Mano Gargždai



Knygas rekomenduoja „Vaivorykštės“ gimnazistės

Įvertinkite šį įrašą
(6 balsai)
Knygų viršeliai. Knygų viršeliai.

Tęsiame rubriką „Dalinuosi“. Mintimis apie programinę grožinę literatūrą dalinasi „Vaivorykštės“ gimnazistės Julija Antanavičiūtė ir Kornelija Mažionytė.

 

Neišsigąskite, jei skaitydami staiga tapsite kažkuo kitu…

Vincas Mykolaitis – Putinas XX a. I pusės lietuvių rašytojas, kunigas. Jo kūryboje akcentuojami stiprūs žmogaus išgyvenimai. Regis, autoriaus tikslas – susitelkti į savo sielos gelmes ir kurti ne tai, kas akcentuojama regimajame pasaulyje, bet atsižvelgti į dvasinio pasaulio įvairovę.

Kaip ir rašytojui V. Mykolaičiui – Putinui, taip ir man gyvenime daug įtakos turi gamta, jos žavesys, todėl ir pasirinkau rekomenduoti knygą „Altorių šešėly‘‘. Gamtos glėbys padeda personažui svarstyti, analizuoti jo painius vidinius išgyvenimus. Šis kūrinys gana sunkaus turinio ir savitos raiškos, nes skaitydamas jautiesi taip, tarsi susitapatini su pagrindiniu veikėju Liudu Vasariu: jo mintys nejučia tampa tavomis, patiri išgyvenimų, kurie yra be galo keblūs, painūs.   Tačiau, nors ir sunkaus turinio knyga, bet pagrindinio veikėjo meilės jausmai, gamtos grožio aprašymas leidžia mėgautis šiuo psichologiniu romanu.

Man buvo gera paimti į rankas knygą „Altorių šešėly‘‘, manau, buvo verta ir naudinga. Siūlau tai išgyventi ir Jums.

Julija Antanavičiūtė, Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazistė

 

Skaitytojas turi gebėti atsirinkti

Lietuvių literatūroje gausu įdomių rašytojų. Jų kūriniai yra įvairių žanrų bei stilių, tik pats skaitytojas gali atsirinkti, kas jam patiko ir sukėlė gerų jausmų, o kas nelabai sužavėjo.   Perskaičiusi ne vieną tekstą galiu teigti, jog man labiausiai įsiminė J. Tumo - Vaižganto apysaka „Dėdės ir dėdienės“. Kadangi rašytojas pasižymėjo drąsumu, nuoširdumu, iškalbingumu bei atvirumu, jo kūriniuose aprašomos paprastos, bet turtingą dvasinį pasaulį turinčios asmenybės.

Tai, be abejo, dominuoja ir kūrinyje „Dėdės ir dėdienės“. Pagrindinis personažas Mykoliukas yra paprastas žmogus – atlieka baudžiavą, niekada nesiskundžia ir nepyksta. Tačiau autoriui pavyko apysakoje perteikti ir kitą Mykoliuko asmenybės dalį. Dosnumas, darbštumas, meilė muzikai bei gamtai šį personažą padaro ypatingą.

Taigi, siūlyčiau perskaityti J. Tumo - Vaižganto apysaką „Dėdės ir dėdienės“, kadangi ji skatina turtinti dvasinį pasaulį, mylėti ir puoselėti gamtą bei apie žmogų nesusidaryti nuomonės vien tik jį pamačius, nes dažniausiai išvaizda būna apgaulinga.

Kornelija Mažionytė, Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazistė      

 

Norite pasidalinti įžvalgomis apie savo perskaitytą knygą? Atsiliepimus siųskite el.paštu ir jie bus publikuojami rubrikoje „Dalinuosi“.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 134 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,