Mano Gargždai



Policija įspėja apie laukinių gyvūnų keliamą pavojų

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Lietuvos kelių policijos tarnybos nuotr. Lietuvos kelių policijos tarnybos nuotr.

Lietuvos kelių policijos tarnyba atkreipia dėmesį į tai, kad rudenėjant šalies keliuose daugėja transporto priemonių susidūrimų su laukiniais gyvūnais. Užmiesčio keliuose, vietovėse, kur kelias kerta miškus ir laukus, kyla rizika susidurti su iš vienų ganyklų į kitas migruojančiais dideliais kanopiniais gyvūnais – briedžiais, stirnomis ir kitais.

 

Policijos duomenimis, šiais metais šalies keliuose susidūrimų su laukiniais gyvūnais padaugėjo beveik ketvirtadaliu, policija užregistravo 3 208 tokius eismo įvykius, iš jų 23 eismo įvykių metu buvo sužaloti 26 žmonės, 1 eismo įvykio metu žuvo jaunas automobilio vairuotojas.

2018 metais per tokį patį laikotarpį įvyko 2 571 susidūrimas su laukiniais ar kitais gyvūnais keliuose, 24 įvykiuose sužeisti 29 žmonės, žuvo jauna automobilio keleivė. Iš viso 2018-aisiais susidūrimai su gyvūnais keliuose nusinešė 3 žmonių gyvybes.

Daugiausia (76 proc.) eismo įvykių, kuriuose dėl laukinių gyvūnų kaltės nukentėjo žmonės, buvo sukelta didelių kanopinių gyvūnų, dažniausiai – briedžių. Beveik ketvirtadalis tokių susidūrimų įvyksta dėl smulkesnių laukinių (stirnų, elnių, stumbrų, šernų) ir naminių gyvūnų kaltės (arklių, karvių), užvažiuojama ant šunų, kačių ir kiškių.

Skaudžiausios nelaimės dažniausiai įvyksta tamsiuoju paros metu, daugiausia susidūrimų su gyvūnais įvyksta krašto keliuose, dažni susidūrimai magistraliniuose keliuose, iš kurių avaringiausias – magistralinis kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda.

Apie didelę tikimybę, kad per kelią gali judėti laukiniai gyvūnai, įspėja kelio ženklai „Laukiniai gyvūnai“, įrengti pavojingose vietose esančiuose kelio ruožuose.

Aplinkosaugos specialistai informuoja, kad pastaraisiais metais stambių kanopinių gyvūnų populiacija auga, o gyvūnų ganyklų plotai išsiplėtė.

 

Policija įspėja, kad susidūrimai su stambiais kanopiniais žvėrimis dažnai turi tragiškas pasekmes ir pataria:

1. Vietovėse, paženklintose kelio ženklais „Laukiniai gyvūnai“, sulėtinti greitį, kad, atsiradus kliūčiai, bet kuriuo momentu galėtų tinkamai reaguoti, suvaldyti automobilį, prireikus – sustoti. Stebėti kelkraščius – dažniausiai gyvūnai į važiuojamąją kelio dalį įbėga būtent nuo gausiai krūmais ar medžiais apaugusio kelio krašto. Svarbu ne tik laikytis leistino važiavimo greičio, bet pasirinkti saugų važiavimo greitį.

2. Pastebėjus kelkraštyje stovintį gyvūną – važiuoti pro jį itin atsargiai ir lėtai. Nemirksėti žibintų šviesomis, jokiu būdu nenaudoti garsinio signalo – apakinto ir išgąsdinto gyvūno elgesys gali būti labai pavojingas ir nenuspėjamas.

3. Susidūrus su laukiniu gyvūnu, jei buvo sužeistas arba nugaišo gyvūnas, sužeisti arba žuvo žmonės, apgadintos transporto priemonės, statiniai, kelio ženklai, atitvarai arba kitokie kelio elementai ar kitas turtas – vairuotojui privaloma telefonu pranešti skubios pagalbos telefonu 112 apie eismo įvykį ir vykdyti pareigūnų nurodymus. Nugaišusiu gyvūnu pasirūpina pareigūnai, aplinkosaugininkai ar medžiotojai.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 375 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,