Mano Gargždai



Registrų centras atveria duomenis apie nekilnojamąjį turtą

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Nuo šiandien Registrų centras pradeda publikuoti atvirų duomenų rinkinius. Pirmuoju duomenų atvėrimo etapu visuomenei, verslui bei nevyriausybiniam sektoriui bus pasiūlyta didžiausia šiemet suplanuota atvirų duomenų dalis – informacija apie šalyje esantį nekilnojamąjį turtą.

 

„Ateityje duomenys bus pagrindinė ekonomikos žaliava, todėl atveriama nuasmeninti duomenys taps vienu svarbiausių įrankių siekiant auginti ne tik tradicinį verslą, bet ir Lietuvos startuolių bendruomenę, kuri galės vystyti ir testuoti globaliai rinkai įdomias technologijas. Šie pirmieji žingsniai yra pradžia, ateityje planuojama atverti dar daugiau duomenų, padėsiančių išnaudoti šalies inovacijų potencialą“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius.

Pasak Registrų centro generalinio direktoriaus Sauliaus Urbanavičiaus, įmonės iniciatyva visuomenei atveriami pirmieji duomenų paketai yra ilgo ir atsakingo pasirengimo rezultatas.

„Ištisus mėnesius kruopščiai ruošęsi, įsiklausę į suinteresuotų šalių lūkesčius ir poreikius, suderinę juos su įstatymų ir duomenų apsaugos reikalavimais, pagaliau apsibrėžę ir ištestavę duomenų atvėrimo procesą esame pasiruošę žengti mūsų įmonei istorinį žingsnį. Tikimės, kad ši pradžia bus efektyvi ir prisidės prie keliamų tikslų – atvirumo, skaidrumo didinimo ir valstybės bei visuomenės pažangos skatinimo. Nors pirmu kartu atveriame didžiausią šiemet suplanuotų atvirų duomenų kiekį, ties tuo sustoti neketiname. Visiems prieinamus atvertus duomenis savo iniciatyva reguliariai atnaujinsime ir plėsime atvirų duomenų rinkinių skaičių bei spektrą“, – sako Registrų centro generalinis direktorius Saulius Urbanavičius.

Liepos 30 dieną, antradienį, Registrų centras planuoja viešai pristatyti pirmųjų atveriamų rinkinių sudėtį, potencialą ir technines detales. Pristatymą bus galima stebėti gyvai Registrų centro socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

Vieningai sutariama, kad atviri duomenys skaitmeninių technologijų amžiuje yra pažangios skaitmeninės ekonomikos vystymosi pagrindas. Atvirumas didina žmonių pasitikėjimą savo valstybe, suteikia galimybes verslui kurti naujas paslaugas ir technologijas.

Atviri duomenys – tai laisvai prieinami institucijos veikloje ar dokumentuose užfiksuoti duomenys, informacija ar jos dalis, nepaisant jų pateikimo būdo, formos ir laikmenos, įskaitant registro duomenis, registro informaciją, registrų pateiktų dokumentų ir jų kopijų duomenis, valstybės informacinės sistemos duomenis, kuriuos visi asmenys gali pakartotinai naudoti ir platinti bet kokiu tikslu, nurodydami jų šaltinį ir tik tomis pačiomis sąlygomis, kuriomis buvo gauti.

Atviri duomenys nebūtinai turi būti nemokami. ES teisės aktai numato, kad atviri duomenys gali būti gaunami neatlygintinai arba už atlyginimą, kuris neviršytų nustatytų jų teikimo sąnaudų.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 292 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,