Mano Gargždai



Šimtas naujosios valdžios dienų – prioritetų perdėliojimui

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
B. Markauskas. K. Abromavičiūtės nuotr. B. Markauskas. K. Abromavičiūtės nuotr.

Praėjo šimtas dienų nuo tada, kai Klaipėdos rajono savivaldybėje prisiekė naujai išrinkta taryba ir meras Bronius Markauskas. Paprastai priimta manyti, kad toks laiko tarpas yra pakankamas pradėti darbus, imtis pokyčių, kurie buvo žadami dar iki rinkimų. Tad, kas po naujos valdžios išrinkimo pasikeitė rajone?

 

Persidėliojo prioritetus

Balandžio mėnesį naujoji valdžia ėmėsi formuoti koaliciją. Diskusijų būta nemažai, susitarti sekėsi taip pat nelengvai. Visgi į valdančiąją daugumą susitelkė trys, rinkimuose ryškiausiai sužibėjusios politinės jėgos – „valstiečiai“, konservatoriai ir liberalai. Birželį viešai buvo pristatyta ir koalicijos veiklos programa, kurią meras B. Markauskas įvardija kaip vieną iš svarbesnių pasiekimų.

„Prognozių buvo įvairių, nebuvo paprasta ir ramu, nes tai nėra koalicija, skaičiumi turinti ženklią persvarą. Visgi valdančioji dauguma kol kas yra pakankamai tvirta, susitarti sekasi neblogai, nepaisant to, kad tam tikrą sumaištį neišvengiamai įneša ir artėjantys Seimo nario vienmandatėje Gargždų apygardoje rinkimai“, – teigė B. Markauskas.

Pirmuosius tris mėnesius valdžioje meras įvardijo kaip prioritetų perdėliojimo laikotarpį. Jo manymu, pajusti apčiuopiamus darbus per tokį trumpą laiką yra neįmanoma, tačiau yra nemažai nuveikta.

„Šis laikas buvo skirtas situacijos įvertinimui, prioritetų perdėliojimui. Mums pavyko nustatyti pagrindines problemas ir dabar jau esame pasiruošę veikti“, – sakė Klaipėdos rajono meras.

Pasak B. Markausko, nemažai dėmesio skirta investiciniams projektams. Vienas jų – daugiafunkcio sporto komplekso statybos. Šiuo metu vis dar vyksta pirminės idėjos – centro su ledo arena – projekto pirkimo procedūros, tačiau, anot mero, jau dabar aišku, kad teks įgyvendinti mažesnės apimties projektą. Beveik garantuojama, jog statyboms bus gauta ir parama iš Valstybės biudžeto. Taip pat apsispręsta, kad Gargždų kultūros centras bus renovuojamas nestatant papildomų priestatų, o iškeliant J. Lankučio viešąją biblioteką. Pasak B. Markausko, yra prasidėję darbai ir dėl Gargždų autobusų stoties, žinoma keletas investuotojų, kuriems bus keliamas uždavinys pastatyti stotį, derinami konkretūs projektai.

 

Sprendžiami švietimo klausimai

Valdžia dėmesį skirs ir rajono keliams. Žadama jau kitą pavasarį pradėti Klaipėdos gatvės Priekulėje tvarkymo darbus, spręsti automobilių parkavimo aikštelių ir viešųjų erdvių sutvarkymo klausimus.

„Buvome apstulbę, kai sužinojome, kad praėjusios kadencijos vadovai įsipareigojo Priekulės pagrindinės gatvės rekonstrukcijai skirti iš biudžeto 2 mln. eurų, nors tai yra valstybinės reikšmės kelias. Nežinau, kodėl rajono valdžia buvo tokia gera, jog sutiko investuoti daugiau nei Kelių direkcija“, – prisipažino B. Markauskas.

Be kitų darbų, tarp svarbesnių meras įvardijo ir rajono apšvietimo tinklų modernizavimo, Savivaldybės administracijos pastato rekonstrukcijos projektus ir kita. Taip pat ir toliau kaip prioritetinė kryptis išlieka švietimo politika. Pasak rajono vadovo, pakankamai aktyviai bandoma spręsti vietų darželiuose trūkumo problemą.

„Skatiname privačias iniciatyvas, padidinome kompensaciją už kiekvieną vaiką, kuris lanko privatų darželį, iki 200 eurų, parengėme visą paketą siūlymų, palengvinančių privačių darželių įsikūrimą. Taip pat organizuojame konkursą sklypo įsigijimui Sendvario seniūnijoje, kur ketiname pastatyti darželį. Nauji darželiai turėtų iškilti ir Plikiuose bei Ketvergiuose, – vardijo pašnekovas. – Stengiamės, kad vaikams būtų užtikrintas kokybiškas mokymas bendrojo lavinimo mokyklose, pradinių mokyklų išsaugojimas mažiesiems. Deja, neišvengiamai, dėl per mažo mokinių skaičiaus, keletą kaimo vietovių mokyklų teks uždaryti. Manau, kad šiandien emocijų yra mažiau, tėvai patys nori, kad vaikai mokytųsi stipresnėse ugdymo įstaigose. Kita vertus, užtikriname pakankamai gerai išvystytą geltonųjų autobusiukų pavėžėjimo į mokyklas sistemą, tad problemų neturėtų kilti.“

 

Savivaldybėje planuojamos pertvarkos. S. Ulvikienės nuotr.

 

Pertvarkos Savivaldybėje

Nepaisant darbų gausos, B. Markauskas pripažįsta, jog biudžeto situacija esanti ne pati geriausia. Taupant lėšas, žadama rajono kultūros politikos reforma, kuri padės veiksmingiau įsisavinti pinigus kultūros srityje bei užtikrins kokybiškesnių renginių atsiradimą. Kalbama ir apie bendrų išlaidų mažinimą, šildymo sistemos efektyvinimą.

„Nepaisant to, kad gaunama pajamų daugiau, situaciją su šių metų biudžetu galime pavadinti įtempta. Ketiname rodyti pavyzdį ir taupyti pradėti nuo savęs – jau nupirkome audito paslaugą, kuris padės efektyvinti Savivaldybės administracijos darbą. Nesakau, kad mokėsime mažesnius atlyginimus, tačiau peržiūrėsime struktūrą ir darbuotojų funkcijas. Taip pat atsisakysime kai kurių komandiruočių ir mokymų, nes ne visada tai, kas gera ir gražu, yra reikalinga“, – paaiškino B. Markauskas.

Neseniai su Savivaldybės administracijos darbuotojais ir profsąjungos nariais susitikęs Klaipėdos rajono savivaldybės vadovas pripažįsta, kad šiuo metu emocijų Savivaldybėje pakankamai daug. Visgi bandoma nuraminti, jog žmonės, kurie sąžiningai ir noriai atlieka savo funkcijas, atleidžiami nebus.

„Audito paslauga perkama tam, kad peržiūrėtume Savivaldybės funkcijas. Mūsų pagrindinis tikslas – turėti efektyvią, aukštos kokybės paslaugas teikiančią Administraciją“, – teigė pašnekovas.

Be to, artimiausiu metu Savivaldybėje ketinama diegti projektinio valdymo bei „vieno langelio“ principus, numatoma Administracijos struktūros pertvarka ir kitos naujovės.

 

Sieks skaidrumo

Praėjusią savaitę pasirodžiusius Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) tyrimo rezultatus, kuriais remiantis Klaipėdos rajono savivaldybėje nustatyta viena iš aukščiausių (25%) išorinio nepotizmo rizikų, B. Markauskas vertino neigiamai, nors ir pripažino, kad išvengti to neįmanoma.

„Situacija man yra žinoma ir ji tikrai nedžiugina. Kita vertus, tikėtis, kad neatsiras giminystės ar draugystės ryšių taip pat būtų naivu. Toks gyvenimas, pagaliau, juk žmonės ir darbe susipažįsta, vėliau susituokia, visko pasitaiko. Pats faktas nėra blogis, tačiau svarbiausia, kad tokie ryšiai būtų aiškiai deklaruojami, nekiltų viešų-privačių interesų konfliktų, būtų užtikrinamas tinkamas rizikų valdymas. Stengsimės laikytis viešumo ir skaidrumo principų“, – komentavo meras.

Pasak rajono vadovo, šiuo metu Savivaldybėje – atostogų vajus, tačiau jau nuo rudens ketinama kibti į darbus.

„Aptarėme ir kitų metų biudžeto formavimo gaires, problemų tikrai netrūksta. Tačiau pakankamai optimistiškai žiūriu į ateitį ir manau, kad įgyvendinsime tai, ką buvome įsipareigoję“, – teigė B. Markauskas.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 237 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,