Mano Gargždai



Klaipėdos rajone – daugiau pagalbos ir paslaugų pagyvenusiems ir neįgaliesiems

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr. Asociatyvi Simos Ulvikienės nuotr.

Žiemai jau beldžiantis į langus, Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikienė pasakoja apie tai, kaip stengiamasi palengvinti gyvenimą žmonėms, kuriems itin reikia žmogiškos šilumos, visuomenės  pagalbos ir globos – mūsų senoliams ir neįgaliesiems.

 

Šią savaitę Endriejavo parapijos pagyvenusių žmonių dienos centras paminėjo pirmųjų veiklos metų sukaktį. Ką per šiuos metus pavyko nuveikti?

Pavyko įgyvendinti svarbiausią tikslą – suteikti senyvo amžiaus žmonėms galimybę nuspalvinti savo gyvenimą naujomis, ryškiomis spalvomis.  Anksčiau Endriejavo, Judrėnų ir Veiviržėnų seniūnijų gyventojai neturėjo galimybės pasinaudoti dienos socialinės globos paslaugomis bendruomenėje, nes šias paslaugas iki šiol teikė tik Gargžduose ir Priekulėje esančios įstaigos, esančios toli nuo minėtų seniūnijų.

Endriejavo miestelio, Judrėnų bei Veiviržėnų seniūnijų gyventojai susidurdavo su problema, kai darbingo amžiaus šeimos narys privalėdavo likti namuose prižiūrėti senyvo amžiaus asmens. Dabar,  šalia esant dienos socialinės globos centrui, dalis seniūnijų gyventojų gali grįžti į darbo rinką, o senoliai ilgiau išlaiko ryšį su artimaisiais bei savo bendruomene, nes lieka gyventi savo aplinkoje, nutolindami būtinybę naudotis stacionaria globos įstaiga.

Savivaldybė centro veiklai skiria po 13 tūkst. 902 eurus kasmet patalpų šildymui ir kitoms komunalinėms paslaugoms bei darbuotojų atlyginimams. Lėšų skiriama 2 etatams išlaikyti, kurie padalinti 4 darbuotojams. Centras dirba apie 4 valandas per dieną. Ši senjorams antraisiais namais tapusi įstaiga įkurta Endriejavo parapijos iniciatyva, skatinant rajono Savivaldybei, pagal projektą gavus Europos Sąjungos paramą (apie 87 tūkst. eurų). Pastato fasadinėms sienoms apšiltinti lėšų skyrė Savivaldybė.

 

Ar daug senyvo amžiaus žmonių naudojasi centro paslaugomis?

Jei prieš steigiant centrą ir buvo baimintasi, kad nesusirinks 20 senolių, kurie norėtų dalyvauti dienos centre organizuojamose veiklose, tai šių baimių jau nėra, nes šiuo metu paslaugomis naudojasi jau 44 pagyvenę žmonės. Iš tiesų mūsų senjorų iniciatyvumas, energija, noras veikti, bendrauti, būti bendruomenės dalimi kelia pasigerėjimą, todėl tikiu, kad šis dienos centras gyvuos dar daugybę metų.

Šiame dienos centre yra teikiamos sociokultūrinės ir socialinių įgūdžių ugdymo ir palaikymo paslaugos. Sociokultūrinės paslaugos – tai laisvalaikio organizavimas, kuriuo siekiama mažinti socialinę atskirtį, aktyvinti bendruomenę. Tai reiškia, kad žmonės gali bendrauti, dalyvauti grupinio socialinio darbo užsiėmimuose, užsiimti mėgstama veikla, pavyzdžiui, piešti, megzti, kurti rankdarbius, žaisti stalo žaidimus. Socialinių įgūdžių ir palaikymo paslaugos padeda senoliams palaikyti ir atstatyti savarankiškumą, atliekant įvairias visuomeniniame ar asmeniniame gyvenime reikalingas funkcijas.

 

Priekulės socialinių paslaugų centre jau pradėtas vykdyti projektas „Integrali pagalba į namus“. Kaip šis projektas prisidės prie neįgalių žmonių gyvenimo sąlygų gerinimo?

Svarbu paminėti, kad šio projekto tikslas ne tik suteikti integralią pagalbą (socialinę globą ar slaugą) namuose neįgaliems vaikams, neįgaliems darbingo amžiaus ir senyvo amžiaus asmenims, bet ir teikti konsultacinę pagalbą jų šeimų nariams. Ne paslaptis, kad žmonės, prižiūrintys neįgaliuosius patiria daug streso, todėl jiems bus teikiama psichologinė pagalba, specialistai juos mokys prižiūrėti, slaugyti neįgalius artimuosius. Neįgaliesiems bus teikiama pagalba atliekant namų ruošos darbus, bus teikiamos slaugos, reabilitacijos paslaugos, t. y. perrišamos žaizdos, kineziterapijos užsiėmimai, pragulų profilaktika ir kt. Tai reiškia, kad integrali pagalba bus teikiama visai šeimai.

Projektas neseniai pradėtas vykdyti. Pirmaisiais projekto mėnesiais vykdomi pasiruošimo darbai: vyksta viešieji pirkimai (automobilių, įrangos ir slaugos priemonių, kvalifikacijos kėlimo mokymų pirkimas), sveikatos priežiūros specialistų, socialinių paslaugų srities darbuotojų, psichologo paieškos, kiti parengiamieji darbai. Projekto įgyvendinimo laikotarpiu bus suburtos 2 mobilios komandos, kurios integralią pagalbą teiks ne mažiau kaip 20 asmenų, kuriems nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis. Specialistų komandos bus aprūpintos 2 automobiliais, slaugos įranga ir įrenginiais, pritaikytais darbui su klientais. Integralią pagalbą 1 asmeniui numatoma teikti iki 4,5 val. per dieną iki 5 dienų per savaitę. Mobilios komandos paslaugas teiks 30 mėnesių, planuojama veiklą pradėti nuo 2017 m. kovo 1 d.

Klaipėdos rajone socialinės globos paslaugas asmens namuose teikia Klaipėdos rajono paramos šeimai centras. Mobilios komandos stengsis suteikti pagalbą ten, kur jos nebuvo ar ji buvo sunkiai pasiekiama, pvz. Sendvario seniūnijoje. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija Priekulės socialinių paslaugų centrui, t. y. 2 mobilioms komandoms, skyrė 156 tūkst. eurų projekto įgyvendinimo laikotarpiui. Klaipėdos rajono savivaldybė skiria lėšų įsteigti 11,5 etatų. Taigi, nuo kovo mėnesio darbą turėtų pradėti 10 naujų individualios priežiūros personalo darbuotojų/slaugytojo padėjėjų, socialinis darbuotojas ir psichologas, kuris dirbs puse etato. Tam skirta daugiau nei 78 tūkst. eurų savivaldybės biudžeto lėšų per metus. Manau, kad tokių paslaugų, pagalbos prieinamumas yra raktas į fiziškai ir psichologiškai sveikesnę visuomenę.

 

Ko norėtumėte palinkėti mūsų rajono senoliams, neįgaliesiems, socialiniams darbuotojams?

Visų pirma norėčiau padėkoti visiems darbuotojams, kurie nėra abejingi pagyvenusių žmonių problemoms, kuriems rūpi mūsų rajono neįgalieji. Nuoširdus atsidavimas savo darbui lemia tai, kad sąlygos rajone gyvenantiems senjorams bei neįgaliesiems ir jų šeimoms gerėja. Svarbiausia nepritrūkti žmogiškos šilumos, atjautos, supratimo ir kantrybės.

Mūsų rajono pagyvenusiais žmonėmis galime tik džiaugtis ir didžiuotis – jie nepaprastai veiklūs, iniciatyvūs – tikri visuomenės šviesuliai, buriantys bendruomenę. Lieka tik palinkėti nepritrūkti energijos, užsidegimo ir idėjų, kaip praskaidrinti kasdienybę. Iš rajono neįgaliųjų ir jų šeimų visi galime pasimokyti dvasios stiprybės ir vienybės. Norisi visiems palinkėti stiprybės bei neprarasti žmogiškojo ryšio su šeima, bendruomene.

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 225 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,