Mano Gargždai



Struktūros pokyčių „dramblys“ kaitino politikų aistras

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Asociatyvi Sandros Vaičienės nuotr. Asociatyvi Sandros Vaičienės nuotr.

Ketvirtadienį Tarybos nariai pritarė naujai Savivaldybės administracijos struktūrai. Po pertvarkos ketinama sumažinti skyrių skaičių, vietoj veikiančių 23 planuojama palikti 15.

 

Pokyčiai – etapais

Bene svarbiausiu praėjusio posėdžio klausimu tapo trečiuoju numeriu darbotvarkėje pažymėtas sprendimas dėl naujos struktūros patvirtinimo. Pastarosiomis dienomis viena iš labiausiai diskutuotinų temų įgavo pagreitį. Anot mero Broniaus Markausko, klausimą svarstė visi komitetai, kai kurie iš jų pateikė savo siūlymus.

Sveikatos apsaugos ir socialinės rūpybos komitetas siūlė struktūros projekte vietoje Paslaugų įrašyti Paslaugų ir civilinės metrikacijos skyriaus pavadinimą. Vietos ūkio ir kaimo reikalų komitetas siūlė vietoje Sveikatos, socialinės politikos ir kultūros rašyti Kultūros, sveikatos ir socialinės politikos skyriaus pavadinimą. Ekonomikos ir biudžeto komitete atskirą nuomonę pateikė ir Tarybos narys Sigitas Karbauskas.

Į klausimo svarstymą atvyko konsultacijų įmonės „Civitta Lithuania“ partneris Kęstutis Jovaišas, kuris dar kartą pristatė Savivaldybės už 12 tūkst. eurų nusipirktą darbo organizavimo vertinimo analizę.

Pasak K. Jovaišo, pokyčius galima diegti etapais. Vienas pirmųjų – Administracijos skyrių sustambinimas. Siūloma 23 skyrius perorganizuoti ir palikti 15. Antrasis etapas – ūkinių darbuotojų perkėlimas į atskirą Savivaldybei pavaldžią įmonę, kadangi dabar, anot „Civitta“ atstovo, iš 327 darbuotojų net 110 sudaro įvairūs valytojai bei aplinkos tvarkytojai.

„Trečiame etape siūlome labiau atsižvelgti į klientus, jų aptarnavimą. Kaip tik pasvarstėme, jog dabartinė posėdžių salė galėtų tapti puikia patalpa klientų priėmimui“, – kalbėjo K. Jovaišas.

Vertinimą rengusios įmonės atstovas taip pat atkreipė dėmesį į dar du etapus – siūlomą viešųjų pirkimų ir buhalterijos centralizavimą bei Švietimo įstaigų darbo peržiūrėjimą.

 

Sprendimas – skubotas ir neapgalvotas

Reikalaujant opozicijai, posėdžio metu meras B. Markauskas pagarsino Ekonomikos ir biudžeto komitete išsakytą S. Karbausko nuomonę. Tarybos narys teiravosi, ar nebus Savivaldybėje stabdomas „Lean“ vadybos metodo sistemos diegimas.

„Taip, tikrai „Lean“ sistemos diegimas bus vykdomas taip, kaip yra suplanuota projekte“, – į klausimą atsakė Administracijos direktorius Artūras Bogdanovas.

Būsima pertvarka pasipiktinimo neslėpė ir Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Laima Tučienė. Anot jos, viskas daroma skubotai ir neapgalvotai.

„Prieš paspausdami mygtuką už sprendimo projektą, pagalvokite, ar iš tikrųjų esate apsisprendę. Koks vadovybės ir Tarybos narių siekis? Ar tikrai norime sugriauti tai, ką turime gero ir pradėti statyti iš naujo?“, – klausimus žėrė L. Tučienė.

Anot profesinės sąjungos pirmininkės, reformos turėtų būti vykdomos pamatuotai ir pagrįstai. Dabar, pasak L. Tučienės, dėl aktualių klausimų su darbuotojais tartasi nebuvo. Neatsakyta, kodėl pasirinktas toks struktūros modelis ar kaip po pertvarkos padidės darbo efektyvumas.

„Mūsų siūlymas – šį sprendimo projektą atidėti ir dar kartą išdiskutuoti. Pateiktoje „Civitta“ ataskaitoje nėra bent pusės to, kas priklausytų už tuos pinigus, kuriuos Savivaldybė sumokėjo. Nėra pateikta alternatyvų, finansinio, ekonominio pagrindimo, sąnaudų ar naudos“, – sakė L. Tučienė.

 

Siūlė nestabdyti

Tarybos narys Vaclovas Dačkauskas „Civitta“ atstovo teiravosi, kuo remiantis ataskaitoje pateikti darbuotojus žeminantys teiginiai, jog retas skyrių vedėjas „galėtų būti pokyčių iniciatoriumi ar lyderiu, <...> vengiama atsakomybės už skyriaus veiklos rezultatus prisidengiant politine valia ar politikais, <...> struktūriškai vadovai nėra laikomi atsakingais už skyriaus veiklą ir veiklos rezultatus.“

„Mano supratimu, šis argumentas nėra žeminantis. Aš asmeniškai irgi savęs nelaikau visų galų specialistu. Čia teigiama, jog yra žmonės, kurie moka įgyvendinti užduotis ir yra tie, kurie moka sukurti naujas užduotis. Beveik visų interviu metu mes gavome labai panašius argumentus, jog idėjų turima, bet dažniausiai jos yra blokuojamos. Tai tikrai nėra asmenybių apibūdinimas“, – aiškino K. Jovaišas.

Tarybos narys Viktoras Kura piktinosi, kodėl nebuvo organizuojamas bendras „Civitta“ atstovų ir Tarybos narių susitikimas.

„Tarybos nariai nebuvo įtraukti į diskusijas. Kas kur suspėjo nueiti, kur ką išgirdo, tą ir žino. Tarybos nariai yra lyg stumiami į šoną“, – piktinosi opozicijos atstovas.

Tarybos nario Nerijaus Galvanausko nuomone, siūloma reforma – pakankamai nuosaiki.

„Ilgainiui skyrių vedėjus atitrauksime nuo techninių darbų ir jie galės užsiimi vadovavimu, valdymu. Kitas teigiamas dalykas – vieno langelio principas, suteiksianti daugiau patogumo žmonėms. Pertvarką siūlau įgyvendinti kaip įmanoma greičiau, tada nuslūgs ir visa įtampa, prasidės normalus darbas“, – motyvus už naujos struktūros patvirtinimą dėstė N. Galvanauskas.

Jam pritarė ir Vaclovas Macijauskas: „Kaip suvalgyti dramblį? Atsakymas paprastas – reikia pradėti valgyti. Suprantu, kad išeiti iš komforto zonos yra labai sunku, tačiau atidėliojimas tik vilkins pertvarkas. Siūlau pritarti, o reformai vykdyti dar turėsime 5 mėnesius, tvarkysimės, diskutuosime ir dėliosimės.“

Replikuodamas V. Macijauskui, Raimondas Simonavičius siūlė „dramblio“ greitai nevalgyti, nes rizikuojama paspringti, o V. Dačkauskas teiravosi, ar šis bus valgomas su majonezu ar be.

 

Kreipsis į teismą

„Pertvarkų reikia, tačiau šis klausimas stumiamas neišdiskutuotas. Kodėl nesikalbate su darbuotojais? Kodėl jų nenuraminate? Visi bijo ką nors sakyti, nes pirmieji taps bedarbiais“, – emocijų neslėpė Martynas Pocius bei siūlė sprendimui nepritarti.

Ligita Liutikienė prašė atkreipti dėmesį į profsąjungos poziciją: „Valdantiesiems yra įprasta nesiklausyti opozicijos, tačiau, gerbiamas mere, ar jūs ketinate išgirsti profsąjungos siūlymą klausimą atidėti?“

Pirmiausia buvo balsuojama už klausimo atidėjimą, tačiau balsų pritrūko. Už balsavo 10, prieš – 14 Tarybos narių. Tuomet balsuota už sprendimo projektą. Čia balsai pasiskirstė priešingai, už pasisakė 14, prieš – 10 balsavusiųjų. Klausimui – pritarta.

Po balsavimo replikavęs Sigitas Karbauskas pažymėjo, jog valdantieji siekia sugriauti viską, kas buvo daroma gero.

„Šiandien griaunate Administraciją, sugriovėte daugiafunkcį centrą S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje, Kultūros namų priestatą. Kai žmonės pristinga idėjų, jie pradeda smerkti buvusiuosius valdžioje ir viską griauti. Melagysčių – pilna“, – teigė S. Karbauskas.

Meras Bronius Markauskas pažymėjo, jog dėl opozicijos atstovo teiginių ketinama kreiptis ne tik į Etikos komisiją, bet ir į teismą: „Dėl melagysčių – pačiam lygių nėra.“

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 324 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,