Mano Gargždai



Aptarė, kaip stiprinti Klaipėdos rajono turizmo potencialą

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Klaipėdos rajono turizmo tarybos nariai ant Kalniškės piliakalnio. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono turizmo tarybos nariai ant Kalniškės piliakalnio. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

     Praėjusį sekmadienį paminėta Pasaulinė turizmo diena. Klaipėdos rajono savivaldybė, per pastaruosius keletą metų įgyvendindama ambicingus projektus, ir toliau ieško būdų, kaip stiprinti turizmo potencialą. Tai aptarta Klaipėdos rajono turizmo tarybos posėdyje.


     Žinoma, kad viskas vyktų sklandžiai, būtini planavimo dokumentai. Būtent mūsų savivaldybė vienintelė Lietuvoje yra parengusi atskirą vidutinės trukmės turizmo plėtros planą iki 2020 metų, kurio nuosekliai laikosi ir siekia įgyvendinti.


     Piliakalniai

     Šiemet – didelis dėmesys rajono piliakalniams. Kalniškės piliakalnis ir iš jo atsiveriantys vaizdai traukia akį ir kviečia užsukti tiek gargždiškius, tiek miesto svečius, − todėl norisi, kad jis būtų dar įdomesnis ir patogiau pasiekiamas. Turizmo tarybos posėdyje svarstyta, kad Kalniškės piliakalnio sutvarkymui reiktų antro etapo, kuriame būtų suprojektuotas priėjimas į piliakalnio aikštelę nuo akmens ir nuo miesto pusės, iškirsta daugiau menkaverčių želdinių nuo kelio pusės ir kiti darbai.


     Taip pat įgyvendintas projektas, kurio metu prie 11 į Lietuvos kultūros vertybių registrą įtrauktų piliakalnių (Dovilų/Gedminų, Eketės, Gerduvėnų, Kalniškės/Gargždų/Anielino, Mockaičių/Šiuraičių, Norgėlų/Mataičių, Daukšaičių, Skomantų, Veiviržėnų/Vilkių, Vyskupiškių ir Žvaginių/Žadeikių piliakalnių) sukurta minimali smulkioji infrastruktūra: pastatyta 11 suoliukų ir šiukšliadėžių, 12 stendų su informacija apie piliakalnį, jo istoriją, gretimas gyvenvietes. Taip pat pastatyti 24 kelio ženklai – informacinės nuorodos į piliakalnius.


     Išleisti informaciniai leidiniai apie Klaipėdos rajono kultūros paveldo objektus, kuriuose taip pat pateikta tiksli informacija apie rajono piliakalnius.
Išvažiuojamajame Klaipėdos rajono savivaldybės turizmo tarybos posėdyje, kuriame dalyvavo šios tarybos pirmininkė mero pavaduotoja Rūta Cirtautaitė, mero pavaduotoja Violeta Riaukienė, Savivaldybės tarybos nariai, Savivaldybės tarybos nariai Regina Kernagienė, Andžela Šakinienė, Dainius Šatkus, Alfredas Šiaulys ir atsakingi Administracijos specialistai, lankytasi Kalniškės, Žvaginių ir Skomantų piliakalniuose, aptarta, kiek lėšų ir kokiais etapais dar reiktų skirti, kad piliakalniai taptų patrauklesni lankytojams, seniūnai pristatė, kokius aplinkos tvarkymo darbus atlieka ir kokių kyla problemų.


     Gargždų karjerai

     Vienas ambicingiausių Klaipėdos savivaldybės turizmo plėtros projektų – Gargždų pietinėje pusėje esančią 260 hektarų ploto teritoriją pritaikyti turizmui ir rekreacijai. Tai būtų unikalus projektas ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje, parodantis, kaip efektyviai galima panaudoti buvusią pramoninę zoną.


     Jei pavyks visa tai įgyvendinti − šioje teritorijoje vasaros sezono metu bus galima užsiimti vandenlenčių ir vandens slidžių sportu, o žiemą ant užšalusio vandens telkinio – snieglentėmis, pačiūžomis ar slidėmis. Tolimesniuose planuose – sujungti pavienius vandens telkinius į vieną, užpelkėjusius – išvalyti, sutvarkyti pakrantes. Taip pat įrengti paplūdimius su valčių prieplaukomis, liepteliais. Teritorijoje būtų nutiesti dviračių takai ir įrengta visa reikalinga infrastruktūra. Parkas būtų unikalioje, susisiekimui patogioje vietoje, visai šalia A1 magistralės.


     Dar iki 2016 m. bus sutvarkytos 2 maudyklos prie Dovilų karjero. Jau atlikti viešieji pirkimai. Rangovas įsipareigoja papildyti pakrantes smėliu, pastatyti persirengimo kabinas, suoliukus, šiukšlių dėžes, įrengti laužavietes, išvalyti pakrantes nuo nendrių ir krūmų. Šalia Dovilų paplūdimio norima įkurti šunų vedžiojimo ir maudymo aikštelę. Tikimasi, kad tokia atskira erdvė augintiniams bus populiari tarp šunų mylėtojų ir ateityje atsiras galimybė ją plėsti, įrengti specialų voljerą.


     Karklė

     Mūsų rajono 9 kilometrų pajūrio ruožas – unikalus gamtos kampelis, kuriame norima išsaugoti retas ir nykstančias augalų ir gyvūnų (paukščių) rūšis, tačiau iš visuomenės kyla poreikis tvarkyti šias teritorijas ir pritaikyti poilsiui ir turizmui. Todėl Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2015 m. rugsėjo 4 d. įsakymu Nr. AV-1782 sudaryta darbo grupė, kuriai pavesta išnagrinėti Karklės kaimo paplūdimių ir jų aplinkos pritaikymo turistiniams bei rekreaciniams poreikiams galimybę įrengiant šioje teritorijoje įregistruotus paplūdimius. Tikimasi, kad bus surastas kompromisas tarp saugomos teritorijos reikalavimų ir poreikių kultūringai ir patogiai ilsėtis.


     Drevernos infrastruktūros gerinimas

     Dreverna pritraukia vis daugiau turistų, ir prieplauka per pastaruosius metus ypač pagyvėjo Gargždų krašto muziejui įgyvendinus projektą ir pastačius apžvalgos bokštą. Dar pernai pastatytos 7 vėtrungės, suremontuotas (nauja žvyro danga) kelias ir aikštelė šalia Drevernos upės, pastatytas 1 informacinis stendas. Dreverna tampa tokia įdomi, kad sulaukta pasiūlymų dėl informacinių ženklų įrengimo nuo pat Klaipėdos, kadangi ne mūsų rajono gyventojams ne taip ir gerai žinoma, kaip į ją patekti.


     Planuojama plėsti vandens maršrutus, gaivinti laivybą Drevernos upe.


     Pamario turizmo klasteris

     Pamario turizmo klasteris – asociacija, jungianti 19 turizmo paslaugas teikiančių įmonių, įstaigų ir fizinių asmenų Klaipėdos ir Šilutės rajonuose.
Klasteris kviečia į unikalų turistų ir žvejų mėgėjų kraštą Lietuvoje, turintį išvystytas kokybiškas rekreacines ir vandens pramogas. Čia galima mėgautis ne tik romantišku poilsiu, pamario kultūros vertybėmis, pramoginiu plaukiojimu, galimybe pasigauti žuvį ar paskanauti žuvies patiekalų, bet ir ekstremaliais potyriais tramdant jėgos aitvarus, buriuojant bei dalyvaujant edukacinėse programose, kultūriniuose renginiuose.


     Parengtas ir kulinarinis vandens turizmo maršrutas „Žuvies kelias". Tai mažasis kruizas Kuršių mariomis, Karaliaus Vilhelmo kanalu, Drevernos ir Minijos upėmis, kurio metu bus galima grožėtis gamta, aplankyti turistų mėgstamas vietas, susipažinti su Pamario krašto kulinariniu žuvies paveldu, laivadirbyste, istorija, pramogauti ir tiesiog atsipūsti kaimo turizmo sodybose. Galima rinktis skirtingo ilgio, trukmės maršrutus.


     Pamatyti ir užfiksuoti tai, kas įdomu ir vertinga pažinti

     Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Strateginio planavimo ir investicijų skyrius 2015 m. birželio–liepos mėnesiais vykdė nuotraukų konkursą „Gargždų karjerų teritorija – šiandien ir vakar", kuriuo siekta atkreipti dėmesį į Gargždų karjerų ir jų apylinkių teritoriją, atrinktos nuotraukos, kurios bus naudojamos reprezentaciniuose leidiniuose, internetiniuose rajoną pristatančiuose puslapiuose.


     Mūsų rajonas – įdomus visais metų laikais, - Klaipėdos rajono turizmo taryba kviečia keliauti, atrasti, pažinti, ir prisidėti visus gyventojus savo pasiūlymais ir darbais, kad sulauktume dar daugiau svečių!

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 354 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,