Logo
 Spausdinti šį puslapį

Daukšaitiškių kūrybinėse dirbtuvėse – Joninių tradicijų veiklos

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Organizatorių nuotr. Organizatorių nuotr.

     Bendruomenė „Daukšaičių pušynėlis" dalyvavo Klaipėdos rajono savivaldybės tarptautinių programų projektuose ir pagal pateiktą paraišką „Kalendorinių švenčių tradicijos Daukšaičių ir Punsko lietuvių bendruomenėse" gavusi finansavimą sėkmingai vykdo projekte numatytas veiklas.

 

     Praėjusiais metais Joninių kūrybinėse dirbtuvėse dalyvavusi Klaipėdos etnokultūros specialistė Lina Prončotovaitė kantriai mokė daukšaitiškius Joninių šventei parengiamųjų darbų, todėl ne veltui intensyviai vyko darbas kūrybinėse dirbtuvėse, o atvykę Punsko lietuviai – Lenkijos lietuvių etninės kultūros draugijos nariai noriai pasidalijo gerąja patirtimi apie punskiečių Joninių kūrybinėse dirbtuvėse vykstančias veiklas ir tradicijas.

     Šiais metais patys daukšaitiškiai drąsiau ėmėsi kūrybinių dirbtuvių veiklų ir atsakingai iš anksto rūpinosi priemonėmis, žolynais, gilinosi į tradicijas ir simboliką.

     Joninių šventės išvakarėse daukšaitiškiai jau nuo pat ryto, dar rasai nenukritus, keliavo į laukus, pievas, slėnius kupoliauti – prisirinkti lauko gėlių, žolynų, smilgų, nes 11 val. ryto jau prasidėjo vainikų pintuvės.

     Mergaitės S. Toleikytė, A. Žvirblytė ir kitos pynė margų gėlių vainikėlius ir komponavo Joninių puokštes, moterys E. Bagdonienė, B. Bliūdžienė, B. Grevienė ir S. Mikužienė pynė ąžuolo lapų girliandas ir dabino jomis Joninių vartus, daukšaitiškis A. Vanagas rūpinosi ąžuolo šakelėmis, paruošė kupolę – trišakę kartį vainikavimui.

     Moterys J. Varanauskienė, J. Čeliauskienė, M. Šatūnienė, O. Armonienė, R. Čėsnienė, Z. Žąsytienė, I. Skomantienė ir kitos pynė ąžuolo girliandas ir jomis bei lauko gėlėmis komponavo kupolę, R. Rumšienė, M. Malinauskienė, V. Raicevičienė, A. Dėringienė, R. Žvirblienė, V. Bočkutė-Navalinskienė, R. Janušauskienė ir kitos pynė ąžuolo vainikus Jonams ir Janinoms, komponavo gėlių puokštes, kuriomis ruošėsi puošti sceną, o sumaniosios D. Toleikienė ir S. Bočkuvienė iš žolių kūrė Joninių personažus – „Janiną" ir įspūdingo dydžio paukštį – tai šienapjūtės sėkmę skelbiantys Joninių personažai.

     Po keletos valandų visi gėrėjomės rezultatu: papuoštais Joninių vartais, kupole, Joninių personažais, Joninių puokštėmis ir vainikais. Susirinkusias pynėjas atvyko pasveikinti Klaipėdos rajono Savivaldybės vicemerė Rūta Cirtautaitė, kuri džiaugėsi daukšaitiškių aktyvumu, kūrybiniais gebėjimais ir susitelkimu bendrai veiklai. Įpusėjus kūrybinių dirbtuvių veiklai virėjos N. Jenciuvienė ir Z. Oželienė pakvietė visus prie pietų stalo. Lauke, šalia bendruomenės patalpų, pasisotinome skaniu plovu, gėrėme rabarbarų kompotą, vaišinomės verslininko A. Toliušio dovanotais konditeriniais gaminiais.

     Daukšaitiškiams vyrams taip pat darbo buvo iki soties: kaip ir kasmet jie patys rūpinasi šventės scena. Darbštuoliai vyrai V. Toleikis, G. Jasas, V. Bliūdžius, K. Toleikis, Z. Čeliauskas, Z. Vainius, A. Šliaužys, S. Jančiauskas, G. Gulbinas, K. Žemgulys ir kiti pradžiugino atlikėjus erdvia ir išradingai sumontuota lauko scena, paruošė laužavietę, nepriekaištingai sutvarkė Daukšaičių kaimo aplinką ir viešąsias erdves.

     Skirstantis į namus daukšaitiškiai džiaugėsi, galintys prisidėti savo darbu ir sumanymais, ir jautėsi ramiai, nes buvo atlikti visi numatyti darbai, o atvykę į šventę svečiai neabejotinai žvilgsniu ar geru žodžiu įvertins jų kilnius siekius.

 

Organizatorių nuotraukos:

 

Atnaujinta 15 birželio 26, Penktadienis 17:24

Paveikslėlių galerija

Susiję įrašai (pagal žymę)

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,