Mano Gargždai



Gargždiškiai kūrė aktyvaus piliečio formulę (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Monikos Sutkutės nuotr. Monikos Sutkutės nuotr.

     Gegužės 3-10 dienomis Lietuvą apskriejo Europos jaunimo savaitei paminėti skirti renginiai. Ne išimtis ir Klaipėdos rajonas, kur gegužės 8-11 dienomis 21 jaunas žmogus ir 2 mokytojos iš Gargždų „Vaivorykštės" gimnazijos dalyvavo „Erasmus+" programos finansuoto projekto „Aktyvaus piliečio formulė" veiklose.


     Projekto metu Lietuvos vaikų ir jaunimo centro lektoriai Rūta Vaitiekutė ir Audrius Laurutis kūrė darbinę atmosferą ir sąlygas, kuriomis maksimaliai atsiskleistų jaunų žmonių kūrybiškumas ir būtų galima įgyti įvairiausių kompetencijų: nuo lyderiavimo, sugebėjimo dirbti komandoje iki gebėjimo viešai kalbėti, sklandžiai dėstyti savo mintis ir mokytis iš patirties.

     Projekto veiklomis buvo siekiama suprasti, kaip veikia jaunimo politikos modelis ir gebėti jį panaudoti, taip pat suprasti verslo modelį ir verslininko mąstyseną. Buvo kuriamas struktūrinis dialogas tarp vietos verslininkų, politikų ir jaunų žmonių.

     Tris dienas Gargždų „Vaivorykštės" moksleiviai gyveno ir dirbo Agluonėnuose esančioje „Račkauskų sodyboje". Jaunimas sukūrė tris iniciatyvas, kurios išspręstų dalį vietos jaunimą kamuojančių problemų. Paskutinę projekto dieną iniciatyvų vertinti ir išklausyti atvyko vietos politikai ir verslininkai: Klaipėdos rajono visuomeninių jaunimo organizacijų sąjungos apskritasis stalas pirmininkė Inesa Gaudutytė, Klaipėdos rajono savivaldybės Tarybos narys Nerijus Galvanauskas, verslininkė P. Račkauskienė su vyru, verslininkas, visuomenės veikėjas Jonas Blagnys su žmona ir sūnumi.

     Japonišku iniciatyvų pristatymo metodu „pecha kucha" buvo pristatytos trys jaunimo problemas išspręsiančios idėjos: „Poilsio oazė", „Veiklumo daugtaškis" ir „Maršrutinis taksi". „Poilsio oazė" – tai neformalaus bendravimo ir mokymosi erdvė Gargždų „Vaivorykštės" gimnazijos koridoriuose ir kiemelyje. „Veiklumo daugtaškis" – ilgame laiko intervale organizuojamos nuolatinės jaunimą užimsiančios veiklos, turnyrai, varžybos, tokios kaip „protų mūšiai", muzikos vakarai, sporto turnyrai ir pan. Na ir daugiausiai diskusijų sukėlusi idėja „Maršrutinis taksi" – kuria siekiama pradėti spręsti susisiekimo problemas. Buvo iškelta problema, kad kaimuose ir miesteliuose gyvenantys jauni žmonės negali lankyti būrelių ir užsiėmimų rajono centre, kartais jiems netgi tenka anksčiau išeiti iš pamokų, kad spėtų į nepatogiu laiku vykstančius autobusus. Taip pat buvo paminėta, kad autobusų būklė kritiška – pasitaiko tokių atvejų, kad žiemos metu autobusas pilnas moksleivių važiuoja atviromis durimis ir kad dėl perpildymo ant vienos sėdynės tenka susėsti net iki 3 žmonių. Nuspręsta atlikti esamų viešojo transporto grafikų analizę ir teikti pasiūlymą jaunimo reikalų tarybai, o vėliau ir Savivaldybės tarybai dėl viešojo transporto grafikų koregavimo.

     Politikai ir verslininkai pasidalijo savo patirtimi ir nueitu keliu siekiant tikslo. Taip pat pasakė įkvepiančias kalbas ir palinkėjo jauniems aktyviems žmonėms sėkmės siekiant tikslų.


     Patys jauni žmonės projektą „Aktyvaus piliečio formulė" apibūdina taip:
Judita Sajauskaitė: „Tai aktyvios ir turiningos veiklos savaitgalis, per kurį galima reikštis kūrybiškai ir panaudoti visus savo gabumus, galima sužinoti apie politinį gyvenimą ir įvairiais organizacijas į kurias galima įsijungti."
Andrius Girdžius: „Galimybė aktyviai ir linksmai praleisti laiką neformalioje aplinkoje, pažinti vieni kitus ir tapti aktyviu piliečiu, ieškant problemų bei jų sprendimų."
Deividas: „Programa, kuri padeda tobulėti, atskleisti savo teigiamas savybes, ugdo komandinį darbą, savo nuomonės išsakymą."


     Pirmasis projekto etapas baigėsi. Iki pat gruodžio 31 dienos su lektorių pagalba iniciatyvinės grupės bandys įgyvendinti savo idėjas ir jas pristatys bendruomenei jau šią artėjančią žiemą.

 

Projekto akimirkos – Monikos Sutkutės ir Audriaus Lauručio nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 345 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,