Mano Gargždai



Aptikę teršalus dešimtys pareigūnų krėtė „Grigeo Klaipėda“

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
J. Valaičio/ve.lt nuotr. J. Valaičio/ve.lt nuotr.

Klaipėdoje veikianti bendrovė „Grigeo“ – skandalo įkarštyje. Prokurorai patvirtino pradėję ikiteisminį tyrimą dėl gamtos teršimo. Naktį jos valymo įrenginiuose apsilankę pareigūnai išvydo netikėtą reginį – tiesiai į Kuršių marias veda vamzdis, kuriuo teka teršalai. Ikiteisminį tyrimą atlikusiems pareigūnams dėl smarvės patiems prireikė respiratorių.

 

Prokurorai įtaria, kad siekiant nuslėpti šį nusikaltimą, šimtai tonų teršalų į marias buvo išleidžiami būtent naktimis, nors neatmetama galimybė, kad tai galėjo vykti ir dieną. Ikiteisminiam tyrimui vadovaujanti Klaipėdos apylinkės prokuratūros prokurorė Gina Skersinskytė teigė, kad teršalai marias pasiekdavo nepratekėję pro valymo įrenginius. Taip esą įmonė siekė išvengti papildomų išlaidų.

 

Nieko nežinojo?

„Vakarų ekspresas“ susisiekė su „Grigeo Klaipėda“ generaliniu direktoriumi Tomu Eikinu.

„Aš nežinojau, nes kaip jau ir ne vienam žurnalistui minėjau, dirbu tik antro mėnesio pradžia, vadinkim. Esu, kaip sakyt, supažindintas su ta situacija“, – komentavo jis.

Tačiau nuo platesnių komentarų Tomas Eikinas teigė susilaikysiantis: „Kadangi labai daug eskaluojama. Tai kai visi faktai, kaip sakyt, visa informacija bus pateikta, tada bus priimtas sprendimas dėl komunikacijos. Bus oficialiai pranešta ar informuota, vadovai, akcininkai nuspręs, kokiu būdu. Aš kol kas negaliu.“

Žurnalisto paklaustas, kada įmonė pateiks savo poziciją, T. Eikinas aiškino, kad trečiadienį susirinks pagrindiniai vadovai, kurie priims sprendimą.

„Toliau ir bus komentarai“, – sakė jis.

 

Padaryta iki 10 mln. eurų žala

„Kalbame apie Dumpiuose esančias valymo sistemas, kurios priklauso akcinei bendrovei „Grigeo Klaipėda“, – antradienį vykusioje spaudos konferencijoje žurnalistams dėstė prokurorė G. Skersinskytė.

Ji teigė, kad specialistai, policijos pareigūnai ir gamtosaugininkai nuvyko į vietą: „Buvo nustatytas faktas, kad išties gamybinės nuotekos, atėjusios iš įmonės, apeina valymo įrenginius ir išteka į nuotekų rezervuarus, vamzdžiais teka į Kuršių marias. Todėl bendrovei duotas privalomas nurodymas skubiai stabdyti šiuos veiksmus ir spręsti klausimą dėl tolesnės veiklos.“

G. Skersinskytė teigė, kad kol kas, kiek laiko teršalai tekėjo į marias, nėra žinoma. Tai bus mėginama nustatyti ikiteisminio tyrimo metu nagrinėjant dokumentus.

„Jei kalbame apie žalą gamtai, mes manome, kad tai siekia milijonines sumas“, – sakė prokurorė.

Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Juozas Sykas patikslino, kad žala aplinkai gali siekti net iki 10 mln. eurų: „Nuotekos, jų tarša apie 100–130 kartų viršijo nustatytas normas. Kiekiai, kokie buvo leidžiami į marias, skaičiuojami ne tonomis, bet 100 tūkstančių tonų. Gal net milijonais.“

„Pirminiai surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad šie įrenginiai <...> buvo sumontuoti tyčia. Nekalbame apie neatsargų aplinkos apsaugos taisyklių pažeidimą, o kalbame apie tyčinius veiksmus, kurie buvo nukreipti į tos įrangos sumontavimą ir tolesnį gamtos teršimą“, – sakė J. Sykas.

Jis teigė, kad prokuratūra įtaria, jog įmonė siekė išvengti išlaidų, nes neišvalytas nuotekas išleisti pigiau, nei tas, kurios išvalytos.

„Apie 5 mln. eurų bauda“, – atsakomybę, gresiančią bendrovei, įvardijo prokurorė. Taip pat galima ir įmonės likvidacija, veiklos apribojimas.

„Galimos bausmės ir asmenims, kurie tiesiogiai vykdė šią veiką. Numatyta atsakomybė – iki 6-erių metų laisvės atėmimo bausmė“, – kalbėjo G. Skersinskytė.

Ji teigė, kad kol kas prokuratūra įmonės vadovų paaiškinimų neturi: „Mes dirbome naktį ir šią dieną. Norime patys susipažinti su dokumentais, žinoti jų statusą. Apklausos vyks ateityje.“

Kol kas įtarimai niekam nepareikšti, nėra ir sulaikytų asmenų. Prognozuoti, kiek truks tyrimas, prokurorai kol kas nesiryžta. Bus skaičiuojama žala gamtai, laukiama specialistų išvadų.

„Šiuo metu pasikeitęs direktorius. Jis dirba vos porą mėnesių. Jo pozicija tokia, kad jis nieko apie tai nežinojo. Ar taip yra išties, mes matysime tyrimo metu“, – kalbėjo prokurorė.

 

Pavojus sveikatai?

Paklausta, ar smarvės būta stiprios, kai pareigūnai naktį tikrino vamzdžius, G. Skersinskytė aiškino: „Kartais būdavo sunku net prieiti.“

Ji teigė, kad nuotekos – organinės medžiagos, jos gamybinės. Paklausta, ar kils pavojus sveikatai tų žmonių, kurie ryšis valgyti Kuršių mariose pagautas žuvis, G. Skersinskytė teigė kol kas negalinti atsakyti į šį klausimą.

 

Ištiko šokas

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Alfonsas Motuzas teigė, kad vos teisėsauga gavo informaciją apie galimą nusikaltimą, buvo sudaryta tyrimų grupė. Tyrimo apimtis  didelė. Tyrime darbavosi iki 30-ties pareigūnų.

„Pareigūnai buvo pasitelkti pradžioje jiems nežinant, užduotis buvo jiems suformuota paskutiniu momentu, siekiant išsaugoti tyriminę paslaptį. <...> Pagrindinis tikslas – užfiksuoti įrodymus, reikalingus ikiteisminiam tyrimui, vykdėme visus prokuroro nurodymus. Atlikome kratas“, – sakė A. Motuzas.

Tiesa, jis nekonkretizavo, kuriose vietose buvo atliktos kratos. A. Motuzas teigė, kad įmonės atstovai, sulaukę pareigūnų, patikrinimui nesipriešino.

„Nebuvo gauta signalų, kad būtų aktyvių pasipriešinimo veiksmų. Tiesiog gal pradžioje būta lengvo šoko, nes buvo netikėtumo faktorius“, – sakė jis.

Prokurorai užsiminė, kad ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po to, kai visuomenininkai Klaipėdoje rudens pradžioje surengė eitynes ragindami miesto valdžią spręsti kvapų krizę.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 299 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,