Mano Gargždai



Prasidėjo pasaulinė supratimo apie antibiotikus savaitė

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi pexels.com nuotr. Asociatyvi pexels.com nuotr.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) informuoja apie antrus metus iš eilės Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) skelbiamą pasaulinę supratimo apie antibiotikus savaitę, kurios šių metų šūkis „Antibiotikus vartok atsakingai!“.

 

Supratimo apie antibiotikus savaitės (lapkričio 14-20 d.) kampanija siekiama šviesti visuomenę apie didėjantį atsparumą antibiotikams ir atkreipti į šią problemą tiek visuomenės, tiek sveikatos priežiūros darbuotojų ir sveikatos politikų atstovų dėmesį.

Šūkis „Antibiotikus vartok atsakingai!“ pažymi, jog antibiotikai yra brangus išteklius, kuris turi būti išsaugotas ir naudojamas bakterinėms infekcijoms gydyti, kai juos paskiria gydytojas. Antibiotikais neturi būti dalijamasi, privaloma suvartoti pilną paskirtą dozę, kuri reikalinga ligai įveikti. Jie negali būti laikomi ateičiai, naudojami šių medikamentų likučiai.

„Prisidedame prie pasaulinės kampanijos ir raginame medikus šviesti visuomenę apie antibiotikus ir atsakingą jų vartojimą, atsakingai skirti antibiotikų pacientams, nes dėl neteisingo jų vartojimo vystosi antimikrobinis atsparumas ir antibiotikai tampa neveiksmingi“, - sakė ULAC direktorius prof. Saulius Čaplinskas. Visą kreipimosi į medikus tekstą rasite čia.

 

PSO kampanijos „Antibiotikus vartok atsakingai!“ tikslai:

- Pripažinti, kad atsparumas antibiotikams yra pasaulinė sveikatos problema.

- Didinti informuotumą apie poreikį saugoti antibiotikus tinkamai juos naudojant.

- Didinti žmonių ir gyvūnų sveikatos, žemės ūkio specialistų bei vyriausybių vaidmenį sprendžiant atsparumo antibiotikams problemą.

- Skatinti ir keisti elgesį, skleidžiant žinią, kad paprasti veiksmai gali padaryti didelį poveikį.

    

Atkreipdama dėmesį į atsparumo problemą, PSO pateikia svarbiausią žinią:

1. Šiandien atsparumas antibiotikams yra viena didžiausių pasaulio sveikatos grėsmių, keliančių iššūkius sveikatos, maisto saugos, technologijų plėtros srityse, galinčių turėti įtakos visiems (bet kokio amžiaus žmonėms, bet kurioje šalyje).

2. Visame pasaulyje bakterijos tampa atsparios antibiotikams, naudojamiems infekcinių ligų gydymui, todėl tikėtinas ilgesnis ligos gydymas ir didesnis mirčių skaičius. Netinkamas antibiotikų vartojimas procesą paspartina.

 

Pasaulinė atsparumo antibiotikams krizė yra daugelio veiksnių rezultatas:

- Netinkamo antibiotikų parinkimo ir paskyrimo.

- Netinkamo antibiotikų vartojimo.

- Nekontroliuojamo antibiotikų naudojimo gyvulininkystėje, žuvininkystėje, augalininkystėje.

- Naujai kuriamų antibiotikų trūkumo.

- Prastos infekcijų kontrolės ligoninėse, gyvulininkystės ūkiuose.

- Netinkamo nuotekų šalinimo.

 

1. Be atitinkamų veiksmų pasaulis gali atsidurti amžiuje „po antibiotikų eros", kuriame paplitusios infekcijos ir nedidelės traumos sėkmingai gydytos dešimtmečius, gali vėl tapti mirtinos.

2. Be veiksmingų antibiotikų didėja sąrašas sunkiau gydomų infekcijų, pvz., pneumonija, tuberkuliozė, sepsis, gonorėja ir kt. Veiksmingi antibiotikai taip pat būtini sergančių gyvūnų gydymui, maisto saugai.

3. Antibiotikai yra brangus išteklius ir negali būti laikomi savaime suprantamu dalyku. Jie išgydo infekcijas ir išgelbsti milijonus gyvybių. Todėl būtinas visuotinas elgesio pokytis, kad būtų išsaugotas jų efektyvumas.

4. Dar ne vėlu sumažinti atsparumo antibiotikams poveikį. Visi privalome išsaugoti antibiotikų veiksmingumą, užkertant kelią infekcijų plitimui, keičiant antibiotikų paskyrimo ir vartojimo elgesį.

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 271 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,