Mano Gargždai



Vartotojai turi justi realią lengvatų naudą

Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)
Asociatyvi Pixabay nuotr. Asociatyvi Pixabay nuotr.

Mažinamų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifų mėsai ir kitiems būtiniesiems maisto produktams naudą turėtų justi jų vartotojai – tokią poziciją šiandien posėdyje palaikė Vyriausybė, nepritardama Seimo narių teiktiems, su šia lengvata susijusiems siūlymams. Pasak vertinimą atlikusios Finansų ministerijos, lengvata maisto produktų kainoms reikšmingo poveikio nepadarytų arba kainų sumažėjimas būtų trumpalaikis. Be to, tai galėtų turėti neigiamos įtakos viešųjų finansų stabilumui.

 

Svarstant siūlymus pabrėžta, kad siekdama užtikrinti tik socialiai teisingas ir galutiniam vartotojui naudą kuriančias lengvatas, 17-oji Vyriausybė ne tik ribos naujų PVM lengvatų atsiradimą, bet įvertins ir šiuo metu taikomų tikslingumą.

Ministrų kabineto nariai pastebėjo, kad siūlymas nustatyti lengvatinį 5 proc. PVM tarifą šviežiai atšaldytai mėsai ir šviežiai tvenkiniuose išaugintai žuviai kurtų palankesnes sąlygas verslui. Tuo metu, vartotojai, kurie turėtų būti pagrindiniai tokios lengvatos naudos gavėjai, jos nejaustų. Be to, suabejota, kad vartojimas, sumažinus PVM tarifą, išaugtų tiek, kad būtų kompensuotos negautos valstybės pajamos – apie 43 mln. eurų.

Vyriausybė taip pat nepritarė siūlymui taikyti 5 proc. PVM tarifą būtiniausių maisto produktų krepšeliui: duonai, miltams, makaronams, kruopoms, pienui, kefyrui, sviestui, šviežiai mėsai, šviežiai žuviai, aliejui, daržovėms, vaisiams, cukrui. Toks pat sprendimas priimtas dėl siūlyto 5 proc. PVM tarifo būtiniausių maisto produktų krepšeliui pagal Žemės ūkio ministerijos sudarytąjį sąrašą. Skaičiuojama, kad jei kovą Seimas šiems siūlymams pritartų, valstybės biudžetas galėtų netekti apie 135 mln. eurų pajamų.

Praktika rodo, kad prekės ir paslaugos, kurioms PVM tarifas sumažinamas, nepinga tiek, kiek mažėja pati lengvata. Pavyzdžiui, Finansų ministerijos duomenimis, nuo 2013 m. taikomas lengvatinis 9 proc. PVM laikraščiams ir žurnalams vartotojams naudos neatnešė – jų kainos per vienerius metus padidėjo 1,7 proc., per ketverius – 36,8 proc.

Be to, kritiškai įvertinta ir nuomonė, kad PVM tarifų skirtumai yra pagrindinis veiksnys, lemiantis Lietuvos gyventojų pasirinkimą apsipirkti Lenkijoje. Finansų ministerijos duomenimis, daugiausiai kaimyninėje šalyje lietuviai įsigyja kitų, nei maisto produktų, prekių, kurios ten apmokestinamos standartiniu 23 proc. PVM tarifu.

Šiuo metu Lietuvoje visiems be išimties maisto produktams taikomas bazinis 21% PVM tarifas.

Susiję įrašai (pagal žymę)

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 282 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,