Mano Gargždai



„Kas po to?“: Gargždų moksleiviai ateities iššūkius pasitiks drąsiau (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)
Renginio uždaryme skambėjo nuoširdūs plojimai organizatoriams – Rasai Syminaitei, Laurynui Rekašiui ir Vytautei Vilutytei. Dominykos Ambroževičiūtės nuotr. Renginio uždaryme skambėjo nuoširdūs plojimai organizatoriams – Rasai Syminaitei, Laurynui Rekašiui ir Vytautei Vilutytei. Dominykos Ambroževičiūtės nuotr.

„Kitais metais galėsite pakviesti...“, „Man labai patiko išbandyti virtualios realybės akinius“, „Šitas pranešimas buvo nerealus“, „Pagarba renginio organizatoriams ir pranešėjams“ – daugybė tokių ir panašių minčių sklandė tarp moksleivių, pranešėjų, mokytojų ir visų kitų šeštadienį dalyvavusių pirmą kartą Gargžduose vykusiame renginyje jaunimui „Kas po to?“. Organizatorių teigimu, susirinko apie 150 moksleivių, 5 įkvepiančius pranešimus tiesiogiai per Delfi.tv stebėjo beveik 200 žiūrovų, o įrašai „Youtube“ peržiūrėti jau daugiau nei 900 kartų.

 

28 pranešėjai – Gargždų mokyklas baigę absolventai – atvirai ir nuoširdžiai pristatė savo profesinį kelią ir darbo kasdienybę. Renginio dalyviai turėjo galimybę išgirsti įdomiausių skirtingų sričių jaunųjų profesionalų pasakojimų.

Dar renginio atidarymo metu viena „Kas po to?“ organizatorių – Rasa Syminaitė – akcentavo: „Čia neišgirsite sėkmės istorijų, nes kiekviena jų savo užkulisiuose turi labai daug nesėkmių. Čia yra tas šansas išgirsti tuos užkulisius“.

Viso renginio metu moksleiviai buvo raginami nebijoti klausti, konsultuotis, bendrauti, šiam tikslui buvo sukurti jaukūs kampeliai su sėdmaišiais. Kultūros centro fojė įkurtoje bendravimo ir pramogų zonoje moksleiviai turėjo galimybę susipažinti su „Robotikos mokyklos“ inovatyviais įrenginiais, „Technariumo“ įdomybėmis, pabendrauti su „Jaunimo linijos“ atstovais. Nusifotografuoti „gyvoje“ feisbuko sienoje, sužaisti profesinį „Twister“ žaidimą ir laimėti prizus kvietė naujienų portalas „Mano Gargždai“ ir laikraštis „Banga“.

 

Renginio akimirka. Dominykos Ambroževičiūtės nuotr.

 

Kiekvienas pranešėjas – vertas atskiros istorijos

Patirtimi ir įžvalgomis apie profesinį kelią dalinosi verslo, komunikacijos, menų, IT, socialinių mokslų, biomedicinos, fizinių mokslų, inžinerijos jaunieji profesionalai. Daugiausiai susidomėjimo sulaukė biomedicinos, verslo, komunikacijos, socialinių mokslų sričių pranešimai.

Susirinkusiuosius į inžinerijos srities zoną stebino mechanikos ir pramonės inžinieriaus Karolio Beniulio pasiekimai. Gargždiškis, dar būdamas studentas, įsteigė VGTU klubą „Alternatyvus transportas“ ir, subūręs komandą, pagamino pirmąjį Lietuvoje sportinį elektromobilį. Po studijų jis tapo Lietuvos elektromobilių asociacijos direktoriumi. Jaunasis išradėjas atskleidė, kad jam teko sugalvoti, kaip automatizuoti ne vieną procesą, dėl to įmonės pradėjo dirbti efektyviau ir sutaupė nemažai lėšų. Gargždiškis atviravo: „Svarbiausia – ne idėja, bet žinojimas, kaip ją įgyvendinti. Aš turiu daugybę idėjų, ateikite – pasidalinsiu“.

Apie darbo reklamos agentūroje „Milk“ specifiką pasakojo jau trejus metus įmonėje dirbanti Vytautė Vilutytė. Mergina atviravo, kad lengviausias kelias įsidarbinti reklamos agentūroje – atlikti praktiką. Darbdaviai pastebi kūrybingus ir tinkamus darbuotojus, taip atsitiko ir jos atveju – pasiūlymą dirbti ji gavo dar trečiame kurse. Merginos teigimu, darbas tokioje srityje reikalauja kūrybinių pastangų, susitapatinimo su reklamos objektu, tačiau yra įdomus, dinamiškas.

Vertingomis įžvalgomis pasidalino ir Giedrė Armalytė, portalo DELFI.LT sveikatos naujienų redaktorė. Mergina atviravo, kad žurnalisto darbas suteikia galimybę pasijusti svarbiam (pavyzdžiui, gali užduoti klausimus Prezidentei ar kt.), dovanoja daug pažinčių. Kita vertus, pasak žurnalistės, sparčiame pasaulyje naujienos turi mus pasiekti itin greitai, todėl darbas yra įtemptas. Klausytojams pasiteiravus apie straipsnių antraštes, Giedrė pripažino, kad intriguojančios antraštės greičiausiai nesikeis tol, kol turinys skaitytojams bus pasiekiamas nemokamai. Jos teigimu, viskas, ką ji gali padaryti kaip žurnalistė, – po kiekviena iš tokių antraščių pateikti itin kokybišką turinį, kad skaitytojas nesijaustų apgautas ir sužinotų vertingos informacijos.

Nebijoti klysti ir klausti savo pavyzdžiais įkvėpė savamokslis profesionalus video kūrėjas Saulius Balčiūnas. Jis atskleidė, kad save išbandė daugybėje veiklų: nuo muzikos (pianinas, mušamieji), fotografavimo ir filmavimo, ekstremalaus sporto iki savo verslo kūrimo. S.Balčiūno teigimu, reikia nebijoti konsultuotis su savo srities specialistais. Pavyzdžiui, jis video kūrimo klausimais drąsiai kreipėsi į šios srities profesionalą Tadą Vidmantą.

 

Norėtų, kad taptų tradiciniu

Renginio organizatoriai džiaugėsi, kad jų sumanymas pasiteisino – diena buvo naudinga visiems atvykusiems.

„Tikrai manau, kad su turėtais resursais (tiek laiko, tiek žmonių) padirbėjome puikiai, o diena buvo naudinga ir įdomi tiek ten dalyvavusiems žiūrovams, tiek pranešėjams. Labai nudžiugino pažintys su protingais, smalsiais, daug klausimų turėjusiais moksleiviais, tikiuosi jos atneš dar daugiau įdomių rezultatų“, – po renginio sakė jo koordinatorė R.Syminaitė.

Kita organizatorė – Vytautė Vilutytė – teigė, kad renginio koordinavimas buvo vertinga patirtis: „Šypsausi prisiminusi renginį: tiek įdomius pranešimus, tiek labai tikslingus dalyvių klausimus, tiek nesklandumus ir streso minutes. Buvo daug gerų pamokų vienoje vietoje – ir mintis galvoje persidėliojau, ir labiau save pažinau, ir ateityje „nenumatytų dalykų“ tikrai bus mažiau“.

R.Syminaitė  neslėpė, kad norėtų, jog renginys taptų tradiciniu, tačiau pasakyti, ar ir kitais metais bus tęsinys, dar negalėjo: „Subūrėme įvairių sričių aktyvius gargždiškius ir manau, kad galime tikėtis iniciatyvų – moksleiviams ir ne tik. Nesisaviname renginio autorystės, todėl, jeigu kažkas norėtų inicijuoti panašų ar tokį patį renginį, labai apsidžiaugčiau ir mielai prisidėčiau. Ar organizuosime patys tokį pat renginį kitąmet – pažiūrėsime“.

Nors tikėtasi sulaukti daugiau moksleivių, organizatoriai džiaugiasi, kad projektas turi tęstinumą – pagrindinių pranešėjų įrašus galima peržiūrėti „Youtube“, taip pat buvo filmuojami ir atskirų erdvių susitikimai. Juos kiek vėliau galės pamatyti visi norintys – įrašais bus pasidalinta su mokyklomis, bibliotekomis.

 

Bendrai veiklai – klubas

Po renginio organizuotame pranešėjų ir organizatorių susitikime žengtas dar vienas žingsnis – inicijuotas „Gargždų Alumni“ klubo sukūrimas. Socialinė platforma cityalumni.lt, kurioje kitą savaitę planuojama užregistruoti ir „Gargždų Alumni“, yra skirta suvienyti iš to paties miestelio kilusius asmenis bendrai veiklai gimtojo miesto labui. Klubo subūrimą paskatino vienas iš renginio organizatorių – Laurynas Rekašius, kuris yra Pasaulio ekonomikos forumo jaunimo bendruomenės „Global Shapers“ narys. Prie neformalios organizacijos galės prisijungti visi veiklūs iš savo miesto išvykę, tačiau jam neabejingi žmonės, norintys bendrauti, kurti, veikti kartu.

 

Pagrindinėje salėje vykusius pranešimus galite peržiūrėti ČIA:

 

Renginio „Kas po to?“ akimirkos – Dominykos Ambroževičiūtės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 469 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,