Mano Gargždai



Kovoje su kontrabanda visuomenės pagalba ypatingai svarbi

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Corbis nuotr. Asociatyvi Corbis nuotr.

     Siekdami spręsti šiai dienai itin aktualią kontrabandos problemą, Lietuvos valstybė ir verslas pradėjo socialinę iniciatyvą, skirtą mažinti visuomenės toleranciją nelegaliems tabako gaminiams. Šios iniciatyvos tikslas – parodyti, jog dėl kontrabandos ženkliai išauga nusikaltimų skaičius, nelegalių prekių pardavėjams visiškai nerūpi pirkėjo amžius, todėl kontrabandinių cigarečių lengvai gali įsigyti nepilnamečiai, kurie dažnai yra įtraukiami į nelegalią veiklą. Gyventojai raginami apie nusikalstamus atvejus pranešti policijai arba nelegalios prekybos „taškus" žymėti interneto svetainėje www.beseselio.lt.


     Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus teigimu, pastaraisiais metais imtasi daug naujų priemonių nelegaliai rinkai mažinti, tačiau, kol piliečiai nenustos toleruoti kontrabandinių gaminių, užsibrėžtus rezultatus pasiekti bus labai sudėtinga.


     „Kovos su nelegalia rinka priemonės kasmet stiprinamos. Pagaliau matome konkrečius rezultatus – kontrabandinių cigarečių kiekis, nors ir pamažu, bet mažėja. Visgi tik pakeitus visuomenės požiūrį į kontrabandą, galėsime džiaugtis siekiamu progresu", – sakė iniciatyvą palaikantis Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.


     Su nelegalių gaminių gabenimo problema kasdien susiduriančio Muitinės departamento generalinio direktoriaus pavaduotojo Vyganto Paigozino nuomone, sienų apsaugos stiprinimas, efektyvesnis teisėsaugos institucijų darbas gali ir, be abejo, įtakoja reiškinio mastų mažėjimą, tačiau ilgalaikių teigiamų pokyčių galima tikėtis tik augant visuomenės sąmoningumui.


     „Kol kontrabandiniai gaminiai nepraras paklausos šalyje – tol nusikaltėliai ieškos ir atras būdų, kaip iš to pasipelnyti. Todėl kiekvienas, prieš pirkdamas nelegalią prekę ar pasyviai toleruodamas vykdomas nelegalias veikas, privalo suvokti, kokią žalą daro sau ir aplinkiniams", – aiškino V. Paigozinas.


     Panašios nuomonės laikosi ir iniciatyvą palaikantis policijos generalinis komisaras Linas Pernavas. Jo įsitikinimu, kontrabanda yra tarsi užburtas ratas, iš kurio pasitraukti labai sunku. „Prekyba nelegaliais gaminiais yra vienas iš pirmųjų žingsnių rimtesnių nusikaltimų link. Žmogus, kuris nesuvokia, kad pirkdamas ar parduodamas kontrabandą daro nusikaltimą ir skriaudžia aplinkinius, tikėtina, jog ranka numos ir į sunkesnę nusikalstamą veiklą", – teigia policijos vadovas.


     Trečius metus prie iniciatyvos prisijungusios VŠĮ „Lietuva be šešėlio" vadovo Kęstučio Kupšio teigimu, žmonės noriai prisijungia prie kovos su kontrabanda – bet tam reikia nuolatinio raginimo. „Po kiekvienos iniciatyvos, skatinančios visuomenę kovoti su nelegaliais gaminiais, pastebime padidėjusį žmonių įsitraukimą interneto svetainėje www.beseselio.lt informuojant apie nelegalių gaminių įsigijimo vietas. Tai yra geras ženklas – tik norisi, jog tas sąmoningumas išliktų visiems laikams", – sakė K. Kupšys.


     Socialinės iniciatyvos partneriai – Lietuvos Respublikos Vyriausybė, Finansų ministerija, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Lietuvos muitinė, Lietuvos policija, Valstybinė mokesčių inspekcija, VŠĮ „Lietuva be šešėlio". Iniciatyva vykdoma Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje visose pagrindinėse žiniasklaidos priemonėse bei lauko reklamose ir tęsis iki metų pabaigos. Ją remia UAB „Philip Morris Baltic". Daugiau informacijos – www.beseselio.lt.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 404 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,