokai ilgiau, savaitgaliais muzika sklinda net iki 3 valandos nakties. Muzika skamba itin garsiai, iš kolonėlių sklinda nepakenčiamas trankus bosų dundėjimas. Naktimis į lauką išėjęs parūkyti jaunimėlis garsiai kvatoja, atsidaryti langus – neįmanoma, – situaciją nupasakojo netoliese gyvenanti moteris. – Esu dirbantis žmogus, turiu sveikatos problemų ir esu visiškai nenusiteikusi klausytis triukšmo ir bosų „kalimo“.“

Moteris baiminosi, kad atėjus šiltesniems orams, situacija pasidarys išvis nevaldoma.

„Ši patalpėlė yra ganėtinai maža, ten telpa ne tiek daug žmonių. Vasarą suvažiuos mašinomis jaunimas, pasilinksmins, parūkys, išgers ir vėl bėgs į mašinas. Vasarą bus tragedija, turėsime užsikalti langus. Nesuprantu, kaip apskritai buvo išduotas leidimas šiam naktiniam barui, juk tai – miegamasis rajonas“, – neatlyžo gargždiškė.

Dėl baro keliamo triukšmo po 22 val. Vasario 16-osios, Topolių, Žiburių ir Žalgirio gatvių gyventojai nekartą kreipėsi į policiją, tačiau kaip patys nurodo, jai atvykus, triukšmas laikinai sumažėdavo, o pareigūnams išvykus – nevaldomai padidėdavo. Dėl to naktimis negali išsimiegoti ne tik suaugusieji, bet ilsėtis trukdoma ir mažamečiams vaikams.

 

Dėl nesuvaldomų triukšmadarių, naktimis ilsėtis negali nei suaugusieji, nei vaikai. Redakcijos nuotr.

 

Su kaltinimais nesutikęs kaljano baro „Čiba“ direktorius Mantas Gvazdinskas įsitikinęs, jog susidariusią situaciją buvo galima išspręsti taikiai, jei patys gyventojai savo nepasitenkinimą būtų išreiškę asmeniškai, o ne kreipęsi į policiją. Tačiau netrukus vienas iš gyventojų suskubo paneigti direktoriaus žodžius: „Buvau atėjęs jau pirmąją jūsų baro atsidarymo dieną.“

„Tiesa, ten buvo atidarymo vakarėlis. Aš jūsų prašiau reaguoti ramiau, o muziką patildėme. Sutinku, yra buvę du vakarai, kuomet viršijome leistiną garso normą. Antrąjį kartą vyko privatus vakarėlis. Bandžiau sukontroliuoti situaciją, tačiau nepavyko, gavau baudą“, – teisinosi įstaigos savininkas.

 

Kaltinimai – šmeižtas

Klaipėdos rajono savivaldybės Leidimų ir licencijų skyriaus vedėja Daiva Dilytė patvirtino, kad barui „Čiba“ licencija prekiauti alkoholiu ir visi kiti reikiami dokumentai yra išduoti pagal teisės aktus. Specialistė sutiko su tuo, kad panašios pasilinksminimo vietos turėtų veikti kiek atokesnėse vietose, ten, kur netrukdytų gyventojams, o dabartinėje situacijoje turi būti laikomasi įstatymų ir užtikrinama tvarka.

Klaipėdos rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Donatas Lukas informavo, kad dėl triukšmo gyventojai į pareigūnus kreipėsi keturis kartus: du kartus skambinta vasario 15 d., po kartą vasario 17 ir 24 dienomis. Anot policijos atstovo, pasitvirtino tik du pranešimai, po kurių baro vadovas buvo įspėtas, vėliau – surašytas protokolas.

„Trečiadieniais ir ketvirtadieniais dirbame tik iki vidurnakčio. Tomis dienomis nesulaukiame daug klientų, tad man nėra reikalo ilgiau laikyti darbuotojus. Savaitgaliais darbo laikas pailgėja ir iki 2 val. nakties, tačiau tam turiu įgaliojimus. Ant durų yra nurodytas neteisingas mūsų darbo laikas, tai – techninė klaida“, – sakė M. Gvazdinskas.

Vyras kardinaliai nesutiko ir su gyventojų mestais kaltinimais, jog galimai bare yra parduodami alkoholiniai gėrimai po 20 val. išsinešti bei jame galimai parduodamas alkoholis jaunesniems nei 20 metų amžiaus asmenims, galimai toleruojamas nepilnamečių asmenų lankymasis bare nakties metu.

„Visi šie kaltinimai – šmeižtas. Niekada nesame pardavę alkoholio išsinešti, juolab nepilnamečiams. Kam man dėl vieno butelio rizikuoti licencija, į kurią esu investavęs nemažą sumą pinigų?“, – nesutiko „Čiba“ savininkas.

 

Gyventojai įsitikinę, baras turi dirbti iki 22 val. Redakcijos nuotr.

 

Įsirengs garso izoliaciją

Gargždiškis, gyvenantis Žiburių gatvėje, pripažino, kad naktimis triukšmo negirdi, tačiau puikiai supranta arti baro gyvenančius žmones.

„Mano siūlymas verslininkui – darbo laiką riboti iki 22 val., kuomet prasideda ramybės laikas. Na, o jeigu jis nesilaikys reikalavimų, turėsime imtis griežtesnių priemonių“, – kalbėjo vyras.

Gyventojas suskubo politikams priminti ir apie automobilių parkavimo problemą kieme: „Vasario 16-osios gatvės plotis – 6,25 m. Pagal reglamentą, tokio pločio keliuose išvis negalima statyti automobilių. Ne kartą kreipiausi į seniūną bei Administracijos direktorių dėl automobilių statymo problemos Vasario 16-osios gatvėje ties posūkiu į Žiburių gatvę. Sprendžiant problemą buvo nubrėžta ištisinė linija, tačiau jos niekas nepaiso ir automobiliai toliau yra statomi. Žinome, kad ten yra įvykę skaudžių nelaimių. Siūliausi net savomis lėšomis pastatyti ženklus, nurodančius, kad automobilius toje vietoje statyti draudžiama. Tačiau jau trys metai, kai jokių veiksmų nesiimama.“

Policijos atstovai patikino gyventoją, jog į situaciją bus atsižvelgta ir dažniau tikrinama ar vairuotojai automobilius toje vietoje yra pasistatę tinkamai.

Baro savininkas su gyventojų siūlymu riboti darbo laiką iki 22 val. kategoriškai nesutinka. Anot jo, tai tik sužlugdytų jo verslą, kadangi klientai paprastai tik renkasi nuo 20–21 val. M. Gvazdinskas teigė galintis įrengti garso izoliaciją.

Visgi gyventojai nenusileido ir teiravosi, o kaip tokiu atveju bus užtikrinama, kad baro lankytojai netriukšmaus išėję parūkyti arba stoviniuodami prie automobilių.

Gargždų miesto bendruomenės atstovas Šarūnas Vaičiulis pažymėjo, kad aikštelė prie baro – privatus sklypas. Jis siūlė mėginti susitarti su sklypo savininku ir nustatyti parkavimąsi ribojantį laiką.

„Po tam tikros valandos nebūtų galima statyti automobilių aikštelėje, tokiu būdu klientai nedrumstų čia gyvenančių žmonių ramybės“, – teigė Š. Vaičiulis.

Dažniau prasukti pro pasilinksminimo vietą žadėjo ir policijos atstovas.

 

Darbo grupės posėdžio metu mėginta rasti kompromisą. Redakcijos nuotr.

 

„Nenorime trukdyti verslui, tačiau ir negalime nereaguoti į gyventojų skundus. Turime prieiti kompromisą. Baro savininkui teks pasukti galvą, kaip užtikrinti tvarką, gal net kartais pačiam priėjus nuraminti klientus. Tačiau jis turi suprasti, kad laikytis tvarkos – būtina“, – posėdžio metu kalbėjo darbo grupės pirmininkas, Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas.

Galiausiai nuspręsta kol kas į Tarybą nesikreipti, o kaljano baro savininką įpareigoti įsirengti patikimą garso izoliaciją bei laikytis tvarkos. Gyventojai išsiskirstė nepatenkinti – jie netiki, kad situacija keisis.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 272 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,