Mano Gargždai



VDI pradeda informacinę kampaniją „Atsargiai – aukštis!“

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Kritimai iš aukščio – viena pagrindinių nelaimingų atsitikimų darbe priežasčių. Lietuvoje apie 30 proc. visų žuvusių darbe gyvybės neteko nukritę iš aukštai. Trečdalis iš patyrusių sunkias traumas taip pat yra nukritę.

 

Daugiausia tai statybos sektoriaus darbuotojai, bet pastebima, kad iš aukščio krenta ne tik darbuotojai, dirbantys statybų, bet ir transporto ir saugojimo bei žemės ūkio įmonėse.

Ragindama visus atkreipti dėmesį į kritimų iš aukščio prevenciją, Valstybinės darbo inspekcija (VDI) inicijavo informacinę kampaniją, kurios tikslas – skatinti dirbančiuosius aukštyje saugoti savo gyvybę, nerizikuoti, naudotis pateikiamomis rekomendacijomis, kad būtų išvengta beprasmių ir skaudžių nelaimių darbe.

Kampanijos metu per socialinius tinklus, radiją bei kitus informacinius kanalus darbdaviai kviečiami aprūpinti darbuotojus tinkamomis apsaugos priemonėmis, juos tinkamai informuoti, o darbuotojai – rūpintis savo sauga, atsisakyti dirbti, jei yra nesaugu.

Kasmet Europoje dėl kritimų iš aukščio žūsta apie 1 300 žmonių. Ir dėl žmogiškųjų, ir dėl finansinių resursų, ekonominių bei socialinių padarinių šių nelaimingų atsitikimų darbe metu patiriami didžiuliai nuostoliai: nukritę žmonės dažniausiai žūsta arba sunkiai sužalojami – netenka galimybės judėti, patiria dalinę negalią. Dėl tokių sužalojimų darbuotojų galimybės grįžti į darbą ypač mažėja, jie praranda daug pajamų. Tai tampa nemenka našta artimiesiems ir visai visuomenei.

Dažniausiai nelaimės įvyksta, kai nėra aptvarų aplink įvairias angas, lifto šachtas, kai stogo danga yra netvirta, neaptvertas stogo kraštas, pastoliai yra netvarkingi, darbuotojai dirba be specialių apraišų, kopėčios ar paaukštinimai yra netinkami.

VDI specialistai atkreipia dėmesį, kad dažnai šių nelaimių darbe galima išvengti laikantis elementarių darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų, tinkamai ir laiku įvertinant profesinę riziką.

Darbo inspektoriai tiek tikrindami, tiek mokymuose, tiek konsultuodami metai iš metų akcentuoja kritimo iš aukščio darbe grėsmę. Siekdama prisidėti prie prevencinio švietėjiško proceso VDI yra parengusi interaktyvias rekomendacijas kritimų iš aukščio prevencijai. Šias rekomendacijas galima rasti VDI interneto svetainėje, jomis paprasta naudotis. Rekomendacijos yra vizualios, aprašytos situacijos ir pateikti sprendimai.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 354 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,