Mano Gargždai



Savivaldybės užmojai – pradėti dešimtmečius strigusius projektus

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas, Administracijos direktorius Artūras Bogdanovas ir mero patarėjas Jevgenijus Bardauskas. Redakcijos nuotr. Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas, Administracijos direktorius Artūras Bogdanovas ir mero patarėjas Jevgenijus Bardauskas. Redakcijos nuotr.

„Kiekvieną dieną turime pasitarimus su projektuotojais, rangovais“, – susitikimą su žiniasklaidos atstovais apie Klaipėdos rajone vykstančius darbus pradėjo meras Bronius Markauskas. Ir nors koronaviruso pasekmės, anot Administracijos direktoriaus Artūro Bogdanovo, atnešė nemažų nuostolių ir preliminariai į biudžetą nesurinkta apie 1,5 mln. Eur mokesčių, finansinės įtampos dar nėra jaučiama ir jokie projektai nestabdomi. Jis sakė, kad Taryba jau yra patvirtinusi sprendimą, kuriuo, prireikus, bus galima imti 5 mln. Eur paskolą.

 

Gargždų kultūros centro darbus tikimasi pradėti kitąmet

Meras B. Markauskas pasakojo, kad jau šiemet yra tikimasi nupirkti rangovo paslaugas Gargždų kultūros centro modernizacijai. Sutartį tikimasi pasirašyti šių metų pabaigoje, o realius darbus pradėti nuo sausio 1 d.

„Kultūros centras – gyvas organizmas, reikia planuoti savo veiklas ir t.t. Sausio 1 d. galėtų išsikelti ir nebeplanuoti renginių. Galėtume leisti rangovui dirbti. Darbai prasidėtų nuo vidaus. Visi pasidžiaugėme, kad pavyko susitarti, kad įrengiama būtų daugiau patalpų repeticijoms ir rūbinėms. Bus perprojektuotos erdvės taip, kad nebereikės bibliotekos patalpų, kaip buvo kalbama anksčiau“, – atskleidė meras, pridurdamas, kad inventorius, rūbai laikinai bus perkeliami į senąsias Policijos patalpas.

Jomis, esant poreikiui, galės naudotis ir Kultūros centro administracijos darbuotojai. Įvairių būrelių repeticijos vyktų mokyklų patalpose, dėl kurių jau esą susitarta.

Planuojama, kad objektas turėtų būti pabaigtas įgyvendinti 2022 m. gruodžio 31 d.

„Jeigu bus pinigų, galima ir greičiau, per metus įmanoma“, – įsitikinęs Administracijos direktorius.

 

Daugiafunkcio centro projekto pristatymas – jau netrukus

Kaip informavo Savivaldybės vadovai, jau netrukus visuomenei tikimasi pristatyti didžiules diskusijas kėlusio Gargždų daugiafunkcio centro projektą, kuris bus statomas šalia miesto stadiono.

„Galutiniai eskizai jau turimi, kitą savaitę pabaigs, atiduosime Regioninei architektų tarybai dėl pritarimo ir liks visiškos detalės“, – apie projekto eigą kalbėjo rajono vadovas.

Taip pat jau vykdomas ir Savivaldybės pastato modernizacijos projektas, kurio bendras finansavimas per kelerius metus, pasak A. Bogdanovo, siekia apie 2 mln. Eur: „Bet realią sumą sužinosime gavę skaičiuojamąją kainą ir nupirkę rangovą.“

Administracijos vadovo teigimu, buvo svarstoma, kurgi reikės iškelti virš 100 Savivaldybės darbuotojų renovacijos metu. Esą karantinas tarsi padiktavo atsakymą.

„Paėmėme ir iškėlėme į namus ir procesai nesustojo, nebuvo paslaugos, kuri būtų nesuteikta, įmanoma surasti būdų, tiesiog reikia laisviau mąstyti, neprisirišti prie konkrečios darbo vietos“, – pasvarstymais dalinosi A. Bogdanovas.

 

Pagrindinės problemos – nepajėgūs rangovai

Nors didžioji dalis suplanuotų darbų vyksta, yra ir problemų: sustojusi Endriejavo kultūros centro renovacija, nutrūkę dviračių tako tiesimo darbai Kretingos plente Gargžduose.

Anot A. Bogdanovo, pagrindinės to priežastys – nepajėgūs rangovai.

„Negalėtum net patikėti, kad turi rangovą, tereikia tik dirbti, o įmonė sako, kad neturi žmonių, kurie dirbtų. Nedarbo lygis auga, o nėra darbuotojų. Sunku suprasti, kaip tai įmanoma“, – apie Kretingos plente darbus turintį vykdyti rangovą UAB „Valda“ kalbėjo Administracijos direktorius.

Jis nurodė, kad sutartis su šia įmone baigiasi šį mėnesį, tačiau dėl karantino buvo paprašyta stabdyti darbus, todėl Savivaldybė neturės teisės jų prašymo netenkinti: „Sutartį galėsime pratęsti, bet vėlgi – mūsų interesas yra kuo greičiau. Jeigu nepradės darbų greitai, bandysime nutraukti ir ieškoti naujo rangovo, kad dar šiemet spėtume pabaigti darbus, kurių tikrai yra nedideli kiekiai.“

Jis nurodė, kad problemos baigiamos išspręsti ir su Endriejavo kultūros centro renovaciją vykdančia bendrove ir patikino, kad objektas bus pabaigtas.

„Yra dalykų, kuriems mes sunkiai galime daryti įtaką, priklauso, kokį rangovą nuperki“, – antrino rajono meras, pridurdamas, kad visada egzistuoja didžiulė rizika, bankrutuoja ir didelės kompanijos.

Dažnai, anot Savivaldybės vadovų, darbus stabdo užsitęsusios viešųjų pirkimų procedūros, pretenzijos, fiktyvūs dalyviai ir pan.

 

Sustoję darbai Kretingos pl. Gargžduose. Redakcijos nuotr.

 

Pagaliau pokyčių sulauks ir Kvietinių gatvė

Gyventojai jau pastebi, kad Gargžduose intensyviai tiesiami šaligatviai, tvarkomos gatvės. Šiam tikslui bus išleista beveik pusantro milijono eurų. Nauji šaligatviai pakloti Vasario 16-osios, Žemaičių, Parko gatvėse. Darbai vyksta Pušų, J. Janonio, kitose gatvėse.

Gyventojų daugybę kartų keiksnota Kvietinių gatvė, kurios rekonstrukcijos laukiama jau dešimtmetį, taip pat turėtų pasikeisti – jau pasirašyta sutartis su rangovu – UAB „Inkomsta ir Co“. Projekto vertė – apie 700 tūkst. eurų. Savivaldybė planuoja ne tik atlikti šios gatvės šaligatvių remontą, įrengiant pėsčiųjų ir dviračių takus, bet ir rekonstruoti automobilių stovėjimo aikšteles prie „Bulvės“ valgyklos ir parko. Darbus planuojama atlikti nuo Klaipėdos g. sankryžos iki Parko g.

Gargždų seniūnijoje, vykdant Administracinius pokyčius, buvo suformuota didesnė apželdinimo specialistų komanda, tad jau matomi įvairūs žaliųjų plotų tvarkymo sprendimai, gėlės puošia miesto atitvarus.

„Miesto apželdinimui skirta rekordinė suma, vykdomas augalų, medžių, sodinukų pirkimas, gyventojai įvertins, ar sprendimai geri“, – apie miesto puošybos pasikeitimus sakė A. Bogdanovas.

Savivaldybės atstovai žiniasklaidai atskleidė ir idėją žalioje zonoje prie degalinės „Trevena“ įrengti stiebą vėliavai, tačiau dar svarstoma, kokia vėliava ten turėtų plevėsuoti: Lietuvos, Gargždų, o gal net kas savaitę keičiama kiekvienos rajono seniūnijos.

 

Iškils nauja stotis, o kas bus su senąja?

Savivaldybė pranešė, kad jau skelbiamas naujos stoties, kuri turėtų atsirasti dabartinės automobilių stovėjimo aikštelės šalia senosios stoties („Taksi“ stovėjimo aikštelė) vietoje, projektavimo konkursas. Tiekėjui keliamos užduotys suprojektuoti ne mažesnę nei 80-imt kvadratinių metrų keleivių laukimo salę su keliasdešimt sėdimų vietų, prekybos vietą – spaudos kioską su bilietų kasa, sanitarines ir administracines patalpas su vairuotojų poilsio kambariu.

Gyventojams, nesuprantantiems, kodėl buvo priimtas sprendimas statyti naują, o ne modernizuoti esamą stotį, primename, kad nors Savivaldybė ir turėjo kontrolinį UAB „Stotis“ akcijų paketą, tačiau neturėjo balsavimo teisės.

„Savivaldybė turėjo kontrolinį akcijų paketą, be teisės turėti pagrindinį balsą balsavime. Tai nesuvokiama situacija, mes negalėjome spręsti klausimo, buvome apatiškoje situacijoje“, – komentavo A. Bogdanovas.

Būtent dėl to buvo rastas nestandartinis sprendimas – stoties akcijas privatizuoti, o už gautas lėšas šalia pastatyti naują.

Kas bus senosios stoties vietoje, spręs naujieji akcininkai: „Perkame akcijų turto vertinimą, per vasarą parengsime privatizavimo programą ir išeis į tiesioginį privatizavimą. Kaip ten pavyks, neaišku. Jas privatizuojame, kad gautume lėšų naujos stoties statybai, taip tikimės išspręsti dvi bėdas: sutvarkyti stotį ir apleistą teritoriją.“

 

„Lidl“ ruošiasi atėjimui?

Apie prekybos centro „Lidl“ atėjimą į Gargždus, anot A. Bogdanovo, šiuo metu kalbėti dar šiek tiek ankstoka. Visgi, Administracijos vadovas nurodė, kad jų atstovai yra pradėję teritorijų planavimo procesus, siekiant viename sklype pakeisti paskirtį, kad atsirastų galimybė prekybos centro statybai.

Šis sklypas yra S. Dariaus ir S. Girėno gatvėje, tarp anksčiau planuotos daugiafunkcio centro statybos vietos ir prekybos centro „Maxima“.

„Taryboje jau buvo patvirtintas Gargždų miesto bendrojo plano keitimas, kas leidžia įgyvendinti detaliojo plano keitimą. Iš esmės, atlikus sklypo matavimus, bus galima vykdyti aukcioną. Neaišku, ar jiems pavyks tą sklypą įsigyti“, – situaciją komentavo Administracijos direktorius, pridūręs, kad finansiškai Savivaldybė niekaip neprisideda prie teritorijų planavimo procedūrų.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 521 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,