Mano Gargždai



Architektūros ir urbanistikos skyriaus darbuotojai apžvelgė veiklos rezultatus

Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr. Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

Klaipėdos rajono savivaldybė kviečia susipažinti su administracijos skyrių ir seniūnijų specialistų veikla ir funkcijomis, naujovėmis bei iššūkiais.

 

Pirmasis pašnekovas − Klaipėdos rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Gytis Kasperavičius, papasakojęs apie praėjusius darbingus metus, skyriaus santykius su rajono žmonėmis ir apie pareigas bei funkcijas, atliekamas jo vadovaujamame skyriuje.

 

Kaip Jūsų skyriui sekėsi praėjusiais metais? Kaip vertintumėte nuveiktus darbus, patvirtintus ir įgyvendintus projektus?

Architektūros ir urbanistikos skyriaus pagrindinė atliekama funkcija − Savivaldybės veiklos plane numatytų projektų organizavimas. Praėjusiais metais parengėme nemažai projektų, taip pat gavome arba planuojame gauti leidimus juos realizuoti. Pavyzdžiui, kartu su UAB „Gargždų turgus“ pirkome techninį skvero projektą prie UAB „Senukų“, taip pat Gargždų miesto parko projektą ir tikimės jau balandį gauti statybą pradėti leidžiantį dokumentą.

Suderinome ir gavome leidimus Priekulės Vingio ir Judrėnų Stepono Dariaus parkams. Iš dalies įvykdytas „Karklės atlaso“ projektas. Mūsų skyrius dirba ir domisi viešosiomis erdvėmis, ten, kur žmonės leidžia laisvalaikį, todėl mes bandome tokias erdves paversti įdomiomis. Norisi, kad jos atliktų ne tik tam tikras funkcijas, tačiau būtų patrauklios ir dažnai lankomos.

Praėjusių metų antroje pusėje nupirkome Klaipėdos rajono mažosios architektūros tipinio dizaino projektą. Tai komercinės nuorodos, informaciniai stendai, autobusų stotelės, ženklo į rajoną įvažiavimą sukūrimas. Neseniai diskutavome apie Klaipėdos rajono kapinių plėtros galimybių studiją ir projekto eigą.

Taip pat buvo patvirtintas Dovilų teritorijos bendrasis planas. Tai labai svarbus dokumentas. Siekdami, kad žmonės gyventų estetiškoje, darnioje ir sveikoje aplinkoje, didelį dėmesį skiriame miestų ir miestelių apželdinimo klausimams spręsti.

 

Su kokiomis problemomis ar iššūkiais susiduriate?

Viena pagrindinių problemų – ta, kad kai kurie projektų rengėjai nepadaro darbų tinkamai, kokybiškai ir laiku. Tai stabdo projektus. Taip pat mes viešiname projektus, todėl norėtųsi didesnio visuomenės dalyvavimo, kritinių pastabų išsakymo.

 

Ar Jūsų skyriui pavyksta įgyvendinti metų planus, skirtas užduotis?

Būtų lengva sakyti, ar viskas pavyko, jei mūsų skyrius užsiimtų tik projektais. Tačiau apie 90 proc. mūsų veiklą sudaro valstybės deleguotos funkcijos. Tokios kaip: projektų derinimas, sąlygų ir specialiųjų reikalavimų išdavimas, paskirčių keitimo komisija, planavimo dokumentų derinimas, medžių kirtimo komisija, konsultacijos ir kt.

Viskam yra numatyti terminai ir mes jų nevilkiname. Klaipėdos rajonas yra labai dinamiškas, vyksta dideli statybų procesai, tačiau mes stengiamės viską suspėti ir padaryti ne tik laiku, bet ir kokybiškai.

 

Koks visuomenės aktyvumas? Ar žmonės išsako savo nuomonę, pastebėjimus, ko trūksta rajonui?

Mes kviečiame žmones į viešus, formalius ir neformalius susirinkimus, norėdami, jog jie ateitų ir išsakytų savo nuomonę − kritines, bet motyvuotas pastabos tada, kada projektai dar yra pradedami, o ne tada, kai jau būna įgyvendinti.

Svarbiausia nebijoti pokyčių. Puikus pavyzdys – tai Kalniškės (Gargždų) piliakalnis. Žmonės, sužinoję, jog ten bus kertami medžiai, reagavo labai neigiamai, tačiau dabar tai sutvarkyta, pritaikyta turistams ir lankoma vieta, nuo kurios atsiveria nuostabus kraštovaizdis. Svarbiausia nebijoti ir viską vertinti objektyviai.

 

Ar Jūsų skyriuje dirbantys žmonės yra vieningi ir Jūs esate tikra komanda?

Net neabejoju. Tai parodo laikas ir darbų planavimas. Tada, kada reikia, mes pavaduojame vieni kitus, tačiau neužkrauname vieni kitiems papildomų darbų. Kolektyve stengiamės visada kartu spręsti iškilusias problemas, kalbėtis. Mūsų skyriuje vyrauja moteriškas kolektyvas. 2016 metais pas mus dirbo tik du darbuotojai vyrai, šiais metais skyriuje dirba 3 vyrai ir 7 moterys.

 

Kokios viešosios ir administracinės paslaugos rajono žmonėms teikiamos Architektūros ir urbanistikos skyriuje?

Vyriausioji specialistė Jurgita Tamošauskienė:

Mūsų skyrius atlieka 20 viešųjų ir administracinių paslaugų. Pagrindinės sritys – teritorijų planavimas ir statyba. Dirbantys žmonės pagal savo kompetenciją ir išsilavinimą yra pasiskirstę, kokias viešąsias ir administracines paslaugas jie teiks.

Aš teikiu paslaugas, susijusias su teritorijų planavimu. Tokias, kaip: specialiųjų planų kaimo plėtros žemėtvarkos projektų derinimas, teritorinių planavimų dokumentų viešinimas ir planavimo sąlygų keitimas.

Taip pat esu Klaipėdos rajono želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisijos pirmininkė, todėl konsultuoju ir patariu žmonėms, ką daryti, jeigu jų privatus žemės sklypas pateko į kultūros paveldo teritoriją ar vandens telkinių apsaugos zoną. Tačiau tiesioginių konsultacijų, kai žmogus ateina į Savivaldybę, yra labai nedaug.

Piliečiams reikėtų žinoti, jog daugelį klausimų galima išspręsti elektroninėje erdvėje. Statybos klausimai sprendžiami per infostatyba.lt, žemėtvarkos planavimo dokumentų rengimas – per zpdris.lt, o kompleksinių teritorijų planavimo dokumentai (detalieji, specialieji ir bendrieji planai) – per tpdris.lt.

Mano kolegė vyresnioji specialistė Elena Rumbutienė atsakinga už žemės paskirties keitimo dokumentus ir kuruoja Teritorijų planavimo komisiją, kuri derina specialiuosius projektus, detaliuosius planus ir sprendinių keitimą techninio projekto rengimo metu.

Vyriausiasis specialistas Karolis Litvinas yra atsakingas už kompleksinio teritorijų planavimo dokumentų rengimą, keitimą ir koregavimą. Taip pat už teritorijų planavimo skelbimų publikavimo ir detaliojo teritorijų planavimo dokumentų tvirtinimą ir paskirties pakeitimą. Neretai žmonės susidaro klaidingą įspūdį ir galvoja, jog mūsų skyriuje dirbantys žmonės gali suprojektuoti kokį nors pastatą rajono žmonėms arba parengti teritorijų planavimo dokumentus, tačiau taip tikrai nėra. Mes atliekame tik valstybės deleguotas funkcijas ir teikiame tik viešąsias ir administracines paslaugas pagal savo kompetenciją.

 

Kiek per 2016 metus šių paslaugų buvo suteikta?

2016 metais buvo gauta iš viso 1856 raštai, iš kurių 1282 – per administraciją. Man buvo pateiktos 43 sąlygos rengti kaimo plėtros žemėtvarkos projektus, 57 sąlygos derinti kaimo plėtros žemėtvarkos projektus. Per 2016 metus buvo sukviesta 24 išvažiuojamieji posėdžiai ir išduota 113 leidimų kirsti ar genėti želdinius. Taip pat buvo pateikta 1228 prašymai nustatyti specialiuosius architektūros reikalavimus, patikrinti 1723 techniniai projektai.

Kviečiame domėtis Architektūros ir urbanistikos skyriaus planuojamais darbais, sprendžiamais klausimais ir teikti pasiūlymus Savivaldybės administracijos direktoriui Sigitui Karbauskui el. p. , Arhitektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjui Gyčiui Kasperavičiui tel. (8 46) 47 30 60, el. p. .

Palikite komentarą

Portalo draugai

 

    Radijogama  muziejus     logo-sc    logobanga150  

Reklamos

Dabar svetainėje 265 svečiai (-ių) ir narių nėra

Visos teisės saugomos 2020 m. VŠĮ "Mano Gargždai", Žemaitės g. 6, 96121 Gargždai, ĮK 302987419,