Mano Gargždai



Palanga rengiasi tradicinei Stintų šventei

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Eimanto Chachlovo nuotr./ve.lt Eimanto Chachlovo nuotr./ve.lt

     Likus mėnesiui iki garsiosios Stintų šventės, Palangoje ne tik pakvipo šia agurkais kvepiančia žuvimi, bet ir pradėjo kibti gintarinės stintos. Šią ir kitas artėjančios šventės, visus į Palangą sukviesiančios vasario 14 d., naujoves pristatė šventei intensyviai besirengiantys Stintų ordino riteriai.

 

     Susirinkę Stintų ordino pilyje – kavinėje „Molinis ąsotis", ordino riteriai ne tik svėrė nuo jūros tilto sugautas gintarines stintas, kepė bei ragavo šviežiai iškeptą būsimos šventės „kaltininkę", bet ir pradėjo oficialią jau dvyliktosios Stintų šventės dalyvių registraciją. Jau šiandien aišku, kad tarp svečių bus ne tik atvykusieji iš kitų mūsų šalies miestų pramogautojai, bet ir oficialios delegacijos iš Palangos miestų-partnerių užsienyje: Bergeno miesto Riugeno saloje (Vokietija), Svetlogorsko (Rusija, Kaliningrado sritis), Jūrmalos (Latvija), Bučos (Ukraina).


     Kaip ir kasmet, Stintų šventėje netrūks atrakcijų – vyks linksmos sportinės rungtys, žvejiškos varžytuvės, skambės liaudiškos melodijos, savo dirbinius pristatys geriausi šalies tautodailininkai.


     „Tautodailininkams bus skirtos 125 prekybos vietos. Šventėje bus visko, tačiau itin didelis dėmesys šiemet skiriamas būtent stintos temai. Tad iš Palangos lauktuvių, be kitų suvenyrų, bus galima parvežti, pavyzdžiui, indelį, skirtą stintų užkandžiams, ar puodelį kavai, padabintą Stintų šventės atributika", – sakė Albertas Bukauskas, Stintų ordino riteris bei Lietuvos tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyriaus Palangos sekcijos vadovas.


     Artėjančiai Stintų šventei itin atsakingai rengiasi ir kurorto kavinių bei restoranų atstovai – jau dabar ieškoma naujų stintos paruošimo receptų, kad atvykusieji nenusiviltų šios žuvies skoniu. „Tradiciškai svečius pasitiksime stinta, pagaminta įvairiais būdais: bus siūloma žuvienė, kepta, marinuota, rūkyta, vytinta stinta. Taip pagaminta stinta yra labai skani", – sakė Stintų ordino magistras, kavinės „Molinis ąsotis" savininkas Klaidas Pakutinskas.


     O kad prekyba šviežia bei jau paruošta stinta vyktų sklandžiai, šiemet šventės metu į pagalbą pirmą kartą bus pakviestas istorinis personažas – žydas prekeivis. Mat Palangos istorija byloja, jog dauguma prekybininkų kurorte buvo būtent šios tautybės atstovai. Beje, žydas prekeivis, į susitikimą su Stintų ordino nariais atsinešęs specialias, artėjančiai šventei skirtas svarstykles, pasvėrė ir pirmąjį žvejų laimikį – gintarines stintas, pagautas, kaip sako patys žvejai, nuo jūros tilto.


     Kad stintų skoniu nenusiviltų net išrankiausi gurmanai, jau dabar rūpinasi Lietuvos barbekiu asociacijos nariai. Juo labiau kad Stintų ordinas su šia asociacija jau netrukus pasirašys bendradarbiavimo sutartį, kad barbekiu meistrai savo išmone ateityje pagyvintų tiek Stintų, tiek ir kitas kurorto šventes.


     Pasak vieno iš Stintų šventės organizatoriaus, Stintų ordino kanclerio bei Palangos kultūros centro kultūrinės veiklos vadybininko Nerijaus Stasiulio, dvyliktoji Stintų šventė ne be reikalo vadinama legendine, nes kurorto svečiai, vykstantys į šventę, jau žino, ką įdomaus ir skanaus čia ras. „Dauguma į šią šventę važiuoja todėl, kad nori paragauti šviežios, ką tik iškeptos ar kitaip pagamintos stintos. Šventės metu pateikiamas žvejiškas kulinarinis paveldas, o unikalu yra tai, kad čia viskas būna šviežia, ruošiama vietoje. Be to, šventė praturtinama įvairiomis atrakcijomis, tradicinėmis varžytuvėmis", – sakė N. Stasiulis.


     Ilgąjį vasario savaitgalį palangiškiai svečius kvies ne tik paskanauti stintos, bet ir sudalyvauti tą pačią dieną, vasario 14 d., vyksiančios Sveikuolių šventės renginiuose, netradiciškai paminėti šv. Valentino dieną bei neskubėti išvykti iš Palangos – vasario 16 d kurorte, kaip ir visoje Lietuvoje, bus minima Valstybės atkūrimo diena, o vasario 17 d. palangiškiai vėl stos prie keptuvių. Tik tądien keptuvėse čirškes nebe stintos, o blynai – bus minimos Užgavėnės.


     „Palanga yra pasirengusi Stintų šventei, tad nusiteikite, kad vasario 14 d. atvykusiems į kurortą tikrai nebus kada nuobodžiauti, nes visų pramogautojų lauks keleto dienų šventinis maratonas", – sakė Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 283 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,