Mano Gargždai



VMVT: daugiau kaip pusė tikrintų internetinės prekybos įmonių pažeidžia reikalavimus

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) departamentų inspektoriai tikrino, kaip teisės aktų reikalavimų laikosi internetu veiklą vykdančios maisto tvarkymo įmonės.

 

Patikros visoje Lietuvoje – tiek didžiuosiuose miestuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir kt.), tiek ir regionuose (Druskininkuose, Palangoje, Vilkaviškyje, Joniškėlyje ir kt.) registruotose interneto parduotuvėse inicijuotos atsižvelgiant į karantino metu itin išaugusius vartotojų poreikius maisto produktų užsisakyti internetu.

VMVT duomenimis, šiemet nuotoliniu būdu prekiauti maisto produktais pradėjo 26 fiziniai asmenys ir 39 įmonės, iš viso mūsų šalyje tokias paslaugas siūlo 380 įmonių. Pirmosiomis balandžio savaitėmis iš viso patikrintos 82 interneto parduotuvės.

Didžiąją dalį – 48 proc. – visų patikrintųjų sudarė prekiaujantys negyvūniniais maisto produktais, 35 proc. užsiėmė prekyba maisto papildais, 12–10 proc. – ekologiško maisto ir gyvūninių maisto produktų pardavėjai ir kt.

Apibendrinę patikrų rezultatus, VMVT specialistai pabrėžia, kad nors norint pradėti nuotolinę prekybą maistu privalomų reikalavimų yra mažiau, nei norint atidaryti įprastą parduotuvę, tačiau ir šioje srityje verslininkai susiduria su iššūkiais.

Vienas dažniausiai pasitaikančių pažeidimų – tai netinkamas maisto produktų ženklinimas (38 proc. neatitikimų) ar reklama (24 proc. neatitikimų). Interneto parduotuvėse vartotojams neretai nepateikiama visa privaloma informacija apie gamintojus ir tiekėjus, apie maisto produktų sudėtį, maistingumą ir kt.

Prekiautojai interneto svetainėse dažnai linkę neleistinai reklamuoti savo produktus – teikti įvairius teiginius apie tai, jog jų siūlomi maisto produktai pasižymi įvairiomis žmogaus ligų profilaktinėmis ar gydomosiomis savybėmis, nurodyti neleistinus teiginius apie produktų sveikatingumą arba maistingumą.

Beveik trečdalis (27 proc.) prekybininkų aiškiai matomoje svetainės vietoje nenurodė ir VMVT išduoto leidimo vykdyti veiklą numerio. O tai vienas iš pagrindinių rodiklių vartotojui, kad įmonė veikia legaliai, jos veikla yra prižiūrima atsakingų institucijų ir kilus ginčui, vartotojo teisės galės būti tinkamai apgintos. Iš visų patikrintų parduotuvių pažeidimų nenustatyta tik 40 proc. patikrintų interneto svetainių.

Tikrinimų metu neatitikimų nustatyta net 257 maisto produktų aprašymuose. Dažniausiai klaidų teikiant informaciją vartotojams nustatyta iš ne Europos Sąjungos (ES) valstybių atvežtoje produkcijoje (83 atvejai), 78 atvejais neatitikimai fiksuoti ES, o 66 – Lietuvos gamintojų produkcijoje. Daugeliu atvejų netinkamai ženklinami buvo negyvūniniai produktai (maisto papildai, kava, arbata, prieskoniai, konditerijos gaminiai ir kt.).

Nustatyta atvejų, kuomet netinkamai ženklinti ekologiški maisto produktai (t. y. nenurodytas sertifikavusios įstaigos kodas, sudėtyje esančios ekologiškos sudedamosios dalys nėra pažymėtos, vykdoma prekyba ekologiškais maisto produktais, tačiau ženklinimo informacijoje tai nenurodoma, teigiama, jog maisto produktai ekologiški, nors nėra sertifikuoti VšĮ „Ekoagros“).

Nustatyta ir 30 atvejų, kuomet produktų aprašymuose iš viso nebuvo nurodytas joks gamintojas.

Teisės aktų reikalavimus pažeidusios įmonės sulaukė sankcijų pagal padaryto pažeidimo pobūdį ir mastą. Iš jų 8 įmonėms numatyta surašyti Administracinio nusižengimo protokolus, vienos įmonės atžvilgiu pradėta Lietuvos Respublikos maisto įstatymo pažeidimo tyrimo procedūra dėl nustatyto nesaugaus maisto produkto, dar vienai įmonei pradėta Lietuvos Respublikos reklamos įstatymo pažeidimo tyrimo procedūra. Kitos buvo įspėtos ir įpareigotos kuo skubiau pašalinti nustatytus pažeidimus.

VMVT akcentuoja, kad inspektorių patikrų metu visais atvejais pirmiausia stengiamasi įspėti, patarti prekybininkams apie būtinų reikalavimų laikymąsi, apsaugant vartotojus nuo nekokybiškų produktų. Griežtesnės sankcijos taikomos tais atvejais, kai neatsakingi ir neteisėti prekybininkų veiksmai kelia grėsmę vartotojų sveikatai.

Vartotojams maisto saugos specialistai internetu pirkti pataria tik iš savo veiklą registravusių, patikimų subjektų, interneto svetainėje apie maisto produktus pateikiančių visą privalomą informaciją apie sudėtį, nurodančių VMVT išduoto leidimo veiklai numerį bei savo tikslius kontaktus, įskaitant juridinio ar fizinio asmens pavadinimą bei konkretų adresą. Priešingu atveju rizikuojama nusipirkti nekokybiškų ir nesaugių maisto produktų.

Daugėjant maisto produktų prekybos internetu paslaugą siūlančių asmenų ir įmonių, VMVT specialistai yra visuomet pasiruošę suteikti verslui aktualias konsultacijas elektroniniu paštu , nemokamu telefonu 8 800 40 403, užpildant formą internete arba kreipiantis į VMVT departamentus telefonu.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 132 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,