Mano Gargždai



Savivaldos rinkimai: sutrumpėjo partijų sąrašai

Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)
Prie balsadėžių rinkėjai savo valią pareikš kovo 1 d. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Prie balsadėžių rinkėjai savo valią pareikš kovo 1 d. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Savivaldybių tarybų rinkimai, kurie vyks kovo 1 d., vis artėja. Dar visai neseniai partijų atstovai varstė gyventojų duris ir rinko juos palaikančių piliečių parašus, kad galėtų dalyvauti rinkimuose. Klaidų neišvengta – iš partijų surinktų parašų lapų išbraukta daugiau nei 500 parašų.

 

Komisija dirbo kruopščiai

Kandidatuojančioms partijoms reikalingas surinkti parašų skaičius nustatomas pagal kiekvienos savivaldybės gyventojų skaičių. Dalyvaujantiesiems Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos rinkimuose reikėjo surinkti 320 parašų. Visos partijos šį skaičių viršijo.

Tačiau Savivaldybės rinkimų komisijai patikrinus parašų lapus, darbo nepristigo – braukyti buvo ką.

Klaipėdos rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Zigmas Bitinas informavo, kad komisija dirbo ypač kruopščiai.

„Galutinis procesas truko 8 valandas. Pradėjome penktadienį 17 val. ir baigėme 1 val. šeštadienį“, – nurodė Z.Bitinas.

Iš viso buvo išbraukti 610 parašų. Kaip teigė rinkimų komisijos pirmininkas, prieš tai visi komisijos nariai smulkiai aptarė visus punktus ir kriterijus, kokie parašai bus vertinami kaip tinkami bei kokie – ne.

 

Pateikė netikslius duomenis

Kaip teigė Z.Bitinas, daugiausia parašų atmesta dėl nepilnai pateiktų ar neteisingai pateiktų duomenų.

„Pasirašant reikėjo pateikti asmens tapatybės kortelės arba paso numerį. Dėl kai kurių skaičių kilo įtarimų. Patikrinus juos, paaiškėjo, kad kai kurie pateikė vairuotojo, socialinio draudimo, neįgalumo dokumentų pažymėjimų numerius. Tokius atmetėme“, – pasakojo Z.Bitinas.

Kiti klydo rašydami adresą. Pavyzdžiui, nurodę gatvę ir namo numerį, pamiršo įvardyti gyvenvietę. 

 

partijuskaiciukai

 

Gyvenamoji vieta deklaruota kitur

Patikrinti buvo ne tik partijų surinkti parašų lapai, bet ir patys kandidatai. Kaip teigė Z.Bitinas, Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) sprendimu 6 Klaipėdos rajono kandidatai buvo išbraukti dėl neteisingai pateiktų gyvenamosios vietos deklaravimo dokumentų.

„Savivaldybės tarybos nariu gali būti renkamas asmuo, kuris savo gyvenamą vietą pagal Lietuvos Respublikos teisės aktus deklaravo šios savivaldybės teritorijoje ne vėliau iki pareiškinių dokumentų pateikimo savivaldybės rinkimų komisijai dienos“, – nurodė Z.Bitinas.

Pasak Z.Bitino, keturi kandidatai gyvenamąsias vietas buvo deklaravę kitose savivaldybėse. Du turėjo laikinas deklaracijas Klaipėdos rajone, tačiau jos yra nebegaliojančios.

Išbraukti buvo šie asmenys: Kristina Gedmintaitė (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga), Antanas Gudelis (Žemaičių partija), Ligita Nenartavičienė (Darbo partija), Birutė  Šeškauskienė (Darbo partija), Tomas Pranys (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis) ir Sigita Stalmokė (Žemaičių partija).

„Viena kandidatė pati pasiprašė būti išbraukta – tai Žemaičių partijos sąraše buvusi Inga  Butkienė. Šie skaičiai yra negalutiniai, nes trečiadienį vyks VRK posėdis, kurio metu bus priimtas galutinis sprendimas dėl teistumą nuslėpusių kandidatų“, – aiškino Z.Bitinas.

Jis pridūrė, kad domėtasi ir keleto rajono savivaldybės kandidatų anketiniais duomenimis.

 

Pasiskirstė rinkimų numerius

Vakar Seime savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvaujančių 23 partijų atstovai burtų keliu pasiskirstė rinkimų numerius.

Rinkimų numeris nulemia tai, kokia eile partijos, rinkimų komiteto kandidatų sąrašas įrašomas į rinkimų biuletenį.

Klaipėdos rajono savivaldybėje valdžios siekiančios septynios partijos ištraukė tokius numerius: Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – 13, Lietuvos socialdemokratų partija – 2, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis – 26, Darbo partija – 20, partija „Tvarka ir teisingumas“ – 25, Žemaičių partija – 8, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – 3.

 

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 329 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,