Mano Gargždai



Šventinis savaitgalis miškininkams – gesinant gaisrus

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos nuotr. Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos nuotr.

Po miškų gaisrais paženklinto ilgojo savaitgalio Aplinkos ministerija kviečia visus gyventojus kuo rūpestingiau saugoti didžiausią visų mūsų turtą – miškus, o pastebėjus deginamą žolę ar ugnies dūmus miške nedelsiant pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.

 

Per praėjusias velykinių švenčių dienas Valstybinių miškų urėdijai (VMU) teko gesinti didžiulius gaisrus, kurie, kaip spėjama, kilo arba deginant pernykštę žolę, arba dėl miškuose apsilankiusių žmonių kaltės. Net 9 valandas sekmadienį Pageležių girininkijoje (Jonavos r.) valstybinio miško gaisrą gesino VMU miškininkai ir priešgaisrinės tarnybos, padėjo ir vietos ūkininkai. Išdegė apie 3 ha miško. Manoma, kad jį padegė bobausių rinkėjai.

Miško lankytojai, kaip manoma, sukėlė ir sekmadienio pavakarę kilusį gaisrą VMU Varėnos regioninio padalinio Glūko girininkijoje esančiame privačiame miške. Čia išdegė apie 3 ha. Gerokai didesnį plotą ugnis nuniokojo praėjusį šeštadienį VMU Kuršėnų regioninio padalinio Kurtuvėnų girininkijoje, kur nuo degintos pernykštės žolės liepsnos persimetė į mišką Balėnų pelkėje. Čia išdegė 8 ha pievų ir 1 ha miško.

VMU preliminariais duomenimis, vien praėjusią savaitę šalies miškuose užfiksuota 18 miško gaisrų, kurie pažeidė 20,5 ha plotą.

Miškams – ir valstybiniams, ir privatiems – apsaugoti ir išgelbėti nuo ugnies skirtos didelės VMU pastangos ir pajėgos. Nuo pavasario, kai tik prasideda gaisrams kilti palankus laikotarpis, miškus stebi VMU antžeminė automatinė gaisrų stebėjimo sistema, kuri operatyviai užfiksuoja dūmus – prie monitorių pasikeisdama budi apie 50 žmonių komanda.

Pasiruošusios gesinti ugnį budi ir VMU 57 priešgaisrinės komandos, sudarytos iš papildomai samdomų apie 250 darbuotojų. Apie 300 specialistų sudaro rezervines komandas, kurios mobilizuojamos esant didesniems gaisrams. Dar 30 žmonių nuolat budi priešgaisriniuose bokštuose.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 398 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,