Mano Gargždai



Hemingvėjaus „Senis ir jūra“ - vertybių šaltinis

Įvertinkite šį įrašą
(4 balsai)

    Ernestas Mileris Hemingvėjus (1899 - 1961 m.) – žymus XX a. amerikiečių romanistas ir novelistas, trumpų istorijų rašytojas. Į literatūrą atėjo kaip vienas žymiausių vadinamosios „prarastosios kartos" atstovų. E. Hemingvėjus rašė objektyviai ir glaustai, jo kalba santūri ir lakoniška, mintis neužbaigta, paslėpta, savitas jo prozos stilius. Apysaka „Senis ir jūra" parašyta Kuboje 1951 m. Tai vienas paskutinių meninių Hemingvėjaus kūrinių. Ši knyga lėmė, kad 1954 m. E. Hemingvėjui buvo įteikta Nobelio literatūros premija.


    Knygoje pasakojama apie seną žvejį, vardu Santjagas, kuris jau aštuoniasdešimt keturias dienas nepagavo nė vienos žuvies. Pagaliau vieną rytą jam užkimba milžiniška žuvis, kuri nutempia senio valtelę tolyn į jūrą. Taip senis jūroje praleidžia tris dienas, jis daug mąsto, galvoja apie savo gyvenimą, apie nepasiduodančią žuvį ir norą ją sužvejoti. Santjagui grįžtant namo, jo laivelį vienas po kito užpuola rykliai, nors senis stengiasi iš visų jėgų nuo jų atsiginti, tačiau rykliai vis vien suėda jo laimikį.
    Knygoje aprašomas žmogaus fizinis ir moralinis patvarumas, senio vidinė kova su savimi, kova su savo pervargusiu kūnu, savęs įtikinimas. Apysaka gali būti suvokta dviprasmiškai; tiesiogine prasme vaizduojamas žmogaus susirėmimas su gamtos jėgomis, bejėgiškumas prieš gamtos stichijas, o perkeltine prasme vaizduojamas moralinis konfliktas: žmogus visuomet kovoja su priešiškomis jėgomis, nesvarbu, ar tai gamtos stichija, ar visuomenės gyvenimas, o tai leidžia pasireikšti žmogaus drąsai, ištvermei ir pasitikėjimui savimi.
    Hemingvėjaus kūryba vertinama, nes pabaigoje rašytojas akcentuoja Santjago moralinę pergalę: „Žmogus sutvertas ne pralaimėti. Žmogų galima sunaikinti, tačiau nugalėti jo neįmanoma." Ir po šio nutikimo senis iškelia sau klausimą: „Bet kas gi mane nugalėjo?" Taip rašytojas priverčia skaitytoją mąstyti apie jo knygą net perskaičius ją.

    Taigi, siūlau perskaityti šią knygą visiems, ypač jaunimui, todėl kad „Senis ir jūra" yra puikus vertybių šaltinis bei savęs nagrinėjimo šaltinis, o tai padės ne tik rašant rašinius ir pastraipas, bet ir gyvenant kasdien, kuriant savąjį moto.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 426 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,