Mano Gargždai



Klasika visada madinga

Įvertinkite šį įrašą
(7 balsai)
Asociatyvi Pexels nuotrauka. Asociatyvi Pexels nuotrauka.

Rubrikoje „Dalinuosi“ mintimis apie Jono Biliūno kūrybą dalinasi „Vaivorykštės“ gimnazistė Areta Šeškaitė.

 

Jonas Biliūnas – rašytojas klasikas: ne tik asmeniniu pavyzdžiu, bet ir tekstais deklaruoja moralines vertybes – jo kūryba paveikė ištisų kartų mąstymą. Prozininko apsakymai yra didaktiški, realistiški, nagrinėja tragiškus išgyvenimus, tačiau leidžia tikėti – gėris triumfuos.

Mano mėgstamiausias autoriaus apsakymas, turbūt daugeliui žinomas – „Kliudžiau“, būtent jį rekomenduoju visiems perskaityti. Pirmiausia, šis pasakojimas - tarsi vidinis dialogas, tekste gausu daugtaškių, todėl bet koks pasakymas yra suvokiamas priklausomai nuo skaitytojo. „Tai buvo nedidelė balta katytė. Jos menkas suliesėjęs kūnelis visas drebėjo nuo šalčio ir baimės; jos plaukai sustirę ir pasišiaušę.“ Būtent šia citata rašytojas sukelia neapsakomą gailestį menkam padarėliui, o už kelių minučių katytė yra nušaunama. Iš karto po žiauraus nusikaltimo pagrindinis veikėjas pajuto šaltį, skausmą savo krūtinėje ir suprato, kad tai buvo lemtingas šūvis, kuris paliks graužaties žaizdą, skausmą jo širdyje – daugiau netinkamai nebus pasielgta.

Taigi, Jono Biliūno apsakymą „Kliudžiau“ yra privaloma perskaityti kiekvienam, kadangi jis netiesiogiai moko skaitytoją jautrumo, atgailos, žadina sąžinę bei atsakomybę, už savo poelgius.

 

Norite pasidalinti įžvalgomis apie savo perskaitytą knygą? Atsiliepimus siųskite el.paštu ir jie bus publikuojami rubrikoje „Dalinuosi“.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 344 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,