Mano Gargždai



Prezidentas: Žalgirio mūšyje nugalėjo tautų bendrystė

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Prezidento kanceliarijos/Roberto Dačkaus nuotr. Prezidento kanceliarijos/Roberto Dačkaus nuotr.

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda dalyvavo iškilmingoje 610-ųjų Žalgirio mūšio metinių minėjimo ceremonijoje Lenkijoje, Griunvalde. Sveikinimo kalboje ceremonijos dalyviams šalies vadovas pabrėžė glaudų, ilgamete bendra istorija grįstą Lietuvos ir Lenkijos tautų bendradarbiavimą, kurio sėkmės simboliu tapo legendinė Žalgirio mūšio pergalė.

 

„Paprastai apie išmoktas ar neišmoktas pamokas kalbame tuomet, kai susiduriame su pralaimėjimais. O kokią pamoką atnešė ši didi pergalė, vertinant jos reikšmę ir prasmę iš šių dienų perspektyvos? Mano manymu, viena jų – labai svarbi ir labai aktuali: valstybingumo kūrimas, savo identiteto, nepriklausomybės ir vertybių gynimas visais laikais buvo ir tebėra nuolatinis kasdienis mūšis“, – kalboje akcentavo Prezidentas.

Šalies vadovas pridūrė, kad Žalgirio mūšyje pergalę atnešė bendrystė. Pasak šalies vadovo, tautų bendrystėje slypi stiprybė keisti ir kurti ateitį.

„Susivienijusios tautos gali atlikti milžiniškus žygdarbius, kaip šiais metais turėjome progą įsitikinti, kad solidarumo jėga yra įveikiami didžiausi iššūkiai“, – sakė Lietuvos vadovas.

Istorinėje Žalgirio mūšio vietoje Prezidentas atkreipė susirinkusiųjų dėmesį į mūšyje sudaigintą ir iki šių dienų užaugintą Lietuvos ir Lenkijos ambiciją bei pareigą būti atsakingiems už Rytų Europos regiono saugumą ir gerovę.

Pasak šalies vadovo, investicijos į gynybą Lietuvai ir Lenkijai yra ne užgaida, o egzistencinė būtinybė.

„Sykį patekusi į „2 proc. klubą“, Lietuva privalo tęsti narystę jame ir toliau skirti ne mažiau nei 2 procentus bendrojo vidaus produkto gynybos finansavimui“, – teigė Prezidentas.

Renginyje sveikinimo kalbas sakė ir Lenkijos Respublikos Prezidentas Andrzejus Duda, Varmijos Mozūrų vaivadijos maršalas Gustawas Marekas Brzezina, Lenkijos ir Lietuvos Ministrai Pirmininkai.

Šalių vadovai padėjo atminimo vainikus Žalgirio mūšio aukoms atminti. Ceremonijos pabaigoje Lietuvos vadovas dalyvavo simbolinio paminklinio akmens – Lietuvos tautos dovanos Lenkijai – atidengimo iškilmėse.

Atidengdamas paminklą, Prezidentas dėkojo Lenkijos vadovui už demonstruojamą palaikymą Lietuvai, artimų ir draugiškų santykių puoselėjimą. Šalies vadovas teigė, kad Lietuvos tautos dovanojamas paminklinis akmuo simbolizuoja Žalgirio mūšyje kovojusių Lietuvos ir Lenkijos karžygių ryžtą, vienybę ir bendrą Lietuvos ir Lenkijos tautų pergalę kovoje su išorės priešais bei grėsmėmis.

Paminklinio akmens Žalgirio mūšio vietoje pastatymą Lietuvos žmonių suaukotomis lėšomis inicijavo Lietuvos bajorų karališkoji sąjunga, Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovė ir Lietuvos kariuomenės rezervo karių asociacija, bendradarbiaudamos su Lietuvos Respublikos ambasada Lenkijos Respublikoje ir Lietuvos kariuomene.

Pasibaigus šventinei ceremonijai Žalgirio mūšio lauke, Lietuvos ir Lenkijos valstybių vadovai susitiks dvišalio pokalbio. Jame žadama aptarti Lietuvos ir Lenkijos saugumo situaciją, NATO darbotvarkę. Taip pat planuojama aptarti Rusijos vykdomo istorinio revizionizmo problematiką, ES Rytų kaimynystės politiką, sinchronizacijos su kontinentine Europa projekto įgyvendinimo eigą.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 381 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,