Mano Gargždai



Krentant gausiam sniegui prisiminti Laisvės gynėjai (fotogalerija)

Įvertinkite šį įrašą
(3 balsai)
Sandros Vaičienės nuotr. Sandros Vaičienės nuotr.

Sausio 13-ąją – Laisvės gynėjų dieną – simboliškai uždegdami žibintus, žvakes, laužus ir taip prisimindami, tuos, kurie iškovojo Lietuvos laisvę, minėjo daugelis Klaipėdos rajono gyvenviečių.

 

Penktadienio vakarą, iš dangaus byrant gausiam sniegui, saujelė gyventojų susirinko ir į Gargždų Savivaldybės aikštę. Čia atsinešti ir įžiebti žibintus – tautos laisvės simbolius – pakvietė Gargždų kultūros centras.

Akcijoje dalyvavusiems žodį tarė Klaipėdos rajono meras Vaclovas Dačkauskas, Seimo narys Petras Gražulis. Prisiminimais dalinosi ir buvęs Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos–Atkuriamojo Seimo narys, Nepriklausomybės Akto signataras Eugenijus Gentvilas, kartu su kolegomis buvęs Parlamente ir laukęs galimo sovietų kariuomenės šturmo.

„Kaip pavyko nusiraminti? Mes tiesiog supratome: ką galėjome, tą padarėme. Mums nebuvo kilę abejonės, kad po Televizijos bokšto šturmo, bus šturmuojamas ir Parlamentas. Taip neįvyko tik žmonių, kurie buvo apsupę jį dėka, matyt sovietų pajėgos išsigando tūkstantinių aukų. Kai pagalvoji apie savo vidinį nusiteikimą: valstybė atkurta ir jeigu reikalinga auka, nieko kito nebelieka. Tokia lemtis, toks likimas“, – savo išgyvenimus per kruvinus 1991 metų sausio 13-osios įvykius prisiminė E. Gentvilas.

Sausio 13-ąją per taikų Lietuvos gyventojų pasipriešinimą Sovietų Sąjungos agresijai ir bandymui perimti strategiškai svarbių objektų kontrolę žuvo 14 piliečių, daugiau kaip 600 žmonių buvo sužeisti.

 

Laisvės gynėjų dienos minėjimo Gargžduose akimirkos – Sandros Vaičienės nuotraukose:

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 302 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,