Mano Gargždai



Kokios statybų tendencijos vyraus kitąmet?

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay.com nuotr. Asociatyvi Pixabay.com nuotr.

Baigiantis kalendoriniams metams įprasta ne tik skaičiuoti per juos nuveiktus darbus, bet ir apmąstyti, kaip teks gyventi vėl sulaukus sausio mėnesio. Ne išimtis – statybų sektoriaus atstovai. Architektūros įmonės „314 ARCHITEKTAI“ vadovas Vainius Šalomskas teigia, kad kitąmet dar labiau sustiprės dabartinės tendencijos: vis daugiau dėmesio bus skiriama originaliems sprendimams, patogumui, naujoms technologijoms ir ekologijai.

 

Spartus gyvenimo tempas, klimato kaita ir susirūpinimas gamtos apsauga yra vieni pagrindinių veiksnių, kurie spartina pokyčius namų projektavimo ir statybos srityje. Kaip teigia V. Šalomskas, prisidėti prie švaresnės ateities galima jau ieškant gyvenamosios vietos.

„Dažnai daroma klaida pasirenkant pigesnį būstą kone plynuose laukuose statomuose namų kvartaluose – juk ten nėra gyvenimui reikalingos infrastruktūros: parduotuvių, darželių, mokyklų, poliklinikų ir t. t., o kasdienius poreikius įmanoma įgyvendinti tik vairuojant automobilį. Todėl darbo dienomis miestų prieigose, intensyviam eismui nepritaikytose gatvėse susiformuoja automobilių spūstys. Manau, kad ši tendencija yra viena iš ekologinių problemų, kurią svarbu neatidėliotinai spręsti tinkamai planuojant plėtrą – ribojant naują statybą laukuose ir tankinant miestų centrus su išvystyta gyvenimui reikalinga infrastruktūra, kurią įmanoma pasiekti ir pėsčiomis“, – tvirtina architektas.

 

Įvertina poveikį sveikatai ir estetiką

Renkantis būstą labai svarbiu tampa ne tik su komfortas, bet ir su sveikata susiję aspektai. Mat žmogaus ilgalaikę savijautą gali nulemti ir vidaus erdvių projektavimas: vėdinimo sistemų, natūralaus apšvietimo ir tinkamo apšiltinimo visuma užtikrina komfortiškas gyvenimo sąlygas.

„Geras namo išplanavimas – būtina kokybiško projekto sąlyga: svarbu tinkamai įvertinti langų proporcijas ir buto orientaciją pasaulio šalių atžvilgiu. Užsakovai mėgsta ir tai, kad stengiamasi naudoti maksimaliai švarias, natūralias ir sveikatai nekenksmingas statybines medžiagas“, – pagrindines tendencijas išskiria V. Šalomskas.

Anot architekto, vis daugiau investuojama ne tik į būsto išplanavimą, bet ir tai, kaip atrodys namų interjeras ir eksterjeras. Tad itin reikšmingais tampa sprendimai dėl apdailos medžiagų panaudojimo – manoma, kad ir toliau vyraus tendencija neperkrauti, spalvomis ir tekstūra neužgožti esminių namo vertybių.

„Kurdami namų interjerą ir eksterjerą galvojame ne tik apie tai, kas aktualu šiandien, bet ir kaip šios erdvės tarnaus ateityje. Be to, originali architektūra suteikia išskirtinumo, todėl pasikeitus šeimos poreikiams gali padėti tokį namą lengviau parduoti. Tad vis dažniau vertinama kokybė ir suprantama, kad reikia kvalifikuoto, sugebančio sukurti originalų ir būsimus poreikius atitinkantį projektą architekto. Čia galima įžvelgti dar vieną tendenciją, kad čia vis rečiau ieškoma mažiausios paslaugų kainos“, – tvirtina „314 ARCHITEKTAI“ vadovas.

 

Gyvenimo kokybę gerina ir inovacijos

Idėją kurti į ateities kartas orientuojamą būstą jis mini ne veltui – jau dabar įrengiant namus stengiamasi įgyvendinti visas svarbiausias rinkoje esančias inovacijas, neatidėlioti jų įrengimo. Tiesa, tai lemia ir įvairūs reikalavimai, pavyzdžiui, nuo 2021-ųjų visi nauji pastatai turės atitikti A++ energinio naudingumo klasei keliamus reikalavimus.

„Atrodytų, inovacijų čia būti kaip ir nelabai yra, viskas lyg ir jau sukurta, sutaupoma labai daug – skaičiuojama, kad apšildžius pastato išorines konstrukcijas energijos sąnaudos šildymui sumažinamos net iki 70 procentų. Tačiau vis pasiūloma ar tai geresnių šiluminių, ar kitokių naudingų savybių turinčios ilgaamžės apšiltinimo priemonės, populiarėja vėdinami fasadai, tad čia inovacijų ir naujovių dar neabejotinai bus, ypač kai statybų sektorius vis labiau plečiasi ir kelia savo standartų kartelę“, – teigia „ROCKWOOL“ techninis vadovas dr. Andrius Buska.

Projektuojant namus nepamirštami ir atsinaujinantys energijos šaltiniai. Populiariausi – fotovoltoniniai elementai ant gyvenamųjų namų stogų ir šildymui projektuojami šilumos siurbliai, kurių įrengimui ir priežiūrai ateityje taip pat turėtų daugėti rekomendacijų ir reikalavimų. Juk tai nepigi investicija, todėl turi būti ilgaamžė ir saugi.

„Žmonės įvertina patogumą ir nori kuo didesnio automatizavimo – namų viduje taip pat yra nemažai technologijų ir inovacijų. Iš svarbiausių naujovių galima paminėti programuojamas namų mikroklimato valdymo sistemas, kurios pačios gali pasirūpinti komfortiška namų temperatūra ir švariu oru. Būtina suvokti, kad dabar mes kuriame ateitį būsimoms kartoms, esame už ją atsakingi. Ši idėja tampa vis svarbesne, galbūt net ryškiausia šių laikų tendencija namų projektavimo ir statybos srityse“, – pasakoja V. Šalomskas.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 277 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,