Mano Gargždai



Įsigaliojo nauja tvarka už atliekų išvežimą

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr. Asociatyvi redakcijos archyvo nuotr.

Kartu su Naujaisiais metais Klaipėdos rajone įsigaliojo ir nauja rinkliavos už atliekų išvežimą bei tvarkymą apskaičiavimo sistema.

 

Klaipėdos rajono savivaldybė paisydama Aplinkos ministerijos rekomendacijos jau nuo 2017-ųjų pradžios įvedė dvinarę rinkliavą – pastovų dydį, skirtą padengti nuolatinėms išlaidoms, ir kintamą, kuris priklausys nuo to, kiek kartų bus ištuštinami buitinių atliekų konteineriai. Teigiama, kad dėl to daugeliu atvejų rinkliava sumažės.

 

Šiukšlinsi mažiau – sutaupysi

Pasak rinkliavą administruojančios VšĮ „Gargždų švara“ direktoriaus Rimanto Martinkaus, šiemet visi gyventojai gaus pranešimus apie rinkliavą, kurioje bus įskaičiuoti minimalūs privalomi konteinerių ištuštinimai – Gargžduose ir Priekulėje esančioms individualių namų valdoms nustatyti 2 kartai per mėnesį, kaime – 1 kartas per mėnesį, prie daugiabučių stovintiems konteineriams – 8 kartai per mėnesį.

„Visgi individualius namus aptarnaujantys šiukšliavežiai važiuos ir toliau kaip įprastai – mieste kartą per savaitę, o kaime – kas antrą savaitę. Tačiau gyventojai turi atsiminti, kad jei kaskart ir naudosis jų paslaugomis, tai 2018-aisiais gaus mokėti didesnę rinkliavą, nes konteineriai jau yra pažymėti specialiais lipdukais ir kiekvienas jo papildomas pakėlimas bus fiksuojamas bei papildomai apmokestinamas“, – aiškino R. Martinkus.

Individualaus 0,24 kub. m konteinerio ištuštinimas yra įkainotas 80 centų. Pastovioji metinės rinkliavos dalis mieste esančio individualaus namo savininkui siekia 45, kaime – 34 Eur.

„Pastovioji dalis kaime yra mažesnė, nes yra priimta traktuoti, jog kaimiškoje vietoje kur kas daugiau atliekų susitvarko patys žmonės – ir žaliųjų, ir stambiagabaričių“, – sakė R. Martinkus.

Pokalbininkas akcentavo, kad individualūs plastiko ir popieriaus bei stiklo konteineriai bus tuštinami nemokamai. Be to, nuo šiol kaime bent jau kol kas tai bus daroma du kartus per mėnesį, o ne kartą kaip iki šiol. Stiklas ir toliau bus išvežamas kartą per mėnesį.

„Esminis tokių pasikeitimų tikslas – finansiškai skatinti žmones kuo daugiau rūšiuoti. Jei anksčiau atliekų vežėjai surinkdavo ir prie perpildytų individualių konteinerių pastatytus šiukšlių maišus, dabar tai nebus daroma – dar spręsime, ar toks šiukšlių maišas bus paliekamas kitam išvežimui, ar bus priskaičiuojamas kaip papildomas konteinerio ištuštinimas. Buvo tokių netoli Klaipėdos esančių vietų, kur žmonės buvo užsisakę papildomą atliekų vežimą ir šiukšliavežiai čia atvykdavo kas savaitę. Dabar taip jau nebebus, tačiau visiems pageidavusiems mes paskyrėme po papildomą konteinerį. Už jo ištuštinimą taip pat jau reikės sumokėti papildomai“, – sakė „Gargždų švaros“ direktorius.

 

Daugiabučiai – solidariai

Pastovioji metinės rinkliavos dalis mieste esančio buto savininkui sudarys 37 Eur. Prie daugiabučio esančio 1,1 kub. m konteinerio ištuštinimas yra įkainotas 4,8 Eur.

R. Martinkus aiškino, kad yra numatyta, jog ateityje kiekvienas miesto daugiabutis turės savo atskiras konteinerių aikšteles. Kol to nėra, buvo nutarta visą mieste esančių konteinerių skaičių ir išlaidas jų ištuštinimui solidariai išdalinti visiems patalpų savininkams. „Gargždų švaros“ direktorius tikina, kad tokia naujoji tvarka rinkliavos tikrai nepadidins. Anot įstaigos skaičiavimų, mieste esančio buto savininkas už atliekų tvarkymą šiemet mokės 56,2 Eur (pernai buvo 59 Eur).

„Tvarka nauja, šie metai parodys, ar bus pliusinis, ar minusinis variantas. Jei atsirastų daugiabutis, kuris savo lėšomis ir iniciatyva įsirengtų atskirą konteinerių aikštelę, jį iškart „išimtume“ iš sistemos ir skaičiuotume pagal faktinį konteinerių ištuštinimo skaičių“, – sakė direktorius.

R. Martinkus neatmetė galimybės, kad gali atsirasti piktnaudžiautojų, kurie bandys savo atliekomis pildyti prie daugiabučių Gargžduose ir Priekulėje stovinčius konteinerius. Tad įtartinas vietas ketinama stebėti.

„Manau, kad ir patys daugiabučių gyventojai dabar bus suinteresuoti bei stebės, ar svetimi nesinaudoja jų konteineriais. Atokesnius konteinerius ar vietas, kuriose bus fiksuojamas atliekų pagausėjimas, stebėsime ir patys. Galvojame ir apie galimybę kai kur įrengti vaizdo kameras“, – sakė R. Martinkus.

 

Rinkliava miesto individualių namų valdoms

2016 m. išvežama kas savaitę – 78 Eur

2017 m. išvežama kas savaitę – 83,4 Eur

2017 m. išvežama kas antrą savaitę – 64,2 Eur

 

Rinkliava kaimo individualių namų valdoms

2016 m. išvežama kas antrą savaitę – 55 Eur

2017 m. išvežama kas antrą savaitę – 53,2 Eur

2017 m. išvežama kartą per mėnesį – 43,6 Eur

 

VEdid WWW

 

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 382 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,