Logo
 Spausdinti šį puslapį

Muziejų dieną moksleiviai praturtino žinias

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
A. Jančauskienės nuotr. A. Jančauskienės nuotr.

Kasmet „Minijos“ progimnazijos mokiniai spalio mėnesį nekantriai laukia netradicinio ugdymo – Muziejų dienos. Ši mokslo metų akimirka leidžia lengviau atsikvėpti po nelengvo starto ir užgulusių įsipareigojimų. Susiskirstę būreliais „minijiečiai“ pasklinda po įvairiausius šalies kampelius, siekdami praturtinti savo žinias.

 

Šiemet dalis penktokų, šeštokų ir aštuntokų nusprendė apsilankyti keliuose pajūrio miestuose ir miesteliuose. 6c klasės mokiniai buvo Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje Klaipėdoje. Ten vyko edukacija tema „Gintaro kelias“, kurios metu vaikai susipažino su gintaro rūšimis bei gavybos būdais, sužinojo, kaip ir kada gintaras tapo papuošalu, mokėsi atskirti tikrąjį gintarą nuo jo imitacijų. 5b klasė vyko į Kalvystės muziejų ir dalyvavo edukacijoje „Pažinkime baltų papuošalus“. Jie sužinojo apie senosios juvelyrikos technologijas, baltų papuošalų įvairovę, ornamentus, jų prasmę, pasigamino kuršišką papuošalą-žiedelį.

Nekasdienių įspūdžių patyrė ir 5a klasės moksleiviai apsilankę Prano Domašaičio galerijoje. Edukacijos „Kreivame veidrodyje“ metu „matuodamiesi“ dailininkų nutapytų veidų dalis ir emocijas, lavindami pastabumą, kūrė besikeičiančių nuotaikų portretus ir kompiuterinius jų koliažus. 6a klasė vyko į VšĮ „Edukateką“, ten vaikai dirbo su planšetėmis, kūrė produkto logotipą naudodami IT „Calvia“. Išbandyti pamirštą kelionę traukiniu iš Klaipėdos į Kretingą nutarė 8b klasės mokiniai. Pasisvečiavę vienuolyne, aplankę jo požemius, aštuntokai dvaro kepykloje patys pabandė kepti duonelę, klausėsi žavinga žemaitiška tarme porinusios šeimininkės pamokymų ir patarimų.

Tądien į tolimesnį Lietuvos regioną, į Šiaulius, patraukė 5e, 6a, 6e, ir 7b klasių moksleiviai. Net neabejodami visi tvirtino, jog įdomiausia tos dienos patirtis įgyta saldainių fabrike „Rūta“ edukacijos ir ekskursijos po muziejų metu. Savo pasigamintais saldumynais mėgavosi patys ir grįžę namo ketino pavaišinti namiškius. Pakeliui namo moksleiviai aptarinėjo muziejuje išgirstas naujienas, stebėjosi, koks ilgas ir sudėtingas kakavos pupelių perdirbimo kelias, kol jos pavirsta visų mėgstamais saldainiais.

8a ir 7c klasių mokiniai su savo auklėtojomis, nepabūgę ilgos kelionės, nuvyko į etnokosmologijos muziejų Molėtuose. Vaikai pirmiausiai buvo pakviesti į ekspozicinę galeriją, įrengtą kalno šlaite. Čia, išklausę gido pasakojimo, apžiūrėjo eksponatus, galėjo paliesti net meteoritą. Vėliau pasikėlė į 30 m aukštyje esančią apžvalgos aikštelę ir grožėjosi Aukštaitijos apylinkėmis.

Iš muziejaus ekskursantai vyko į Mindūnų apžvalgos bokštą. Jiems pakilus virš medžių viršūnių, atsivėrė kvapą gniaužiantis saulėtas, auksiniais lapais viliojantis kraštovaizdis – Labanoro regioninio parko šiaurėje besidriekiančios žalios pušys, o vakarinėje dalyje tyvuliuojantis vienas didžiausių rytų Lietuvoje ledynų kilmės ežeras – Baltieji Lakajai. Progimnazijos moksleivius ypač sudomino veikla edukacinėje erdvėje „Molėtai kitaip“. Su virtualios realybės technologijos šalmais jie nusikėlė beveik 3 tūkstančius metų į praeitį ir žingsnis po žingsnio virtualioje realybėje keliavo iki dabartinių laikų.

Taigi ši diena atnešė mokiniams daug įdomių patirčių, gerų emocijų, apdovanojo žiniomis. Smagu, kai vakare eidamas pro miestą išgirsti paauglius, diskutuojančius apie tai, kuriems iš jų tą dieną pavyko toliau nukeliauti, daugiau pamatyti. Muziejų diena – tai dar viena proga įsitikinti, jog derindami akademinį mokymąsi su netradicine veikla pasiekiame laukiamų rezultatų.

 

Aušros Jančauskienės nuotraukos:

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,